
Årsopgørelse: Det skal du huske at tjekke
10. marts 2014 - kl. 9:38 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SKAT har i dag gjort danskernes årsopgørelser tilgængelige, og ifølge Spar Nord og revisionshuset Beierholm er der flere forhold, der er værd at tjekke.
SKAT giver i dag officielt danskerne adgang til årsopgørelserne for 2013 og dermed svar på, hvem der står til en efterregning og hvem, der skal have penge tilbage.
Men ifølge Spar Nord og revisionshuset Beierholm er der flere forhold, der er værd at tjekke, inden du gør regnskabet med SKAT endeligt op.
Pas på over-indbetalinger
Aldersopsparing er i 2013 blevet en udbredt form for pensionsopsparing, idet den giver mulighed for afgiftsfri udbetaling på pensionstidspunktet. Men for 2013 gælder det alene indbetalinger op til 27.600 kroner, mens indbetalinger herover som noget nyt bliver pålagt en afgift på 20 procent.
– Har du eksempelvis indbetalt 10.000 kroner for meget på din aldersopsparing, så lyder afgiften på 2.000 kroner, der afregnes som restskat, siger pensionsansvarlig i Spar Nord Søren Godskesen.
Der er imidlertid mulighed for at ændre restskat til overskydende skat ved at flytte indbetalingerne:
– Hvis du flytter over-indbetalingen til andre ordninger – eksempelvis en livrente – så opnår du både at få sænket afgiften på over-indbetalingen fra 20 til 4 procent, og du får samtidig skattefradrag i 2013 for over-indbetalingen, forklarer Søren Godskesen og konkluderer:
– Dermed kan en over-indbetaling på aldersopsparing på 10.000 kroner vendes fra en restskat på 2.000 kroner til en tilbagebetaling på cirka 4.800 kroner, hvis du altså betaler topskat.
Befordring- og håndværkerfradrag
I Beierholm hæfter statsautoriseret revisor Søren V. Pedersen sig ved, at befordringsfradraget typisk er et af de områder, hvor der sker fejl:
– Hvis du i løbet af 2013 har fået nyt job eller er blevet tilknyttet en anden afdeling i samme virksomhed, er det vigtigt at tjekke, at din afstand til arbejde er korrekt registreret hos SKAT, siger Søren V. Pedersen.
Han nævner også håndværkerfradraget, der er op til 15.000 kroner per myndig person i husstanden, og som derfor kan give et betydeligt fradrag i forbindelse med større byggeprojekter.
– Det er alene udgifter til medgået tid, som kan bringes til fradrag, men alligevel er det bestemt værd at være opmærksom på dine muligheder, tilføjer Søren V. Pedersen.
Tab på flybilletter
Hvis du i løbet af de seneste år har haft tilgodehavender, som det ikke er lykkes at indhente, kan de ifølge Søren V. Pedersen også bringes til fradrag.
– Det mest oplagte eksempel er nok, hvis du har bestilt og betalt flybilletter, og flyselskabet efterfølgende går konkurs. Eller hvis du har forudbetalt en håndværker, som efterfølgende bliver ude af stand til at levere det aftalte. I så fald har du et tilgodehavende, som du reelt kan bringe til fradrag. Det forudsætter dog, at dit tilgodehavende ikke kan indfries på anden vis, at du har rejst krav mod boet, og at boet er afsluttet og endeligt. Desuden skal der være tale om beløb større end 2.000 kroner, lyder det afsluttende fra Søren V. Pedersen.
Om Spar Nord
Med flere end 360.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 76 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2013 et overskud før skat på 670 millioner kroner.
Spar Nord ejes af cirka 125.000 aktionærer.
For yderligere information se www.sparnord.dk
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Årsopgørelse: Det skal du huske at tjekke ' til en bekendt