
Mere end hvert tredje hjem står pivåbent for tyve
4. oktober 2013 - kl. 0:05 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
En undersøgelse fra Codan viser, at 42 % af danskerne bruger runde Ruko-nøgler til deres hoveddør. Hvad mange ikke ved, er, at det kun kræver en såkaldt ’bankenøgle’ for tyven at åbne en dør med denne type lås.
En bankenøgle kan let erhverves på internettet, og har tyven sådan en, kan han/hun i princippet gå direkte ind ad hoveddøren i 42 % af de danske hjem. Værst står det til blandt de unge danskere. Codans undersøgelse viser, at næsten hver anden (49 %) af de adspurgte danskere mellem 18 og 34 år har en Ruko-nøgle med rundt hoved til deres hoveddør.
I 2011 blev der begået 45.173 indbrud i Danmark. Det svarer til fem indbrud i timen, hvilket er fire gange flere indbrud per indbygger sammenlignet med Sverige og seks gange flere sammenlignet med Tyskland. Alligevel bruger vi ikke mange af døgnets vågne timer på at bekymre os for risikoen for indbrud, og vi kunne godt blive dygtigere til at indbrudssikre boligerne.
”Ifølge politiet skyldes vores sidsteplads i den samlede EU-indbrudsstatistik til en vis grad, at vi ikke er dygtige nok til at sikre vores boliger. Og det bekræfter vores undersøgelse desværre. Et rigtigt godt og prisvenligt sted at starte er at få skiftet den gamle lås ud, så du ikke længere bruger de runde Ruko-nøgler,” siger Bo Kristensen, portefølje-manager for hus og indbo hos Codan Forsikring.
De danskere, der har de sikreste låse, er den modne del af befolkningen. Hele 60 % af danskerne mellem 50 og 64 år har skiftet låsen i deres nuværende hjem. Og når det kommer til geografi, så er sjællænderne de bedste til at huske døren, når boligen skal sikres, her har 58 % nemlig fået udskiftet låsen i deres nuværende bolig.
Danskerne sikrer boligen for sent
Undersøgelsen viser desuden, at det først er, når vi har været udsat for et indbrud, at vi får udskiftet låsen. Således svarer 64 % af de adspurgte danskere, at de har fået udskiftet låsene i deres nuværende hjem efter et indbrud.
Danskerne peger primært på pris og manglende viden, når de skal forklare, hvorfor de sikrer deres boliger så dårligt. Hver fjerde dansker mangler viden om, hvordan man bedst muligt sikrer boligen imod indbrud, og næsten 40 % mener, det er for dyrt at sikre boligen optimalt.
”Det behøver slet ikke at være dyrt at sikre sin bolig, og i nogle tilfælde kan der også være penge at spare på forsikringen, hvis man har garderet sig godt imod ubudne gæster,” siger Bo Kristensen.
Fakta
· Næsten hver tiende (9 %) tænker ’aldrig’ over risikoen for indbrud.
· Mindre end halvdelen af danskerne mener, deres hjem er godt sikret imod indbrud (43 %).
· Kun lidt over halvdelen (51 %) har fået skiftet låsene i deres nuværende hjem – til trods for, at gamle låse gør det nemmere for tyvene at komme ind.
· 67 % har ikke gjort noget for at indbrudssikre deres døre, og 20 % har slet ikke overvejet det.
· Næsten 80 % har ikke en tyverialarm.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Mere end hvert tredje hjem står pivåbent for tyve ' til en bekendt