Margit Oien til Kræftens Bekæmpelses årsmøde

Margit Oien til Kræftens Bekæmpelses årsmøde

8. marts 2014 - kl. 11:49 - af

Margit Oien_600x250Kræftens Bekæmpelses lokaludvalg i Sæby havde inviteret klinisk diætist Margit Oien til at komme og fortælle om god mad, og hvordan man kan blive inspireret til samtidigt at komme i gang med sundere kostvaner. Mad forbindes med hygge, glæde og kærlighed. Mad er nært forbundet med minder fra livet eks. mormorsovsen – og man mindes oplevelser eller særlige steder. Mad er også en social begivenhed – vi spiser sammen med familien og venner og vi taler om mad, vi ser utallige madprogrammer – kort sagt mad betyder noget for os alle. Derfor er det ekstra svært, når man rammes af en kræftsygdom, som påvirker lysten og evnen til at spise.

Margit Oien tog udgangspunkt i de nye kostråd, som anbefales til alle, uanset om man har kræft eller ej. Man skal spise varieret og ikke for meget, skrue ned for kødet og spise mere fisk, spise fuldkorn, vælge flydende fedtstoffer, vælge frugt og især grove grøntsager, spise mindre salt og mindre sukker. Især er anbefalingen om mindre kød og mindre salt og herunder præfabrikerede madvarer som pølser, røgede og saltede pålægsvarer de nye anbefalinger.

På en meget jordnær facon blev alle klogere på den svære kunst, at spise sundt uden at føle man er på kur og så samtidig forebygge mange sygdomme. Forskning tyder på, at flere kræftsygdomme kan relateres til kosten, især mavetarm kræft og brystkræft.

En kræftsygdom kan spænde ben for lysten til mad og evnen til at få nok kalorier, det kan være sygdommen i sig selv, eller den behandling man får. Margit Oien kom ind på de muligheder, man har for at berige maden med kalorier og energi, og gøre den let spiselig, men stadig ud fra de nye kostråd.

Et inspirerende og oplysende foredrag, der affødte mange gode spørgsmål og diskussioner.

Efterfølgende afholdt lokaludvalget sit årsmøde, hvor formand Emmy Jakobsen kunne berette om endnu et år med mange aktiviteter, hvor formålet er at synliggøre Kræftens Bekæmpelse, inspirere til sund kost, mere motion, ingen rygning, altså den forebyggende del, men også fortælle om, at man kan leve med en kræftsygdom og også med god livskvalitet. Heldigvis overlever flere kræftpatienter, men det kan give andre udfordringer, som Kræftens Bekæmpelse også har fokus på eks. bivirkninger efter behandling.

Lokaludvalget har i året der gik haft følgende aktiviteter. Foredrag med fysioterapeut Birgit Rafn om motion som et tilbud i kommunen, ved landsindsamlingen i april lykkedes det at samle 127.000 kr. ind i gamle Sæby kommune, naturtur i Vesterskov med naturvejleder Bo Storm i maj måned, stafet for livet i juni måned, cykelløb i august, hvor 50 personer tog cyklen frem, Lyserød lørdag i oktober med lotteri og salg af sponsorgaver, syng sammen på Sæbygård slot i november, hvor 80 personer deltog. Emmy Jakobsen sluttede med at takke sponsorer, glade givere og bestyrelsen for et godt samarbejde. Lokaludvalget i Sæbys bestyrelse næste år er: Formand Emmy Jakobsen, Ditte Knudsen, Jytte Christensen, Vivi Krogh, Preben Overby og Elin Jakobsen.

Lokaludvalget har næste arrangement torsdag den 8. maj, hvor der er naturvandring med Bo Storm i Professorens Plantage i Sæby.

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Margit Oien til Kræftens Bekæmpelses årsmøde ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER