Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

9. marts 2010 - kl. 8:30 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.


Overraskende gode ledighedstal

Danmark
Danmarks Statistik har offentliggjort tal for ledigheden i januar. I slutningen af 2009 begyndte vi at ane en opbremsning i stigningen i arbejdsløsheden – og blandt andet 3F har meldt om mere positive strømme på arbejdsmarkedet. Ledighedstallene for januar viste, at ledigheden faktisk faldt med 200 personer fra december til januar. Vi havde forventet en stigning til 125.000 personer – svarende til en stigning på 3.600 personer. Vi må derfor også sige, at ledighedstallene for januar var en stor positiv overraskelse. Faldet i ledigheden finder endda sted til trods for en meget hård vinter, som alt andet lige taler for en større nedgang i den vejrfølsomme beskæftigelse end normalt.
Ud over at arbejdsløsheden faktisk faldt lidt i januar, viste ledighedstallene også, at stigningen i november og december var væsentligt mindre end tidligere vurderet af Danmarks Statistik. Ledighedsniveauet er derfor også “kun” 118.000 personer i januar. Januar er faktisk ikke den første måned med faldende ledighed – tallene viste også et fald i december.
Det er naturligvis overordentligt positivt, at arbejdsmarkedet er i så kraftig bedring, at vi nu ser to måneder med faldende ledighed. Det er vigtigt at understrege, at en enlig svale ikke gør en sommer, men der er trods alt tale om et meget markant skift i krisedynamikken på arbejdsmarkedet. At ledigheden falder to måneder i træk er nok for os til at konkludere, at arbejdsmarkedet er i tydelig bedring. Men ikke nok for os til at konkludere, at arbejdsløsheden ikke kommer til at stige yderligere. Vi kommer dog til at kigge vores ledighedsprognose efter i sømmene, og som billedet er nu, må vi sige, at den forventede stigning i ledigheden til et niveau omkring 160.000 personer ved årsskiftet 2010/11 er for pessimistisk. Med andre ord kommer vi til at revidere vores ledighedsskøn i nedadgående retning – som det ser ud lige nu, tegner det til, at ledigheden når op i underkanten af 150.000 personer ved årets udgang.

Renter
ECB anslog en blød tone på pressekonferencen i torsdags med udtalelsen om, at de ugentlige primære markedsoperationer og 1-måneds auktionerne fortsat vil finde sted med fuld tildeling indtil mindst 12. oktober 2010. Det betyder, at markedet vil være oversvømmet af likviditet mindst frem til da. Dag-til-dag renterne i euroområdet ser således ud til at forblive tæt på det aktuelle niveau på 0,35 % i de kommende måneder. Sandsynligheden for at den første renteforhøjelse fra ECB kommer senere end November, der er vores aktuelle prognose, er dermed steget.
I næste uge er der fokus på det amerikanske detailsalg, som dog også ventes at være påvirket af det dårlige vejr i februar. Desuden vil eventuelle nyheder fra Grækenland være af betydning. Endelig taler et par centralbankmedlemmer, hvoraf de mest interessante er ECB-chef Trichet og New York Fed-chef Dudley.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger