Sparekassen Vendsyssel kom styrket ud af endnu et kriseår

Sparekassen Vendsyssel kom styrket ud af endnu et kriseår

16. april 2010 - kl. 0:30 - af

Sparekassen Vendsyssel afholdt fredag den 9. april et af årets 7 garantmøder i Skagen Badminton Hal. Her kunne Mads Dyhr, afdelingsdirektør i Skagen afdeling, byde de knap 400 garanter med tilknytning til afdelingerne i Sæby, Hørby, Frederikshavn og Skagen velkommen til en god aften med orientering om sparekassens drift, spisning og musikalsk underholdning.

Næstformand i Sparekassens Vendsyssel Peter Have fremlagde den mundtlige bestyrelsesberetning. Efterfølgende gennemgik direktør Vagn Hansen regnskabet.

Sund fornuft

Peter Have slog fast, at sparekassen i kriseåret 2009 havde en fast målsætning om at arbejde sig ud af finanskrisen. – Og nu kan vi se, at det er lykkedes – endda rigtig godt, lød det fra Peter Have. – Ved at arbejde os ud af krisen har vi været i stand til at undgå de kriseredskaber, som andre i sektoren har måttet ty til – eksempelvis fyringsrunder og en meget stram kreditpolitik, fortsatte Peter Have.

Medarbejdernes engagerede indsats afspejles tydeligst i resultatet af den primære drift, som for 2009 udgør 235 millioner kr., hvilket er en stigning på hele 51,8%.

Resultatet før skat blev på 30,7 mio. kr., hvilket var lidt bedre end i 2008. På omkostningssiden blev det endvidere fremhævet, at det såkaldte ”Private Beredskab” alene belaster resultatet med knap 50 mio. kr. Den anden faktor, der præger årets resultat er en usædvanlig stigning i nedskrivninger på udlån.

– Her mærker vi, i lighed med de fleste danske pengeinstitutter, de problemer, som uundgåeligt følger i kølvandet på lavkonjunkturen. Sparekassen Vendsyssels kreditpolitik har altid været præget af sund fornuft. Vi har styret udenom de smarte ejendomsspekulanter og koncentreret os om at finansiere det lokale erhvervsliv. Her fylder landbruget en del, og det er naturligt, at vi har mange landbrugskunder. Heldigvis ser det ud til, at der er bedre priser på vej for landbrugets produkter. Vi er indstillede på at gøre alt for at hjælpe vores dygtige, effektive landbrugskunder gennem krisen, sagde Peter Have.

Blandt årets begivenheder i sparekassens regi fremhævede Peter Have særligt købet af 4 afdelinger fra det tidligere EBH-Bank. – Vi er glade for, at sparekassen kunne være en del af løsningen for de involverede kunder og medarbejdere, og overtagelsen har allerede i andet halvår af 2009 påvirket resultatet positivt.

Solidt polstret

Sparekassen Vendsyssel har en solvensprocent på 18, hvilket bidrager til en solvensmæssig friværdi på 10 procent – både i forhold til lovens krav på 8 procent og i forhold til sparekassens beregnede solvensbehov – ligeledes på 8 procent. – Dette viser, at sparekassen er særdeles solidt polstret til at imødegå fremtidens udfordringer og muligheder, konstaterede Peter Have.

Regnskabsberetning med et tilfreds smil på læben

Peter Have blev efterfulgt på talerstolen af direktør Vagn Hansen, hvis regnskabsberetning – som han selv udtrykte det – måske ikke blev fremført med begge arme i vejret, men dog med et tilfreds smil på læben.

Han slog fast, at det på trods af krisen var lykkedes at skabe et fornuftigt resultat – 12 procent bedre end i 2008. Nettorente- og gebyrindtægterne steg med 27,6 procent til 458,8 mio. kr. Stigningen skyldes en fortsat vækst i tilgangen af netto 4.119 nye kunder samt en vækst i forretningsomfanget med de eksisterende kunder.

Indlånsstigning vidner om tillid til sparekassen

Vagn Hansen bemærkede videre, at balancen er steget med 14,4 procent til 9,1 mia. kr. Udlånene er øget med 4,8 procent til 6 mia. kr., hvilket beviser, at sparekassen ikke har lukket kassen for nyudlån, men at stigningen har været rettet mod den helt almindelige efterspørgsel som bil- og boliglån samt kreditter.

Den altovervejende ændring i balancen skyldes den enestående stigning i indlånet på 1,3 mia. kr. til i alt 6,1 mia. kr. , hvilket svarer til en stigning på 27 procent.
– Det vidner for det første om en særdeles stor opsparingsiver blandt vore kunder men for det andet også om stor tillid til sparekassens måde at forvalte de indskudte midler på.

Styrket ud af krisen
Trods det vanskelige i at spå – i sær om fremtiden – sluttede Vagn Hansen alligevel af med at vove den spådom, at 2010 også vil blive et vanskeligt år, sandsynligvis på linje med 2009.

– Men, slog Vagn Hansen fast, jeg er overbevist om, at sparekassen vil komme styrket ud af krisen, når den engang er omme. Forventningerne er, at resultatet af den primære drift i 2010 vil ligge i niveauet 230 – 250 mio. kr.

Da klapsalverne var overstået kunne garanterne nyde den gode mad, som blev leveret af Restaurant Snerlen i Strandby og efterfølgende nyde kaffen akkompagneret af sange fra operaens og musicalens verden fremført af tenor Jens-Christian Wandt og sopran Ditte Højgaard.

Garanterne fra Frederikshavn, Sæby og Hørby havde denne aften fordel af at komme langvejs fra, idet tre busser bragte dem komfortabelt hjem igen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sparekassen Vendsyssel kom styrket ud af endnu et kriseår' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger