Siden januar er huspriserne på landsplan steget med i snit 745 kroner pr. kvadratmeter. Dermed nærmer huspriserne sig nu rekordniveauet fra sommeren 2022. Foto: Nybolig.
Huspriserne nærmer sig rekordniveau
30. november 2024 - kl. 11:07 - af Michael Egelund
I sommeren 2022 nåede de danske huspriser det højeste niveau nogensinde. Men den rekord står måske snart for fald. Med endnu et nøk opad fra september til oktober, nærmer huspriserne sig nu rekordniveauet alt imens boligsalget buldrer afsted.
Det danske boligmarked summer af aktivitet, og huspriserne fortsætter opad. Det viser tal fra Boligsiden, som Nybolig har analyseret. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i Danmark lød i oktober måned på 17.491 kroner pr. kvadratmeter. Det er en stigning på 0,2 procent fra måneden før.
Siden januar er huspriserne steget med 4,4 procent eller 745 kroner pr. kvadratmeter. Det er kun 398 kroner under rekorden fra sommeren 2022, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris kravlede op på 17.889 kroner.
»Hen imod slutningen af 2023 og lige i starten af 2024, skabte de nye boligskatter en del usikkerhed rundt omkring i de små hjem. Men de fleste har jo faktisk oplevet at skulle betale mindre i boligskat efter de nye regler er trådt i kraft. Sammen med renteudviklingen og det bomstærke arbejdsmarked, har det smittet positivt af på prisudviklingen,« siger Tina Hedegaard, der er kædedirektør i Nybolig.
Prisstigningen sker parallelt med at der er rigtig godt gang i salget af boliger. Fra september til oktober steg hussalget med 4,4 procent, mens salget af ejerlejligheder steg med 16,5 procent. I oktober blev der solgt 8.189 boliger. Det er rekord for indeværende år, og ikke siden marts 2022 er der lukket så mange bolighandler i Danmark.
»Det er især København og omegnskommunerne, der trækker kvadratmeterpriserne op. I København koster et hus på 150 kvadratmeter lige nu 7,3 millioner kroner i snit. I Region Nordjylland er priserne noget mere menneskelige. Her fås det samme hus til 1,6 millioner kroner. Altså får man væsentligt mere bolig for pengene her – faktisk så meget som fire og en halv gange så meget,« siger Tina Hedegaard.
Hovedstadsregionen er dobbelt så dyr
Uden for Region Hovedstaden er priserne generelt lavere. I oktober måned lå kvadratmeterprisen for huse og rækkehuse f.eks. på 10.916 kr. i Region Nordjylland. Det er den laveste kvadratmeterpris på tværs af landets fem regioner, og under landsgennemsnittet på 17.491, som til gengæld kun er lidt mere end det halve af den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Region Hovedstaden på 33.962 kr.
Region Nordjylland er til gengæld den af landets fem regioner, som har oplevet den største procentvise stigning i huspriserne siden årsskiftet. Knap 7 procent steg huspriserne her fra januar til oktober. Og de stigende priser har klart forstærket de lokale boligejeres nysgerrighed på, hvad deres bolig er værd. Det mærker man tydeligt hos flere Nybolig-forretninger i regionen, som har fået ekstra travlt med vurderingerne i øjeblikket.
»Prisudviklingen her i regionen har afgjort været med til at skabe større nysgerrighed blandt de lokale i forhold til, hvad deres bolig er værd. Det er selvfølgelig først og fremmest interessant, hvis man overvejer at flytte. Men også hvis man påtænker at blive boende i mange år endnu, kan en øget kvadratmeterpris gøre det relevant at overveje en låneomlægning, ligesom en øget friværdi kan frigive midler til for eksempel renovering eller sommerhuskøb,« siger Inge Ørtoft, der er medindehaver af flere Nybolig-forretninger i Aalborg.
Med sine mere end 220 forretninger og 1.200 medarbejdere, er Nybolig én af Danmarks allerstørste ejendomsmæglerkæder.
Nybolig er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit
En kommentar til “Huspriserne nærmer sig rekordniveau” under annoncerne.
Så kører Nyboligs maskine igen. Blev startet op af afdelingen i Frederikshavn, hvor man påstod store prisstigninger. Realiteten er at for Frederikshavn by, som er den største by i vendsyssel,at her har priserne på boliger stort set ikke ændret sig i de sidste år.