Ugens klumme: <br>OZ9KI

Ugens klumme:
OZ9KI

13. juli 2013 - kl. 0:09 - af

Familien Toft på Knæverhedevej er byfolk. Arbejdsfolk, men orienteret i retning af bylivet og den industri der blomstrer op her i starten af 1960´erne. En af sønnerne er i lære som mekaniker. En er på slagteriet i Sæby, og en er på Sæby Jernstøberi. En er ved forsvaret og pigerne arbejder på fabrik – et par af dem er på Skotøjsfabrikken i Sæby.

Efterhånden bliver Antons og Tittas børn voksne, bliver gift og flyver fra reden. Nogle flytter fra landsdelen, men halvdelen bliver boende i Sæby, hvor de stifter familie. Else er en af dem der bliver tilbage, og gifter sig med Svend – hvis bror Poul i øvrigt tidligere har giftet sig med Elses søster Inga. Else og Svend får – efter kun fire måneders graviditet og et hastigt julebryllup – Søren i april 1957. Lillebror Anders følger efter i 1962, som beskrevet i en af de første klummer.

Søren holder meget af at besøge sine bedsteforældre – såvel Valdemar og Johanne, der netop er flyttet fra Sulbæk til Sæby, som Anton og Titta Toft i Toftelund. Hjemmene er spændende og åbne, og ud over de rare og rummelige bedsteforældre, er der også et andet hjemmeboende Toft-familiemedlem på Knæverhedevej: Onkel Børge!

Børge er det ældste barn i Anton og Tittas otte børn store flok, men her i starten af 1960´erne er han endnu ikke blevet gift. Børge er i sidste halvdel af trediverne og arbejder på Sæby Jernstøberi. Men Børge har et talent som ikke er blevet tildelt de andre Tofter: han har teknisk snilde, og har en levende interesse for al nymodens teknik. En af de ting der trækker i Søren er også, at der i landarbejderhuset på Knæverhedevej findes et fjernsyn, som Børge har købt – et af de første i Sæby området, og folk valfarter hertil for at se de udsendelser, der i DR´s barndom bliver sendt ud i æteren til folks almindelige forundring. Fodboldkampe, nyhedsudsendelser, amerikanske TV-serier – i sort/hvid naturligvis – og i en somme tider noget flimrende kvalitet. Disse tidlige sort/hvide fjernsyn er – ud over at koste adskillige måneders løn for en almindelig arbejdsmand – ikke helt stabile. De kan ofte gå i sort, og når det sker, er det ofte fordi et af de mange gløderør, der sidder i apparatet bag billedrøret – er stået af. Somme tider brændt ud til en umiskendelig stank af bakkelit i hele stuen.

Børge er en sand troldmand, når det gælder fjernsyn. Ved akut sort skærm kan han med kort varsel tilkaldes, hvilket er til stor glæde for familie og bekendte, der nogle år senere næsten alle har fået fjernsyn – apparater der dog har samme svagheder som det tidlige i Toftelund. Børge kommer så altid med en kuffert, indeholdende et righoldigt sortiment af de famøse rør, der har for vane at stå af i utide, og Søren har endnu aldrig oplevet et problem med et fjernsyn, som onkel Børge ikke har kunnet løse – enten ved egen hjælp eller med Radioforhandler Wøhlk i Sæbys mellemkomst.

Men Børges tekniske talent begrænser sig ikke til fjernsyn og radio. Hans ungkarlekammer hos forældrene er et mysterium for sig. En helt anden verden, der åbner sig for Søren, når Børge lukker ham ind. Der er delvis mørkt i rummet, og der lugter af Børges pibetobak og den lightergas han bruger til at holde ild i tobakken. Men udover et større antal TV og radioapparater, som han har under reparation for folk i nærområdet, er der også noget andet.  Det der giver rummet et indtryk af science fiction og Steven Spielberg flere årtier før dennes mest kendte film om flyvende tallerkener og rumvæsener, er de mange gråmalede, firkantede apparater med blinkende lamper og knapper og deres summe- og hylelyde, når der søges efter fjerne signaler i æteren.

Børge er radioamatør. Han har selv bygget og vedligeholdt det imponerende udstyr, hvorfra han kan være i kontakt med ligesindede verden rundt. Hans kaldenummer er OZ9KI, og den ellers lidt tilbageholdne Børge er med dette udstyr i kontakt med folk over det meste af kloden. Her er han på hjemmebane, i en verden der kun er kendt af de få – i et verdensomspændende net langt før nogen havde gjort sig tanker om internettet.

Børge var vel det man i dag vil kalde en nørd – på den gode måde, naturligvis. Som et de eneste medlemmer af min store families ældre generation – både på mødrene og fædrene side – havde han flair for teknik og kunne se dens muligheder. Børge blev gift i en alder af 40 år, stiftede familie og flyttede til Sæby. Her indrettede han sig en ny teknikkens hule i et rum i enden af garagen, hvor han fortsatte med sin interesse som radioamatør – og hans nysgerrighed og tekniske snilde består mig bekendt den dag i dag, selv om han netop er blevet 88 år. Radioamatører opererer stadig verden over i bedste velgående, selv om deres virke nemt drukner i den mere moderne teknologi, som vi alle omgiver os med.

Det er svært at forklare sine egne børn, at deres far rent faktisk har levet i en tid før kabel TV, satellitter og internet. Når de så med denne oplysning endnu engang har fået bekræftet, hvor utrolig gammel deres far er blevet, melder spørgsmålene sig: Hvad fik man tiden til at gå med? Hvad lavede man om aftenen og i weekenderne? Hvordan kom man i kontakt med hinanden dengang, hvor ikke engang alle hjem havde en telefon?

Som et samlet svar på deres vantro spørgsmål kan man konstatere, at vi overlevede alle sammen. Vi traf vore ægtefæller og fik stiftet familie – selv om man nok ikke kom så vidt omkring som i dag for at møde sin udkårne. Om aftenen besøgte vi hinanden, og i familierne og som naboer så vi en del mere til hinanden. Postvæsenet eksisterede, og sikrede kontakt til de fjernere familiemedlemmer – og til jul sendte vi julekort med vore bedste hilsner til nær og fjern. Det er svært at forestille sig, hvor langt vi teknisk og kommunikationsmæssigt vil være om yderligere 50 år. Dertil rækker de flestes fantasi sandsynligvis slet ikke, men nutidens teknologi vil uden tvivl til den tid være lige så forældet, som den teknologi Børge Toft og andre var pionerer for i starten af 1960´erne, allerede er det i dag!

3 kommentarer til “Ugens klumme:
OZ9KI” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Ugens klumme:
OZ9KI”

 • Søren Visti Jensen

  Til klummens læsere!

  Jeg har netop haft besøg af denne uges hovedperson, Børge Toft. Bentøjet er ikke så godt længere, så han har startet sin lille elcrosser og taget turen ud til mig, for at aflevere nogle fine gamle billeder, der illustrerer historien. Børge er på trods af sine 88 år fuldstændig opdateret på det tekniske opråde, og er selv på internettet (naturligvis!). Han følger derfor levende med i alt hvad der foregår – herunder også Sæby Avis og mine klummer. Udover billederne havde han også en rettelse: hans kaldenummer var OZ4CS og ikke OZ9KI – så derfor burde artiklen have haft en anden titel.
  Når jeg har fået OZ9KI kørt fast i baghovedet, skyldes det muligvis, at en af mine klassekammerater havde et kort med disse initialer, der blev brugt som bogmærke. Da jeg gik i klasse med Børges datter Inger, har jeg derfor antaget, at dette nok var Ingers bogmærke og Børges kaldenummer, hvilket beklageligvis så var en fejl. Jeg hilser fra onkel Børge og takker for hans rettelse – der som alle andre rettelser eller tilføjelser til klummerne – er hjerteligt velkomne!

  Venlig hilsen
  Søren Visti Jensen

 • Mogens Kristensen

  Kalde nummeret OZ9KI, tilhøre, nu afdød Karl Jensen, Hans Abelvej, Sæby
  Han var ansat ved Pluto, og ivrig svæveflyver

 • Søren Visti Jensen

  Hej Mogens

  Der var forklaringen : jeg gik også i klasse med Søren Jensen (min næsten navnebroder), søn af Karl. Søren var/er også ivrig svæveflyver!. Så to børn af radiomatører i samme klasse har skabt en forveksling af kaldenumrene. Tak for den oplysning, så passer brikkerne sammen igen!

  Venlig hilsen
  Søren Visti Jensen

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ugens klumme:
OZ9KI'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER