Sæby Apotek informerer om lopper…

Sæby Apotek informerer om lopper…

16. marts 2014 - kl. 0:03 - af

apo1 600x250De lopper, der findes i Danmark er næsten udelukkende kattelopper, men hopper ligeså gerne på hund som på kat. Den voksne katteloppe færdes primært på ”madpakken”, altså hund eller kat. Den kravler hurtigt af sted og kan derfor være svær at fange med fingrene. Derimod kan man være heldig at fange den med en tættekam, ligesom dens afføring let fanges i tættekammen. Afføringen ligner kaffegrums, der farver fugtig køkkenrulle rødt af det blod, som loppen har suget af hunden eller katten. Den voksne loppe kan leve på værten i op til 1 måned. Man regner med, at 5 lopper i løbet af 3 uger vil kunne resultere i en samlet bestand på 6000 individer (æg, larver, pupper og nye voksne). De voksne lopper udgør typisk blot 5 % af den samlede bestand. 

Symptomerne på, at man har lopper i huset er at hund og kat klør sig mere end ellers. Nogle dyr udvikler ligefrem en kløende hudbetændelse og igen andre er decideret allergiske overfor loppens spyt og klør sig derfor voldsomt og udvikler eksem. Mennesker, der bor i huset kan ligeledes få bid fra lopperne, men disse kan ikke leve af menneskeblod. Lopperne gemmer sig på hunden eller katten, der, hvor værten har sværest ved, at fange loppen. Det vil sige i ansigtet og over haleroden. Æg, larver og pupper hvirvles ned i gulvsprækker, ind under paneler, eller ned i gulvtæpperne. I varme perioder kan en del lopper ligeledes overleve i haven, bilen og i sommerhuset.

Loppebekæmpelse
Bekæmpelse af lopper foregår fortrinsvist ved, at man støvsuger grundigt i hele huset. Især skal man have fokus på de steder, hvor nullermændene hvirvler hen. Altså bag døre, under senge, langs paneler, bag komfuret og lignende steder. Desuden skal bilen støvsuges grundigt, ligesom tæpper i hunden eller kattens kurv vaskes på mindst 60 grader. Husk at kassere støvsugeposen efter endt rengøring.

Der findes mange forskellige loppemidler- ikke alle er lige gode, hvis man vil loppe-plagen til livs. Det kan derfor anbefales at benytte et produkt, som er registreret af lægemiddelstyrelsen. Hvis der er tvivl om, hvilke midler man kan bruge, er det en god ide at søge vejledning hos dyrlægen eller på apoteket Ved valg af bekæmpelsesmidler bør man være opmærksom på, at katte ikke altid tåler de samme gifte som hunde. Vælg derfor kun de midler, der er godkendt til henholdsvis kat eller hund, og følg nøje brugsanvisningen. Det er meget vigtigt, at ”spot-on-præparatet” påføres huden korrekt, ellers virker det ikke efter hensigten. Der er en vis tendens til, at lopperne er blevet helt eller delvist resistente imod nogle af de mest brugte loppemidler. Hvis man har mistanke om noget sådan, kontaktes dyrlægen. Der findes desuden en pille-kur mod de voksne lopper, som kan anvendes de første 6 dage gerne i kombination med ”spot-on-præparatet”. Samtlige dyr i huset behandles 1 gang om måneden i op til 3 måneder efter, at den sidste loppe eller loppeafføring er konstateret i huset. Det er ikke en god idé, at fjerne hunden eller katten fra huset, idet lopperne blot vil forblive i pupperne, indtil værten dukker op igen. Før i tiden anbefalede man at omgivelserne behandledes med diverse giftstoffer. Det er man gået fra, idet stofferne var ineffektive og ret miljø-belastenede. Forebyggelse Man kan godt forebygge loppe-angreb ved at give sin hund og kat f.eks. ”spot-on-præparater” året rundt, men dette anbefales ikke mere. Det er giftstoffer, som vi påfører vores kæledyr. Og jo mere vi bruger disse stoffer, jo større bliver risikoen for, at lopperne udvikler resistens med giften. Det kan anbefales, at man anskaffer sig en tættekam og så kæmmer sine dyr en gang ugentligt.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer om lopper...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger