Er din nedgravede olietank ulovlig?

Er din nedgravede olietank ulovlig?

5. marts 2010 - kl. 7:30 - af

Omtrent 2.000 olietanke i Frederikshavn Kommune skal være sløjfet inden 1. april. Fristen gælder for alle nedgravede olietanke under 6.000 liter – hvor tanken enten ikke er typegodkendt, eller hvor alderen er ukendt.

I 2008 skulle alle overjordiske olietanke med ukendt alder være sløjfet. Nu er turen så kommet til de nedgravede tanke.

Ifølge kommunens Bygnings- og Boligregister (BBR) har i alt 2.000 boliger i dag olietanke på grunden, som inden udgangen af måneden er ulovlige.

Det er tankejerens eget ansvar, at de forældede olietanke tages ud af drift. Frederikshavn Kommune opfordrer nu den enkelte ejer til at klikke sig ind i BBR påwww.ois.dk og tjekke, at de registrerede oplysninger er korrekte.

Sløjfning af nedgravet tank
Det behøver ikke være nogen uoverskuelig opgave at gøre sin olietank lovlig. Når en nedgravet olietank sløjfes, skal den ikke nødvendigvis graves op og fjernes fra ejendommen.

– Ejeren kan sagtens vælge at lade tanken blive i jorden, men skal så bare sørge for, at tankens påfyldningsstuds og udluftningsrør saves af, og at hullerne afproppes og dækkes til. Uanset om tanken sløjfes eller helt fjernes fra ejendommen, skal tanken tømmes fuldstændig for restolie, fortæller Preben Simonsen fra Frederikshavn Kommune og fortsætter:

– Når man nu er gået i gang, er det en god idé lige at kontrollere, at rørsystemet mellem tanken og oliefyret er enkeltstrenget. Det er der nemlig også krav om i den såkaldte olietankbekendtgørelse.

En ulovlig tank kan blive en dyr fornøjelse
I Danmark administrerer Topdanmark en forsikringsordning for private olietanke. Men forsikringen dækker kun en eventuel olieforurening fra lovlige olietanke. Er uheldet ude, og er olietanken ikke lovliggjort i tide, har man derfor udsigt til en regning, der let løber op i adskillige hundrede tusinde kroner.

Skrot fyret og få tilskud
Vælger man at skrotte olietanken til fordel for en helt anden energiløsning, er der netop nu mulighed for at få tilskud. Fra 1. marts har boligejere kunne få op til 20.000 kr. i tilskud fra staten, hvis husets gamle oliefyr erstattes med enten solvarme, varmepumpe eller fjernvarme. Det er Energistyrelsen, der står bag tilskudsordningen.

Fakta om sløjfningsterminer for olietanke under 6000 liter
Aflæs olietankens alder på tankattesten eller på mærkeskiltet, som på overjordiske tanke sidder på håndtaget og på nedgravede tanke omkring påfyldningsstudsen.

• Nedgravede ståltanke fra før 1970 er ulovlige og skal sløjfes straks
• Nedgravede ståltanke fra 1970 skal sløjfes inden 1. januar 2011
• Nedgravede ståltanke med ukendt alder skal sløjfes inden 1. april 2010
• Overjordiske olietanke fra før 1980 eller med ukendt alder er ulovlige og skal sløjfes straks
• Overjordiske olietanke fra 1980 skal sløjfes inden 1. januar 2011

Sløjfning af olietanke skal meddeles skriftligt til kommunen senest fire uger efter sløjfningen. Opsætning af en ny olietank skal meddeles skriftligt til kommunen senest 14 dage inden etableringen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Er din nedgravede olietank ulovlig?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger