Inflation: Disse varer falder i pris

Inflation: Disse varer falder i pris

19. december 2013 - kl. 11:06 - af

Ikke siden 1953 er priserne herhjemme steget så lidt som i år, og prisen på flere varer og tjenester er ligefrem faldet i årets løb. Priserne på fødevarer og transport er faldet mest.

Prisstigningerne herhjemme ligger på det laveste niveau i 60 år, og dermed kan vi overordnet set shoppe varer og tjenester til stort set samme priser i dag, som vi gjorde for et år siden.

Flere varer og tjenester er ligefrem blevet billigere i løbet af 2013. Prisen på fødevarer er faldet 1,1 procent, mens prisen på transport og kultur er faldet henholdsvis 0,8 procent og 0,7 procent.

Det viser en opgørelse fra Spar Nord på baggrund af Danmarks Statistiks seneste tal for prisudviklingen.

– Det relativt store fald på fødevarer hænger blandt andet sammen med, at regeringens udskældte fedtafgift blev trukket tilbage i januar, ligesom afgiften på sodavand blev sænket i juli, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

– Men det ændrer ikke ved, at vi i det forgangne år også har set priserne falde på en række andre varer og tjenester, fortsætter han.

Jens Nyholm henviser til, at også prisen på boligudstyr og beklædning er faldet i løbet af året, nemlig med henholdsvis 0,6 procent og 0,4 procent.

Dårligt nyt

Selv om de lave prisstigninger isoleret set er godt nyt for vores købekraft, så er det ifølge Jens Nyholm samtidig et symptom på en alvorlig udfordring, nemlig at vi som forbrugerne stadig ikke lever op til vores navn.

– Detailsalget i Danmark er stort set faldet uafbrudt siden krisens begyndelse, og vores forbrug er nu helt tilbage på 2003-niveau. Vi er med andre ord banket 10 år tilbage, og de lave prisstigninger skal derfor også ses som et udtryk for, at der er særdeles hård konkurrence om de relativt få penge, som vi drister os til at bruge, uddyber Jens Nyholm.

Tilbageholdenhed er folkesport

De lave prisstigninger er ikke det eneste tegn på vores økonomiske tilbageholdenhed.

– Vi ser det på bilmarkedet, hvor vi altovervejende køber små og økonomiske biler. På boligmarkedet ligger nybyggeriet historisk lavt. Vi sætter rekordmange penge i banken osv. Der er masser af eksempler på, at økonomisk tilbageholdenhed er blevet en folkesport, og det er med til at holde prisstigningerne i bund, forklarer Jens Nyholm.

Deflation usandsynligt

Siden år 1900 har Danmark i alt haft 15 år med deflation, men det er usandsynligt, at vi står over for en ny periode, hvor priserne generelt falder.

– Selv om vi er tættere på deflation, end vi har været i 60 år, så er det meget usandsynligt, at det kommer så vidt denne gang. Sammen med resten af Nordeuropa er vi i dag godt på vej ud af krisen, og efterhånden som forbruget og den økonomiske vækst tiltager, vil både priser og lønninger følge med, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.

Spar Nord forventer, at den samlede inflation for 2013 lander på 0,8 procent.

Om Spar Nord

Med 335.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 78 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Inflation: Disse varer falder i pris ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER