Politiet: Nye regler for cykellygter…

Politiet: Nye regler for cykellygter…

25. oktober 2012 - kl. 0:14 - af

Nu kommer der nye regler for cykellygterne. Det koster 700 kroner, hvis man bliver stoppet uden lovlige lygter.

Mange cyklister kører rundt med små såkaldte “knap-lygter”, der er forkert monteret og hænger i en elastik, så de lyser ned i jorden. Det bliver nu forbudt.

Alle cykellygter skal sættes fast på cyklen, så lygten lyser lige frem eller lige bagud. Og nye batteri-cykellygter skal kunne opfylde kravet til lysstyrke i minimum 5 timer. Ellers kan det koste 700 kroner i bøde.

– Jo flere cyklister, der kører med ordentligt lys på, jo bedre er det for trafiksikkerheden. Derfor kan man også risikere en bøde, hvis man ikke har korrekt lys på cyklen, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

De nye regler skal øge cyklisternes sikkerhed.

– Når man har en cykellygte, der lyser ned i jorden eller en lygte, der lyser meget svagt, så er det svært for bilisterne at se cyklisten. Dermed øges risikoen for, at man bliver kørt ned. Desuden giver dårlige lygter cyklisten en falsk tryghed. Det vil sige at man tror, at bilisterne kan se én, men det kan de ikke, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Bedre batterier i nye cykellygter
Reglerne betyder også, at der bliver stillet nye krav til producenter og forhandlere af cykellygter. Fremover skal alle nye cykellygter med batterier kunne opfylde kravet til lysstyrken i mindst fem timer fra de tages i brug.

Den regel er indført, da der er eksempler på cykellygter, der mister en stor del af deres lysstyrke meget kort tid efter, de er taget i brug. Nogle af lygterne allerede efter 20-30 minutter.

– Formålet med de nye krav er at øge cyklisters synlighed i trafikken i lygtetændingstiden. Derfor har vi også valgt at stille krav til den effektive batteritid på cykellygter. Samtidig er det naturligvis også godt for den enkelte forbruger, at der nu er sikkerhed for, at batteriet i den cykellygte man køber, rent faktisk har en holdbarhed på mindst fem timer, siger Leif Lorenzen, kontorchef i Trafikstyrelsen.

Krav til cykellygter efter 1. november 2012
– Forlygter og baglygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og skal også være synlige fra siden.
– Forlygter og baglygter skal monteres, så de lyser henholdsvis lige fremad og lige bagud – de må altså ikke hænge og lyse ned i jorden.
– Kraftige forlygter, der er beregnet til at oplyse vejen foran cyklisten, skal monteres, så de lyser skråt nedad og ikke blænder modkørende.
– Nye batteri-cykellygter, der sælges i Danmark, skal kunne lyse tilstrækkeligt til at opfylde lovens krav om synlighed i minimum 5 timer. Selve lygten eller salgsindpakningen skal være mærket med ”Brugstid/Runtime” og en angivelse af, hvor mange timer, batteriet kan opfylde kravet. Dette skal også oplyses i markedsføringsmateriale som fx annoncer, brochurer, på nettet osv.

Kilde: Politiet.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Politiet: Nye regler for cykellygter...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger