Avisen var med en tur bag facaden…

Avisen var med en tur bag facaden…

5. oktober 2012 - kl. 0:07 - af

I forbindelse med byrådets behandling af de kommunale budgetter er der stillet forslag om, at Frederikshavn Kommunes madservice skal udliciteres.

Det vil betyde en besparelse på ca. 4 mio. kr., men det betyder vel også, at duften af frisklavet mad, nybagt brød og kage forsvinder, og ikke længere er med til at skærpe appetitten. Vil de stadig være muligt at efterkomme særlige ønsker? Vil det stadig kunne lade sig gøre, med ganske kort varsel, at sørge for specialkost? Hvem skal påtage sig anretningen, opvarmningen og oprydningen efter maden? Er der mon aktører i kommunen, der kan løfte opgaven – eller skal pengene sendes ud af kommunen? Hvor mange mister deres arbejde ved sådan en licitation?

Avisen fik lyst til at tage temperaturen i køkkenet på Østervrå Ældrecenter for at høre lidt om, hvad de egentlig går og laver i sådan et køkken. Det blev et rigtig spændende besøg, hvor deres udsendte fik sat nogle ting på plads i forhold til betydningen af, at køkkenet er i huset. Det er svært at forestille sig, at den fleksibilitet et lokalt køkken har, kan overføres til en ekstern leverandør.

En tur i køkkenet
Alle kan regne ud, at de laver mad i køkkenet, ikke kun til beboerne i huset, men også til centrene i Dybvad og Præstbro. I forbindelse med det arbejde, er der jo også en masse andre praktiske gøremål. Der hvor det rigtig bliver interessant, er når talen falder på de ting, som vi ikke lige ser, men som måske er dem, der har den største betydning.

Fleksibilitet
Menuplanen kører i en seks ugers periode med hoved- og efterret. Skulle menuen ikke lige være en af favoritterne, så finder vi også ud at det, forsikre pigerne, der altid er klar til at imødekomme særlige ønsker.

Det gælder også når en beboer ex. kommer hjem efter et ophold på sygehuset. – Måske er der behov for særlig kost, siger Merete, og det kan vi sætte i gang med det samme. Netop mens deres udsendte sidder der kommer et ønske oppe fra en af afdelingerne. En af beboerne vil gerne have frugtgrød, og det ønske bliver straks efterkommet.

Favoritmenu
Til fødselsdag bestemmer den enkelte beboer selv sin favoritmenu, og det behøver ikke at betyder hverken okse- eller flæskesteg. – Ofte er det helt daglige retter, der ønskes, forklarer pigerne. F.eks. har en borger lige ønsket tørstegt flæsk og hjemmelavet is. Hvis vi er lidt i tvivl om, hvad det er fødselsdagsbarnet ønsker sig, så går vi lige op og får afklaret det, forklarer Merete. Hele centeret får denne dag favoritmenuen – dertil kommer boller, kringle og lagkage til hele huset. – Det hele er selvfølgelig hjemmebagt, forsikre pigerne, som hver dag bager brød og til eftermiddagskaffen er der altid nybagt kage.

Traditioner
Der holdes også godt fast i traditionerne omkring helligdage. Det kan også være i forbindelse med særlige begivenheder i Kongehuset, forklarer pigerne, f.eks. en fin kage eller et stykke kransekage og et glas sherry.  Når der er landskamp, gran prix el. lign. bliver der kræset med ex. chips og slik. – Det kan være grillarrangementer om sommeren – en spontan ide med vaffelbagning og i foråret havde vi besøg af en rigtig ægte pølsevogn, noget der stadig snakkes rigtig meget om, fortæller pigerne.

Når der er udflugter kommer der små lækkerier og drikkevarer med i en madkurv eller deltagerne vælger at spise ude. Køkkenet er også involveret i forskellige arrangementer f.eks. Oktoberfesten, høstfest, forårsfest eller lign., hvor både beboere, pårørende og borgere ude fra byen spiser sammen.

Nye tiltag
Fra 1. oktober får beboerne, som noget nyt, varmt mad om aftenen, og til frokost er der så brød, pålæg og en lun ret. Nyt bliver det også fra 1. november, at morgenmaden og frokosten i weekenden slås sammen til en brunch sidst på formiddagen. – Vi har flere beboere, der gerne vil sove længe, og så passer det bedre med kun et måltid. Dem der står tidligt op kan selvfølgelig stadig få morgenmad, forklarer pigerne.

Vi har også planen om at indfører Smagen af Danmark den første torsdag i måneden. Via vores leverandører får vi supplerende materiale om egne i Danmark, og på den måde håber vi, at vi kan sætte gang i en god snak hen over maden.

De fem piger i køkkenet Merete, Anitta, Annika og Anette er tydeligvis meget engagerede i deres opgaver, og de forsikre da også alle om, at de er rigtig glade for deres arbejde. I køkkenet arbejde desuden Helle og Birthe, som ikke var til stede.

Fakta:
Daglige arbejdsopgaver i hovedtræk:

Tilberede dagens tre hovedmåltider

Rydde op – vaske op/sætte i opvasker

Tømme opvaskemaskine

Sørge for porcelæn og bestik til afdelingerne´

Sørge for drikkevarer til afdelingerne

Lægge madplaner

Bestille varer

Pakke til Dybvad og Præstbro Ældrecentre

Bage brød og kage

Fakta om centrene:
Østervrå: 32 beboere

+ Seks borgere fra byen,

der spiser i Hyggekrogen

Dybvad: 21 beboere

Præstbro: 9 beboere

ÅB

En kommentar til “Avisen var med en tur bag facaden…” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Avisen var med en tur bag facaden…”

 • Den Kommunale madservice.

  Først tak til Sæby Avisen for et meget reelt og oplysende indlæg vedr. madservice på een af Frederikshavn Kommunes institutioner.

  Jeg kender kun til en enkelt, Rosengården i Sæby, men er ret overbevist om at personalet på de øvrige fuldt ud lever op til det beskrevne.

  Jeg vil derfor blot tilføje, at megen af den tryghrd og nærhed personalet på forbilledlig vis skaber på de enkelte institutioner, vil gå tabt hvis hele atmosfæren omkring de køkkenlige aktiviteter forsvinder.
  Det er af uvurderlig betydning for alle beboerne og vel i særdeshed for de demente at denne aktivitet bevares.

  Det er meget forståeligt at der skal spares, når nu den rettidige omhus mulighed forlængst er forpasset, men er det ikke lidt bekymrende, at Frederikshavn Byråd tiltager sig den suveræne beslutningsret på et område hvor hver enkelt af beboerne selv bidrager med mere end kr.3000,- til netop kost hver måned?

  Beboerne har vel en vis ret til at bibringe beslutningsprocessen med et partsindlæg der handler om hvordan DERES penge skal anvendes?

  Venligst

  Flemming Sten
  .

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Avisen var med en tur bag facaden...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger