AMK-Vagtcentral aktiverer hjemmepleje

AMK-Vagtcentral aktiverer hjemmepleje

20. februar 2013 - kl. 0:12 - af

Region Nordjylland aktiverer via en app på smartphones hjemmeplejen i Frederikshavn Kommune, så hjemmeplejen rykker ud med hjertestarter. Det skal være med til at øge overlevelsesmuligheder for borgere med hjertestop.

Hvis en borger i Frederikshavn Kommune får hjertestop sættes flere aktiviteter i gang, når en person ringer 1-1-2. AMK-Vagtcentralen i Aalborg vil almindeligvis sende en ambulance og en paramediciner. Centralen alarmerer samtidig hjemmeplejen i Frederikshavn Kommune og kontakter evt. også en nærliggende virksomhed, forening eller institution, som har registreret sig på www.hjertestarter.dk

– Når vi på AMK-Vagtcentralen får indikation af, at der er tale om hjertestop, sætter vi flest mulige beredskaber i gang. Ofte kan hjemmeplejen være fremme på få minutter og give hjertemassage og bruge hjertestarteren, siger Jan Lindberg.

Hjemmeplejen har smartphones med en app, som vagtcentralen kan aktivere. Hjemmeplejens to nærmeste biler bliver automatisk aktiveret på samme tid.

Foreløbigt har vagtcentralen aktiveret hjemmeplejen 32 gange.

– Systemet fungerer rigtig godt. Først når projektet bliver evalueret kan vi sige mere om betydningen af hjemmeplejens indsats, men naturligvis er deres tilstedeværelse og hurtige aktion med til at øge overlevelsesmulighederne, siger Jan Lindberg.

Hjemmeplejens 60 biler i Frederikshavn Kommune har siden 1. april 2012 været en del af projektet Parat til Hjertestart etableret af Trygfonden, Hjerteforeningen, Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland.

Førstehjælpskursus til 10.000 borgere

En anden væsentlig del af hjertestartsprojektet er at få uddannet flest mulige borgere i hjerte-lunge-redning. Foreløbigt er godt 6.000 borgere i Frederikshavn Kommune uddannet og målet er 10.000.

– Med et kursus i førstehjælp er der meget større chance for at nogen i nærheden af et hjertestop tør begynde hjerte-lunge redning. Mange mennesker er bange for at gøre skade på et andet menneske, men man kan ikke gøre situationen værre, når først en person har fået hjertestop, og den holdning vil vi gerne have udbredt til mange flere borgere, siger Jan Lindberg.

Registrer din hjertestarter

På landsplan stiger antallet af hjertestartere registreret på www.hjertestarter.dk støt. Alle, eksempelvis virksomheder, sportshaller, institutioner og private kan registrere deres hjertestarter på www.hjertestarter.dk

Pt. er der registreret 7.644 hjertestartere på hjemmesiden, og udover registreringen kan man oplyse, om man også vil køre ud med hjertestarteren. I de tilfælde kan Vagtcentralen bruge oplysningen i akutte situationer:

– Der er ingen grund til ikke at få registreret hjertestarterne. Hvis man samtidig skriver, at man vil bringe den ud, så kan vi også finde på at ringe og spørge i akutte situationer. Det øger yderligere overlevelsesmulighederne, siger Jan Lindberg.

Yderligere informationer

Parat til Hjertestart

Læs mere om projektet www.parattilhjertestart.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'AMK-Vagtcentral aktiverer hjemmepleje' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER