Ordet er frit: Små og store skoler

Ordet er frit: Små og store skoler

26. marts 2010 - kl. 15:06 - af

Socialdemokraterne har lige pludseligt forelsket sig lidenskabeligt i det såkaldte taxameterprincip, som indebærer, at skolerne tildeles kroner efter antal elever.
I den eksisterende tildelingsmodel modtager skolerne ressourcer efter det vejledende timetal pr klasse.
Derudover får skolerne 8,6 timer pr. elev fra den 16. – 20. elev i en klasse og igen 12,6 timer pr. elev fra den 21. – 26. elev i en klasse.
Den eksisterende model kombinerer altså hensynet til små og store skoler. Der bliver både givet pr. klasse og pr. elev.
Jeg har siddet i Børne – og ungdomsudvalget i 16 år, og ingen socialdemokrat har på noget tidspunkt givet udtryk for, at partiet ønskede en ren taxametermodel. I sidste byrådsperiode havde Socialdemokraterne sågar det absolutte flertal, men intet forslag om at ændre tildelingsprincipperne.
Hvis Socialdemokraterne nu skulle få held til at indføre et rent taxameterprincip, vil det betyde en massakre på de små skoler, som især ligger i oplandet, men også i Frederikshavn by. Deres eksistensgrundlag vil gradvist blive udhulet, de vil miste forældreopbakningen, og så lukker de af sig selv.
Når det efter SF’s opfattelse er vigtigt at holde liv i oplandsskolerne, så længe forældrene bakker op og sender deres børn til dem, hænger det sammen med bosætningen. Man kan ikke på den ene side argumentere for et decentralt, nærdemokratisk lokalsamfund, som man ønsker folk skal flytte til, og så på den anden side save den gren, skolerne sidder på, over.
Den socialdemokratiske strategi spiller land og by ud mod hinanden. Regeringens kommunalreform havde netop dette sigte, idet et af målene var at få lukket skoler og trimmet den offentlige sektor, hvilket er nemmere i en stor kommune end i en lille.
SF og Socialdemokraterne på landsplan stemte af bl.a. den grund imod kommunalreformen, men de lokale socialdemokrater var tilhængere af den, og nu ser vi hvorfor.
I stedet for at gå regeringens ærinde burde de lokale socialdemokrater argumentere for, at regeringens skattelettelser i stedet burde være gået til at styrke skolevæsenet, hvilket kræver en ny regering.

Paul Rode Andersen
Byrådsmedlem SF

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ordet er frit: Små og store skoler ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger