Apoteket informerer: Kosttilskud under graviditet

Apoteket informerer: Kosttilskud under graviditet

12. maj 2013 - kl. 0:06 - af

At være gravid er som bekendt ingen sygdom, men nogen helt almindelig periode i livet er det dog heller ikke. Kvindens krop har behov for en række ting, for at forebygge problemer og mangelsymptomer, og for at give barnet den bedste start på livet.

Først og fremmest gælder det om at leve sundt, spise fornuftigt og varieret, få motion i moderate mængder og undgå alkohol og tobak – også helst nikotinerstatningsprodukter, som tyggegummi og plastre. Derudover anbefales det at tage en almindelig multivitamintablet dagligt, samt et par andre kosttilskud, lidt afhængig af hvor langt man er i graviditeten.

Fra det tidspunkt man planlægger en graviditet og indtil 12. graviditetsuge anbefaler Sundhedsstyrelsen, at kvinden indtager et folinsyre tilskud på 0,4 mg (400 mikrogram). Det har vist sig, at dette tilskud kan reducere risikoen for visse hjerne og rygmarvs skader på fosteret. Er graviditeten ikke planlagt, bør man starte med tilskuddet så snart graviditeten er konstateret. Efter 12 graviditetsuge er folinsyretilskud ikke nødvendigt, men det skader ikke.

De fleste danskere indtager ikke jern nok, det gælder både kvinder og mænd. Det betyder, at de fleste kvinder ikke har tilstrækkelige jerndepoter til at gennemføre en graviditet, uden af få jernmangel. Graviditeten skaber et øget behov fordi fosteret har brug for jern, og fordi kvinden har brug for det til at producere en øget mængde blod. Symptomer på jernmangel, kan i første omgang være hovedpine og træthed, men kan føre til alvorligere problemer senere i graviditeten og i forbindelse med fødslen. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor at kvinder fra 10 graviditetsuge indtager et jerntilskud på 40-50 mg dagligt, ud over det der er i vitamintabletterne. Lider man meget af kvalme, kan man udskyde starten med jerntilskud til 18. uge. Jern tages mest hensigtsmæssigt mellem måltiderne med f.eks. et glas appelsinjuice eller anden C-vitaminholdig drik. Jern bør ikke tages med mejeriprodukter, idet jern og kalk (fra mælken) bindes til hinanden, hvorved man ikke får den ønskede effekt.

Ligesom med jern, får de færreste kalk nok under graviditeten. Fosteret og det nyfødte barn har behov for kalk til at opbygge knogler, og barnet skal nok tage sin del. Derfor er det kvinden, der kommer til at mangel kalk, og det er ikke godt for knoglerne. Et dagligt indtag på • l. mælk eller mælkeprodukt og et par skiver ost er nødvendigt. Får kvinden ikke det, bør hun tage et kalktilskud på 500 mg pr dag. Problemet er lidt det samme med D3-vitamin, som bl.a. er nødvendig for at kunne

optage og bruge kalken. Der anbefales et tilskud på 10 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten.

Nogle gravide tager også et tilskud af omega-3 fiskeolie, og det er helt fint. Til gengæld bør gravide undgå andre tilskud og fødevarer med høje mængder af A-vitamin, det der ikke er hensigtsmæssigt under graviditeten.

I det netop udsendte blad fra ditApotek er der optrykt en huskeliste før, under og efter graviditet. Den er lige til at klippe ud og hænge op, ellers er du altid velkommen på ditApotek, for at få råd og vejledning.

God week-end.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer: Kosttilskud under graviditet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger