NIELS Prisen til driftig kulturchef

NIELS Prisen til driftig kulturchef

16. marts 2010 - kl. 13:11 - af

Kultur- og Fritidschef i Frederikshavn Kommune, Thomas Østergaard, modtog mandag eftermiddag Kulturminister Niels Mathiasens Mindelegat, NIELS – Prisen, i Kulturministeriets repræsentationslokaler i Nybrogade i København.

NIELS prisen er et resultat af et ønske om at skabe et legat til minde om kulturminister Niels Mathiasen. Et legat, der er så bredt funderet og orienteret som Niels Mathiasen, der af kunstnerne selv er kaldet ”Danmarks Bedste Kulturminister”.

Valget af Thomas Østergaard begrunder bestyrelsen for Niels Mathiasens Mindelegat på følgende vis:
Thomas Østergaard er nordjyde med stort N. En iværksætter om en hals og man bliver stakåndet af bare at læse hans cv. Som nu udnævnt Kultur og Fritidschef i Frederikshavn Kommune ligger arbejdet med og udbredelsen af Kunst og Kultur til først og fremmest de unge ham meget på sinde. Bl.a. udviklingen af talentskoler som skal forsøge at hverve og udvikle vækstlaget på nye og utraditionelle måder, men også som leder af Tversteds Jazzydays har Thomas Østergaard sat sit fodaftryk, og det er ikke tilfældigt at festivalen i 2008 blev kåret som bedste danske spillested af de udenlandske musikere. Initiativer af denne slags og størrelsesorden i en kommune ”langt fra København” fortjener at blive sat ordentligt pris på.

NIELS – Prisen blev indstiftet for 30 år siden, få dage efter Niels Mathiasens død af en gruppe kunstnere, der ønskede at kunne hylde ”Danmarks Bedste Kulturminister”. Prisen er indtil nu blevet uddelt 21 gange, til 34 kunstnere og med en samlet legatuddeling på 2,4 millioner kroner. I år uddeles 120.000 kroner fra legatet.

– Vi er utroligt glade på Thomas Østergaards vegne. Og vi er utroligt enige med bestyrelsen for legatet i deres indstilling. Thomas Østergaard er en energisk og karismatisk kulturpersonlighed, der brænder for at involvere og udvikle kulturlivet. Det nyder vi nu godt af i Frederikshavn Kommune, hvor vi allerede nu kan se sporene lagt ud for en spændende kulturel rejse og udvikling i kommunen, siger borgmester Lars Møller

Baggrund om Thomas Østergaard:
Thomas Østergaard er oprindeligt fra Malling, syd for Århus og dermed tilflytter til Vendsyssel. Han og familien, hans kone Dorte, Albert (15) Agathe (13) og Hertha (11) bosatte sig i Vendsyssel, da Thomas blev kommunikationschef ved Nordsømuseet i 1995. Her arbejdede han som tegnende chef med attraktionsudvikling af en international oplevelsesinstitution. Thomas’ arbejde på Nordsømuseet, bragte ham i 99-2000 videre til Kunstmuseet Trapholt, hvor han både fik udlevet sit anstrengte forhold til fisk, og fik den første internationale pressedebut med guldfisk i en blender.

Sideløbende med sit arbejde tog Thomas Østergaard 2007 en ”Master of Experience Management” ved Roskilde Universitet. Thomas Østergaard har initieret, udviklet og ledet store regionale EU-støttede projekter som ”Museernes Rejser Gennem Nordjyllands Kultur og Historie”, ”Kulturrejsen”, den russiske kultur og teaterfestival- ”Sputnik”.

Thomas Østergaard er særligt inspireret af internationale kultur-strømninger som ”Social Inclusion” fra England og tror fundamentalt på, at skulle tage opgaven om at kulturen er en social ressource, der skal kommunikeres, ganske alvorligt.
Thomas Østergaard kalder, som den eneste Kulturchef i Danmark sin forvaltning for verdens mest polygame forvaltning. Kulturforvaltningen satser netop nu på udviklingen af et omfattende inklusions og brugerinnovations program, ”Karizma”, som involverer flere forvaltninger, foreninger, professionelle kunstnere erhvervslivet og kulturinstitutionerne.

Baggrund om Kulturminister Niels Mathiasens Mindelegat
“Kultur er udvikling og bevægelse, boligpolitik og fordelingspolitik og undervisningsmuligheder, ja, alt hvad der angår menneskers forhold til hinanden. Kulturen skal forene mennesker og derved blive meget mere end en fritidspolitik – Det handler om at bygge op og gøre rigt”.

Sådan skrev Niels Matthiasen i 1972 omkring den sociale kulturpolitik. Og gøre rigt det gjorde han – og sådan er det jo også i dag, at kulturen er blevet en fast bestanddel af alt hvad vi foretager os.
– NIELS – Prisen ” er et resultat af et ønske om at skabe et legat til minde om Niels Matthiasen; et legat ligeså favnende og bredt funderet og orienteret som Niels selv. 30 år er gået og mindelegatet er indtil nu blevet uddelt 21 gange og til 34 kunstnere, og med uddelingen i år vil have uddelt over 2,4 millioner kroner”, udtaler formanden Frank Andersen.

Øvrige medlemmer af bestyrelsen for Kulturminister Niels Mathiasens Mindelegat er Pia Schutzmann, Kira Skov, Eddie Skoller, Henning Moritzen, Peter Langdal og Thorkild Simonsen. Legatets administrator er advokat Kjeld Kornum.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'NIELS Prisen til driftig kulturchef' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger