Auktion: Så meget stiger prisen på dit rentetilpasningslån

Auktion: Så meget stiger prisen på dit rentetilpasningslån

30. august 2013 - kl. 12:25 - af

Danske boligejere med de populære rentetilpasningslån skal vænne sig til at betale lidt mere for boliglånet. De seneste dage har danske rentetilpasningslån for næsten 150 milliarder kroner været på auktion. Resultatet er stigende renter, og dermed brydes en næsten femårig trend med faldende renter til boligejerne.

Nykredit og Totalkredit har netop afsluttet de auktioner, som fastsætter den fremtidige rente på danske rentetilpasningslån. Og for første gang siden april 2011 er resultatet blevet en højere kontantlånsrente på de udbredte F1-lån sammenlignet med det forgangne år, nemlig 0,49 procent mod 0,38 procent ved den tilsvarende auktionen i 2012.

For boligejere med F1-lån betyder den marginalt højere rente isoleret set, at den månedlige nettoydelse ved et afdragsfrit F1-lån på 1 million kroner stiger omkring 60 kroner, mens den tilsvarende stigning for et F1-lån med afdrag lyder på cirka 20 kroner. Dertil kommer stigninger i bidragssatsen.

– En ekstra tyver eller 60 kroner om måneden per lånt million er jo ikke nogen brutal rentestigning, men vi hæfter os ved, at den aktuelle auktion bryder en næsten femårig trend med faldende renter til boligejerne, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

– Vi forventer, at trenden herfra vil være stigende renter, og det er en vigtig påmindelse til boligejerne om, at renten på rentetilpasningslån kan gå både ned og op. For vi har jo haft en lang periode, hvor renten på rentetilpasningslån bare er faldet og faldet til et niveau nær 0, og det er selvsagt ikke bæredygtigt i længden, uddyber han.

Ved den aktuelle auktion har realkreditinstitutterne danske rentetilpasningslån for 146 milliarder kroner under hammeren, hvoraf Nykredit og Totalkredit tegner sig for 92 milliarder kroner.

F5-lån stiger mest

De aktuelle auktioner medfører primært rentestigninger for rentetilpasningslån med en lav frekvens på rentetilpasningerne – eksempelvis F5-lån. Det skyldes ifølge Martin Lundholm, at centralbankerne fortsat holder de korte renter i et jerngreb.

– Renten på F1-lån bestemmes primært af centralbankernes styringsrenter, og de ser ud til at forblive på et uændret lavt niveau i hele 2013 og formentlig også et godt stykke ind i 2014. Renten på F5-lånene er imidlertid i højere grad bestemt af markedsforventningerne, og derfor ser vi renten stige mere på den type lån, uddyber Martin Lundholm.

Mens kontantlånsrenten på F1-lånet stiger fra 0,38 procent til 0,49 procent, så stiger renten på F5-lånet fra 1,22 procent til 1,68 procent. Det betyder, at et F1-lån på 1 million kroner med afdrag nu koster 3.290 kroner i månedlig nettoydelse, mens nettoydelsen på et F1-lån uden afdrag er cirka 819 kroner. Tisvarende lyder nettoydelsen på et F5-lån med afdrag på 3.541 kroner og 1.516 kroner uden afdrag.

Anbefaling: Tag springet

Selv om de aktuelle rentestigninger stort set ikke har nogen realøkonomisk betydning for boligejere med F1-lån, så er der alligevel grund til at være opmærksom på udviklingen og overveje, om det er på tide at skifte til et mere rentestabilt lån. Sådan lyder opfordringen fra Martin Lundholm:

– De lange renter stiger langt hurtigere end de korte, og det betyder, at det fastforrentede alternativ til rentetilpasningslånet bliver stadig mindre attraktivt. Med andre ord: Hvis du overvejer at tage springet over i fast rente, så vil timingen formentlig kun blive dårligere, jo længere tid du venter, understreger han.

Matin Lundholm tilføjer, at de fastforrentede lån stadig er særdeles attraktive i et historisk perspektiv, og aktuelt lyder renten på 3,5 procent på det toneangivende, fastforrentede boliglån.

Om Spar Nord

Med 335.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 78 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Auktion: Så meget stiger prisen på dit rentetilpasningslån ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER