KV2013: SF og fremtidens arbejdsmarked

KV2013: SF og fremtidens arbejdsmarked

25. oktober 2013 - kl. 13:01 - af

I starten af denne byrådsperiode igangsatte Arbejdsmarkedsudvalget og LBR en undersøgelse af kompetencer i Frederikshavn. Resultatet heraf blev rapporten ”FREM-KOM Frederikshavn”, der afdækkede hvilke kompetencer virksomhederne i fremtiden forventede at få brug for. Hvilke kompetencer de beskæftigede i virksomhederne havde, og hvilke kompetencer de ledige i Frederikshavn Kommune havde. Arbejdet viste en stor vilje til at arbejde sammen mellem arbejdsmarkedets parter.

Denne viden var en del af baggrunden i arbejdet med at fastlægge hvad Frederikshavn Kommune skal leve af i fremtiden. En stor gruppe med bred repræsentation arbejdede med at finde mulige vækstspor – og blev enige om fire spor.

Det maritime område falder naturligt med vores havne og de mange arbejdspladser, der altid har været på havnene. På uddannelsesområdet er vi med helt i top. Vi har både uddannelser i at styre skibet på Skagen Skipperskole, uddannelser i at få skibet til at sejle fremad med maskinmestre og maskinister på Martec og endelig uddannelser i at gøre det energibevidst med energiteknologiuddannelsen på Martec.

Dette leder naturligt over i det andet vækstspor – energiområdet. Vi skal blive bedre til at udnytte energien. Denne udfordring kræver at vi ser frem ad og arbejder sammen på tværs af uddannelser og fag. Vi forbedrer boligerne med isolering og husker at sikre indeklimaet. Vi arbejder målrettet mod at få en større andel af vedvarende energi – solenergi, vindmøller, biobrændsel og måske bølgeenergi.

En stor del af vores miljø er jo vores natur, som er en væsentlig del af det tredje vækstspor – oplevelse og turisme. Mange turister vælger at besøge vores kommune på grund af den særegne natur. Men selv om vi har haft en rigtig flot sommer i år, så skal der mere til. Skagen tiltrækker mange turister med lys, historie og havene, der mødes. Sæby står måske mere for hygge med sin rolige havn og en flot natur med åen, skoven, og stranden. Frederikshavn tiltrækker med det Musiske Hus og Arena Nord ikke alene lokale. Folk kommer langvejs fra for at opleve de spændende arrangementer, der trækkes til byen.  Events og koncerter er med til at skabe beskæftigelse på Martin, hvis avancerede lysproduktion går mod strømmen og trækker arbejdspladser til Frederikshavn fra Kina. Det kan vi politikere ikke tage æren for, men vi kan arbejde for at sikre kompetente medarbejdere til sådanne virksomheder.

Det fjerde vækstspor er fødevarer. Ud over hele kommunen er der virksomheder, der forarbejder kød, fisk og skaldyr. Det er ikke sikkert at brugerne ved det, men når de er på luksuskrydstogt, så kan de være så heldige at sætte tænderne i en fisk, der er solgt fra Skagen. Mange af de rejer, der bliver spist rundt omkring i det ganske land er forarbejdet i Aalbæk eller Frederikshavn, og alle kender smagen af en dåse makrel, der kommer fra Sæby. Disse arbejdspladser er vigtige for Frederikshavn Kommune og vi nyder alle resultatet af anstrengelserne.

Disse fire vækstspor blev vi i fællesskab enige om var en del af vejen frem. Men dermed ikke sagt, at det er de fire eneste vækstspor.

Nu er vi i den fase, hvor vi starter på byggeri af supersygehuse i Århus og Aalborg. Samtidig arbejdes der på at bygge nyt elektrisk jernbanenet helt fra København til Frederikshavn. Her i området tror vi så meget på væksten i den maritime sektor, at vi er gået i gang med at udbygge havnene i både Skagen og Frederikshavn.

Alt dette giver en voldsom vækst i en byggebranche, der for et år siden var voldsomt presset. Hen over de næste år må vi forvente, at der bliver et vækstspor i bygge/anlægsbranchen.

Opgaverne er således mange. I Arbejdsmarkedsudvalget og LBR har vi allerede taget initiativer til opkvalificering af den lokale arbejdskraft, bl.a. ved at koble Jobcentermedarbejdere med kompetence indenfor Jobrotation og uddannelse på Erhvervskontoret.

Der er således grøde i samarbejdet mellem kommune og erhvervsliv, men der er flere stier der kan betrædes. En løbende dialog med virksomhederne omkring hvilke kvalifikationer de forventer af deres fremtidige arbejdskraft er nødvendig – og sideløbende hermed skal der samarbejdes med vore uddannelsesinstitutioner om at uddanne folk i netop den retning. Samarbejdsaftaler og partnerskaber med virksomhederne og arbejdsmarkedets parter omkring uddannelse, oprettelse af lærepladser og flere andre områder kunne være en frugtbar vej frem.

En ting er imidlertid det organisatoriske. Noget andet er det politiske. Regeringen kommer snart med et oplæg til nogle ændringer af styrelsesloven, der muliggør en anden forankring af erhvervs/ og beskæftigelsespolitikken i kommunerne. I Frederikshavn hører erhvervsfunktionen pt. under Økonomiudvalget, mens det arbejdsmarkedspolitiske hjemhører i Arbejdsmarkedsudvalget.

Måske ville en sammenlægning af de to funktioner i et nyt samlet ”Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalg” være et bedre forum til at tilføre området den nødvendige politiske tyngde og gennemslagskraft i begge organisationer, så vi endnu bedre kan løfte de opgaver vi står overfor?

Lad dette være et positivt indspark til en debat i det kommende byråd – en debat hvor vi også i SF ser frem til at være en aktiv og visionær medspiller.

Søren Visti Jensen – Byrådskandidat for SF

Formand for Arbejdsmarkedsudvalget/LBR

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'KV2013: SF og fremtidens arbejdsmarked' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER