Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

23. februar 2014 - kl. 0:11 - af

250x600 Finans5SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Inflationen stiger svagt i årets første måned

Danmark

I sidste uge udsendte Danmarks Statistik nye tal for udviklingen i inflationen i årets første måned. Udviklingen i inflationen har haft en del fokus det sidste stykke tid, blandt andet fordi, at 2013 bød på den laveste inflation i Danmark i 60 år. Tallene for januar viste, at inflationen i januar landede på 1,0 % å/å i januar, hvilket er en stigning fra 0,8% å/å i december. Det var ikke overraskende, at inflationen steg i januar. Sidste januar blev fedtskatten afskaffet, og det fik dengang fødevarepriserne til at falde, og holdt inflationen nede gennem hele 2013. Desuden var der sidste januar et stort prisfald på transportforsikring, som også holdt inflationen nede gennem hele sidste år. Underliggende viste de nye inflationstal, at selvom inflationen stiger, så er der langt fra tale om et inflationspres. Inflationen bliver fortsat holdt nede af blandt andet prisfald på biler samt en faldende tendens i fødevarepriserne. Det peger alt sammen i retning af, at inflationen i år også bliver lav – omend højere end i 2013, hvor inflationen landede på 0,8%. En inflation på 1,2% for 2014 ligner et godt bud i øjeblikket.

I sidste uge kom der også nye tal for betalingsbalancen. Her viste tallene, at det samlede overskud for 2013 med at blive rekordstort (133,9 mia. kr.), selvom overskuddet på betalingsbalancens faldt lidt i december. Generelt set er overskuddet et udtryk for, at dansk eksport har været i fremgang gennem 2013. Således steg vareeksporten til blandt andet Tyskland med 10,8 % i 2013, mens vareeksporten til BRIK-landene steg 8,8 % (BRIK omfatter Brasilien, Rusland, Indien og Kina). Det store overskud vidner dog også om, at den indenlandske efterspørgsel har været svag gennem 2013.

Der er dog flere indikationer på, at den indenlandske efterspørgsel har fået bedre gang i hjulene i løbet af det nye år. Tidligere på måneden fik vi gode tal for dankortomsætningen , og i sidste uge kom der også nyt om bilsalget for januar. Tallene viste, at bilsalget steg med 10 % (sæsonkorrigeret) i forhold til samme tid sidste år. Mere specifikt blev der registreret 16.264 nye personbiler opgjort i faktiske tal, hvilket er det højeste salg i januar nogensinde. Tallene skal ikke tages som tegn på, at det private forbrug som helhed er i fremgang, men snarere, at der er tendens til en stigende optimisme blandt de danske forbrugere.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER