Patienter ønsker musik under ambulancetransport

Patienter ønsker musik under ambulancetransport

26. januar 2014 - kl. 11:43 - af

Ambulance ny_600x25072 ud af 100 patienter foretrækker, at der spilles musik i ambulancen, der transporterer dem til hospitalet. Det er resultatet af et forskningsprojekt udgående fra Aalborg Universitetshospital i samarbejde med Aalborg Universitet og specialist fra Harvard Medical School Hospital i Boston, USA.

Ambulancelyde kan stresse patienter

En undersøgelse af 152 patienters oplevelser under ambulancetransport viser, at langt størstedelen af dem foretrækker at lytte til musik under transporten til hospitalet. Iflg. besvarelserne foretrækker 72 procent musik frem for de sædvanlige lyde i en ambulance, mens 28 procent omvendt helst vil være foruden det valgte musiktilbud.

– Jeg synes det er tankevækkende, at så stor en andel af patienterne foretrækker musik. Jeg opfatter, at denne præference for musikmiljø hænger sammen med en bedre patientoplevelse Der er mange lyde i ambulancen under transporten, som kan stresse patienterne i en i forvejen utryg situation. Der er blandt andet sirenehyl, motorstøj, raslelyde og stemmer fra elektronisk udstyr. I mange situationer kan det være livsvigtigt, at patienterne slapper af – det gælder f.eks. hjertepatienter, patienter med hjerneblødning og fødende kvinder, siger overlæge Per Thorgaard, Anæstesi Nord, Aalborg Universitetshospital.

Per Thorgaard står bag undersøgelsen i et samarbejde med lektor Flemming Christensen, Sektion for akustik, Aalborg Universitet samt ass. professor Philip Anderson fra Akutmodtagelsen på BIDMC, Harvard Medical School, Boston, USA.

Designet lydmiljø vinder indpas i patientbehandling

Gennem 10 måneder har patienter transporteret i to specialindrettede ambulancer fra Falck i Fjerritslev og Hurup været med i undersøgelsen. Her har de – i en periode på 10 minutter – lyttet til musik, komponeret specielt til at berolige og få dem til at slappe af. I andre 10 minutter har musikken været slukket.

Patienterne har således direkte kunnet sammenligne lige lange perioder med og uden musik i ambulancen.

– Når nu det viser sig, at musikken foretrækkes af så mange patienter, så kunne man overveje om et sådant tilbud skulle være standard til patienter under ambulancetransport, siger Per Thorgaard.

Musik og ”designet lydmiljø” finder i stigende grad anvendelse på hospitalsafdelinger i ind- og udland som middel til beroligelse og forbedret patientoplevelse.

Specialkomponeret musik beroliger

Forud for den refererede undersøgelse var der foretaget en række forundersøgelser af det eksisterende lydmiljø i ambulancer og udvikling af nye specialhøjtalere, der kunne skabe en ”lydboble” omkring patienten. Desuden var der specialkomponeret musik til det specielle ambulancemiljø og patienternes oplevelse heraf.

– Der er ofte et meget højt støjniveau i ambulancer. En del af det kan nedbringes ved en nøje gennemgang af udstyr og apparatur, som er eftermonteret i bilerne og som bidrager til støjen, men mange lyde kan man ikke med enkle midler reducere. Musik i ambulancen giver patienterne alternativ lyd at fokusere på, og hvis det afspilles på den rigtige måde, behøver det ikke være til gene for ambulancepersonalet, siger lektor Flemming Christensen, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet.

– Ambulancetjenesten er gået ind i dette projekt med det formål aktivt at arbejde på et optimeret lydmiljø i ambulancerne. Vi kører over lange afstande med meget syge patienter, siger ambulancechef Kjeld Brogaard, Falck og fortsætter: – Dette projekt viser med al tydelighed at et forbedret miljø i bårerummet gør en forskel.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Patienter ønsker musik under ambulancetransport ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger