Apoteket informerer om ADHD<br>…

Apoteket informerer om ADHD

20. oktober 2013 - kl. 0:40 - af

Der er nogen der siger at Alle Drenge Har Det, andre mener at der ikke findes ADHD-børn, kun forældre der ikke forstår at sætte grænser – intet kunne være mere forkert!

ADHD er en sygdom der minder meget om narkolepsi – ”sovesyge” – hvor mærkeligt det så end lyder. For hvordan kan hyperaktive børn fejle næsten det samme som voksne der falder pludseligt og kortvarigt i søvn?

Begge sygdomme har rod i hjernens aktivitetsniveau. Ved ADHD arbejder hjernen på søvntærsklen – derfor overkompenserer den med hyperaktivitet for at holde sig vågen. Som når man sidder og nikker foran fjernsynet efter en lang dag og pludselig giver et spjæt og man vågner igen. Ved narkolepsi arbejder hjernen under denne tærskel og kan ikke undgå at falde i søvn.

Hvis barnet kun har let ADHD, kan man som forældre og undervisere hjælpe barnet udelukkende ved pædagogiske tiltag – andre gange er både barn og familie bedst hjulpet med pædagogiske tiltag kombineret med medicinsk behandling.

Det er meget vigtigt at understrege at ADHD-børn er meget velopdragne børn, og de laver ikke ulykker og forstyrrer ikke med vilje – og det hjælper slet ikke at skælde dem ud, det er ikke af egen fri vilje de opfører sig som de gør. ADHD-børn er smerteligt klar over at de ikke altid opfører sig pænt, hvor gerne de så end ville det – som barn er det meget ødelæggende at blive skældt ud over handlinger man ikke selv er herre over!

Nogle børn vokser fra ADHDen, men det er bestemt ikke flertallet. Mange unge og voksne kæmper også med ADHDen. I de senere år har der været flere skandaleoverskrifter om modediagnose og dårlige forældres medicinkrykke. Al forskning viser dog at hvis vi fejldiagnosticerer – så er det fordi vi underdiagnosticerer! Flere og flere voksne får diagnosen og er tidligere blevet behandlet for depression, stærke smerter, psykoser eller angst. Mange kan lære at leve med ADHDen og fungere så normalt som vi alle kan være det.

Som familie med et eller flere ADHD-børn kan man gøre meget for at hjælpe børnene i hverdagen. Særligt søvn kan være et problem. ADHD i sig selv giver søvnforstyrrelser og en af bivirkningerne ved medicinen er at den virker opkvikkende. Derfor er det vigtigt at tage medicinen først på dagen, så den opkvikkende effekt er væk til aften. Særlige dyner kan også hjælpe til bedre søvn ligesom almindelige gode soveråd hjælper til bedre søvn.

Det kan være svært for enhver at huske sin medicin. Det er ikke mindre svært hvis man har en lidt kaotisk hverdag, som ADHD ofte fører med sig. Det er som regel en hjælp at koble medicinen sammen med dagens ritualer. F.eks. kan man lade medicinen stå ved siden af tandbørsten. Måske kan man have gavn af en doseringsæske, så man kan se om man har fået dagens medicin. Uanset hvilken metode man vælger er det vigtigste at det virker for en selv og ikke alle andres ideer!

Hvis du har spørgsmål om ADHD, har bekymringer om medicinen eller har svært ved at få medicinen brugt rigtigt står vi altid klar til at hjælpe på apoteket.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om ADHD
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger