Rentefred med politiske risici venter F1-lånere i 2014

Rentefred med politiske risici venter F1-lånere i 2014

12. januar 2014 - kl. 0:03 - af

Også i 2014 vil centralbankernes pengepolitik holde F1-renten i et jerngreb, men politiske risici risikerer at spolere rentefreden for F1-lånerne.

Efter indgangen til 2014 tyder det fortsat på, at F1-lånerne kan sove roligt om natten i det nye år.

Spar Nord forventer, at F1-renten i løbet af det nye år vil stige med omkring 0,20 procentpoint, og det er en marginal forhøjelse fra et exceptionelt lavt niveau. Og målt i kroner og øre vil det ikke gøre nævneværdig forskel på den månedlige ydelse.

Men chefstrateg i Spar Nord Christian Mose Nielsen hæfter sig samtidig ved, at det både herhjemme og i EU-regi diskuteres, hvordan de udbredte F1-lån skal håndteres.

– Vores renteprognoser tegner et ganske beroligende billede af F1-lånernes fremtid på et års sigt, for der er ingen udsigt til, at centralbanken i hverken Europa eller USA kommer til at hæve de korte renter lige foreløbig, siger Christian Mose Nielsen og fortsætter:

– Mindre fredfyldt ser det imidlertid ud på den politiske scene, hvor EU blandt andet diskuterer en nedgradering af de danske realkreditobligationer, som vil betyde, at de får en lavere likviditetsstatus end statsobligationer. Hvis det sker, vil investorerne forventeligt kræve en højere pris for at investere i danske F1-lån, og dermed stiger renten.

Han tilføjer, at renterne på de fastforrentede lån allerede er begyndt at bevæge sig opad i takt med, at forventningerne til det globale væksttempo også stiger. Han forventer, at den tendens vil fortsætte i 2014 med en samlet rentestigning på omkring 0,50 procentpoint. Det er for så vidt F1-lånerne uvedkommende, medmindre de har et ønske om at låse renten fast på det nuværende, lave niveau. For i så fald er tiden inde til at handle beslutsomt og skifte til fast rente, inden renten på de fastforrentede lån stiger yderligere.

Skal ikke frygte centralbanker
Årsagen til de exceptionelt lave F1-renter er primært, at centralbanken i såvel USA som i Europa har fastsat deres styringsrenter på rekordlave niveauer, og det ser ikke ud til at ændre sig i 2014.

I USA har Den amerikanske centralbank (Fed) meddelt, at de tidligst forventer at hæve styringsrenten medio 2015. Og det til trods for, at renten siden december 2008 har heddet 0 procent.

I Europa har Den Europæiske Centralbank (ECB) ikke klart signaleret, hvor lang tid de vil holde renten i bund, men meget taler for, at ECB i hvert fald ikke hæver renten tidligere end i USA.

– F1-lånerne ser ikke ud til at skulle frygte nogen renteforhøjelser fra centralbankerne i år. Men efterhånden som væksten forventeligt tiltager, vokser også sandsynligheden for, at de korte renter vil følge de lange renter i vejret, uddyber Christian Mose Nielsen.

2013 sluttede med rekordlave F1 renter
2013 sluttede med rekordlave F1-renter. De boligejere, som fik rentetilpasset deres Totalkredit F1-lån i november, har siden 1. januar betalt så lidt som 0,25 procent i kontantlånsrente. Dermed koster det i dag under 700 kroner om måneden efter skat at låne en million kroner i et afdragsfrit F1-lån.

Om Spar Nord
Med næsten 325.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 78 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 med et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Rentefred med politiske risici venter F1-lånere i 2014 ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger