1.5 mill. euro til kompetence- og innovationssamarbejde

1.5 mill. euro til kompetence- og innovationssamarbejde

30. maj 2010 - kl. 5:29 - af

Styrekomitéen Kattegat/Skagerrak godkendte den 25. maj projektet MARKIS – Maritimt Kompetence- og Innovationssamarbejde og bevilligede 10.750.000 kr. i støtte til projektet, der skal skabe vækst indenfor Green Shipping og give Skandinavien en førerposition på området.

Maritim vækst
MARKIS er et grænseoverskridende projekt med deltagelse af partnere fra Sverige, Norge og Danmark. Projektet bygger videre på de gode erfaringer, de tre lande har høstet af Maritime partenariater, der har været afholdt siden 2004. I et tæt tværregionalt samarbejde lægger partnere fra regioner, kommuner, universiteter, højskoler, maritime uddannelser og maritime netværk fundamentet for et nyt bæredygtigt maritimt vækstområde, og MARKIS kommer dermed til at bidrage til udviklingen af Kattegat/Skagerrak regionen.

Skærpede krav giver nye muligheder
Den maritime sektor i de tre lande står overfor store fælles udfordringer indenfor miljø, energi og konkurrenceevne. Fra 2012 gælder fx nye internationale krav til skibsfarten om væsentlig reduktion af skadelige udslip i vand og luft. Projektpartnerne i MARKIS ser udfordringerne som muligheder for at skabe grøn vækst og nye arbejdspladser indenfor det maritime erhverv blandt andet gennem udvikling af maritim miljøteknologi.

Erhvervsdirektør i Frederikshavn, Jørgen Ove Jensen: De nordjyske virksomheder er i dag stærke indenfor service og renovering af skibe, og har store muligheder for at få andel i markedet for montering af miljøforbedrende teknologi. MARKIS projektet skal være med til at omsætte de nye miljøkrav til praktiske løsninger, som virksomheder kan gå på markedet med.

Udviklingssamarbejde med afkast
Gennem udveksling af viden, kompetencer og medarbejdere er målet for MARKIS at gøre hinanden dygtigere i den skandinaviske region – dygtigere til at opfinde nye løsninger på de maritime udfordringer – dygtigere til at bruge kendt viden og eksisterende kompetencer på nye måder – dygtigere til at skabe nye forretningsområder og markeder og dermed øge afsætningsmulighederne for den maritime branche. Virksomhederne indenfor den maritime branche er derfor den vigtigste målgruppe for projektet, og de får tilbud om at deltage i forskellige innovationsforløb, hvor de vil få adgang til den viden, de teknologier og netværk, der dannes i regi af MARKIS.

For virksomhederne vil der være helt konkrete frugter at høste af projektet, fortæller Erik Møller, direktør for MARTEC Frederikshavn:

De skærpede miljøkrav til skibsfarten fordrer, at skibenes motorer kan omstilles alt efter, hvilket farvand skibene befinder sig i, fordi niveauerne for udslip af skadelige stoffer skifter. Det betyder, at skibene skal omstille fra en type brændstof til en anden, og det er ikke så enkelt. Det kræver ombygning, installering af nyt udstyr og uddannelse i styring af processerne. Her ligger der er stort forretningspotentiale for de maritime servicevirksomheder i den skandinaviske region, og virksomhederne har allerede fået øjnene op for det her. En af de store virksomheder her i regionen efterspørger allerede 40 maskinmestre, der har de nødvendige kompetencer, fortæller Erik Møller.

Kick Off konference
MARKIS-projektets partnere er i fuld gang med arbejdet, og en fælles Kick Off konference er under planlægning. Konferencen finder sted den 30. september 2010 i Frederikshavn.

FAKTA: MARKIS (Maritimt Kompetence- og Innovationssamarbejde i Kattegat/Skagerrak)

Samlet budget for MARKIS: 3.106.385 euro svarende til 23.300.000 kr.
Den danske andel af budgettet: 668.573 euro svarende til 5.014.00 kr.
Styrekomitéen Kattegat/Skagerraks bevilling: 1.433.325 euro svarende til 10.750.000 kr.
Vækstforum Nordjyllands tilskud: 1.262.953 kr.
Projektperiode: 1.5.2010 – 30.4.2013
Projektpartnere:
Sverige: Västra Götalandsregionen (Lead Partner], Chalmers Tekniska Högskola, Svensk marineteknisk forum, Udevalla kommun/Högskolecentrum Bohuslän,
Norge: Høgskolen i Vestfold (norsk projektejer), Vestfold Fylkeskommune, Telemark Fylkeskommune, Aust-Agder Fylkeskommune, Maritimt forum Sørøst, Oslo Maritime Nettverk, Innovasjon Norge
Danmark: Region Nordjylland (dansk koordinerende partner), Aalborg Universitet, MARTEC (Maritime Training and Education Center), Frederikshavn Erhvervsråd, Maritime Network Frederikshavn, Frederikshavn Kommune
Projektleder:
Agneta Petterson, Västra Götalandsregionen, Agneta.petterson@vgregion.se, tel. +46 521275864, Mob. +46 708456251
Styrekomitéen Kattegat/Skagerrak:
Et delområde af programmet Interreg IV A Øresund/Skagerrak. I komitéen sidder politikere og repræsentanter for sociale og økonmiske aktører i hele regionen. Styrekomtéen ledes af et præsidium bestående af: Henrik Ringbæk Madsen, Region Nordjylland – Göran Johansson, Västra Götalandsregionen – Gunn-Marit Helgesen, Telemark Fylkeskommune. www.interreg-oks.eu
Interreg IV A Øresund-Kattegat-Skagerrak:
Et skandinavisk samarbejdsprogram indenfor det europæiske territorielle samarbejde. Programmet finansieres af den Europæiske Regionale Udviklingsfond og norske Interreg-midler. 121 mio. euro er afsat frem til 2013 til at støtte grænseoverskridende projekter, der skaber en stærk og konkurrencedygtig region på tværs af landegrænserne i det sydvestlige Skandinavien. www.interreg-oks.eu

For yderligere oplysninger, kontakt:

Tommy Tvedergaard Madsen, koordinator
Region Nordjylland
ttm@rn.dk
Tel. +45 9635 1326

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '1.5 mill. euro til kompetence- og innovationssamarbejde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger