Apoteket informerer om neglesvamp

Apoteket informerer om neglesvamp

1. december 2013 - kl. 0:03 - af

Mange af os skænker det nok ikke en tanke. Men for dem, der lider af neglesvamp på tæerne, kan tilstanden kræve stor tålmodighed, hvis de grimme negle skal forvandles til deres smukke modstykke. Det tager sin tid og belønningen kommer først, når den nye negl er vokset ud efter lang tid og den rette behandling

Mellem 2 og 14 % af den voksne befolkning har neglesvamp. Risikoen er højere hos idrætsfolk, personer med fugtige fødder fra tætsiddende fodtøj og immunsvækkede patienter.

Neglesvamp i udbrud er ikke til at overse. Den viser sig med ret tydelige tegn i form af fortykkelse, misfarvning og opløsning af neglen, og tilmed vil der ofte ses en hvidlig og overfladisk belægning på neglen. Neglen bliver med andre ord deform, og udover det lidet flatterende udseende døjer mange svamperamte med en tilhørende smerte.

Neglesvamp kan komme fra fodsvamp, der breder sig mellem tæerne. Svampen kan også opstå direkte i neglen. Neglesvamp og fodsvamp smitter, men der er stor forskel på, hvor let man bliver smittet. Man er ofte arveligt disponeret, hvorfor nogle får det meget nemt, mens andre har svært ved at blive smittet. Fod-og neglesvampen kan smitte ved direkte eller indirekte kontakt i fx svømmehaller og baderum. Den kan også opstå af sig selv grundet øgede vækstbetingelser for de svampesporer der findes naturligt på huden fx på grund af fugtige fødder i tætsiddende sko.

Neglesvamp angriber især huden under neglen og går senere op i neglepladen. Infektionen begynder ofte yderst eller på siden af neglen, og trænger derefter op gennem neglen med gullig misfarvning til følge og med fortykkelse forrest på neglen, hvor den senere så vil løsne sig fra underlaget. Går der lang tid, bliver hele neglen ødelagt. I grelle tilfælde begynder infektionen inderst på neglen, under neglebåndet, og breder sig udover. Her kan huden omkring negleroden blive betændt og smertefuld.

Neglesvamp forsvinder ikke af sig selv, men skal behandles. Jo tidligere behandlingen startes, jo større chance for at få succes med behandlingen. I svære tilfælde kan ens egen læge udskrive tabletter til behandling af neglesvampen i kombination med præparater der skal smøres på neglen. Typisk vil en behandling vare 6-12 måneder, så det gælder om at være tålmodig og fortsætte behandlingen. En sund tånegl kan være et helt år om at vokse ud igen!

På apoteket rådgiver vi gerne om brug af håndkøbslægemidler til behandling af fod og neglesvamp – men det bedste er naturligvis altid at forebygge:

Giv fødderne masser af frisk luft.

Tør fødderne grundigt efter badning

Brug badesandaler i offentlige baderum

Gå i luftigt fodtøj og vær påpasselig med gummisko

Undgå så vidt muligt strømper af kunststof

Brug gerne pudder eller talkum for at holde fødderne tørre

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om neglesvamp' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER