Foredrag: Farmerkone, Farmor og Forfatter

Foredrag: Farmerkone, Farmor og Forfatter

8. september 2012 - kl. 15:00 - af

Sæby pensionist og efterlønsklub får onsdag den 12. september besøg af Birthe Kirk, som vil holde foredrag over følgende: Farmerkone, Farmor og Forfatter.

Birthe har udgivet bogen: ”Så hold dog op med at være så god – det giver plads til kærlighed og godt humør.”
Birthe og Wolle startede deres 35 år i Afrika, som Ulands eksperter i Zambia, hvor de bl.a. ledede en landbrugsskole. Dernæst et sabatår rundt i kontinentet, med 3 mindre børn i en VW rugbrøds camper. Men Afrikas udfordringer og uudnyttede resurser blev ved at spøge i underbevidstheden, så efter et par år tilbage i Hanstholm, besluttede de sig til at sælge gården og flyttede i 1973 til Zimbabwe (Rhodesia), hvor de startede eget landbrug med kvægavl. Det blev til 25 skønne og produktive år. Især gennem 1980erne, hvor den nyvalgte præsident Mugabe overtog styret efter Ian Smith; og alle donorlandene stod i kø, for at få lov at øse penge og sofistikerede hjælpeprogrammer ind i Afrikas nye demokratiske vidunder stat. Kun få mennesker i historien har haft det fornødne format til at bære ubegrænset magt. Det var tilfældet med Mugabe. Det så meget lovende ud i starten, men efter 5 år endte det hele i korruption, nepotisme og misbrug af alle resurser. Allerede i 1990 begyndte donorene at få kolde fødder, da de forventede resultater helt udeblev, ikke mindst når man ser på fattigdoms bekæmpelse og menneskerettigheder.

Alligevel lykkedes det for Kirk familien at opbygge en af Afrikas bedste kvægbesætninger, og udvikle en ny robust kvægrace velegnet til afrikansk husmandsbrug, baseret på lokale og nordiske racer. En stor tobaks produktion blev der også plads til, og senere i takt med infrastrukturens sammenbrud, blev det nødvendigt at starte et slagteri, et mejeri med ost og flødeis produktion, og derefter et landsdækkende distributions kompagni for køle og fryse varer.

Der blev fra starten lagt vægt på undervisning og medarbejder velfærd, så over årene er der opført to skoler, tre børnehaver, to klinikker, et kirkerum alle trosretninger anvendte, forsamlings bygninger og sports faciliteter, samtidig med at der blev bygget forsvarlige boliger.

Mugabe tabte imidlertid en folkeafstemning i 2000. Det blev startskuddet til den galoperende jordreform, hvor 4500 kommercielle farmere fik deres ejendom inddrager. Alligevel lykkedes det for de to Kirk sønner og 300 andre hvide farmere at fortsætte produktionen, på lavt blus. Da sønnerne sidder på alle kvalitetsfødevarer til hotelindustrien, og denne industri nu dommineres af ledende politikere og højt stående embedsmænd, er de stadig i stand til at være nogenlunde i fred.

Birthe og Wolle trak sig tilbage 2004, for at nyde deres pensionist tilværelse ved Limfjordens friske vande, lige ved Vilsund Broen. Wolle Kirk, blev dræbt ved en bilulykke den 8. april 2009.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Foredrag: Farmerkone, Farmor og Forfatter' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER