Nye idrætstal: Færre medlemmer i Frederikshavn Kommune

Arkivfoto

Nye idrætstal: Færre medlemmer i Frederikshavn Kommune

4. april 2024 - kl. 6:07 - af

Idrætsforeningerne i DGI og DIF i Frederikshavn Kommune tabte medlemmer i 2023. På landsplan slår foreningernes samlede medlemstal rekord igen.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI kunne sidste år præsentere et historisk højt medlemstal i landets idrætsforeninger, og nu kan de to organisationer igen melde om fremgang.

Den nye opgørelse af medlemstallene for 2023 viser nemlig, at foreningerne i DIF og DGI har fået yderligere 85.261 medlemmer. Dermed er det samlede medlemstal oppe på 2.424.915.

I Frederikshavn Kommune bød 2023 imidlertid på en tilbagegang i idrætsforeningernes samlede medlemstal. En tilbagegang, der lød på 363 medlemmer i forhold til 2022, så der nu er 21.985 medlemmer i kommunens 144 idrætsforeninger.

Der har været medlemsfremgang i håndbold, mens fodbold, gymnastik, badminton og golf har mistet medlemmer. Kigger man på alder og køn, er børn og unge under 25, der er står for den største nedgang i foreningsdeltagelsen.

”Kultur- og Fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune har fokus på at skabe de bedst mulige rammer for vores fritidsliv. Vi arbejder på at få flere unge ud i foreningslivet via vores indsats med projekt ”Vores sunde hverdag”.

”Indsatsen er som udgangspunkt målrettet børn fra 2. Klasses årgang, med fokus på foreningslivet og forskelligheden i aktiviteterne for at sikre alle børn og unges mulighed for at dyrke idræt. Vi vil fremover fortsat arbejde med udvikling af vores foreningsliv ved blandt andet at bakke op om nye initiativer som padelsporten, som i den grad er i fremgang, samt vores selvorganiserede gruppe og aktiviteter. Vi vil også have særligt fokus på fællesskaber i fremtiden, hvor vi arbejder på at få skabt nye partnerskaber med fokus på det gode familieliv og trivsel for børn og unge. I en tid hvor alle ved, at de kommunale budgetter skrumper, har vi i den grad brug for at stimulere civilsamfundet.”

”Vi har i Frederikshavn Kommune mange foreninger og frivillige som hverdag gør en kæmpe forskel i børn og unges liv, og dem skal vi fortsat understøtte og værne om”, udtaler Peter Laigaard, formand for Kultur og Fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Glæde over stigning på landsplan
I 2019 var der for første gang over 2,3 millioner medlemmer i idrætsforeningerne under DIF og DGI på landsplan. Under corona knækkede kurven for en stund, men efter pandemien gik det fremad igen, og nu er tallet altså for første gang over 2,4 millioner medlemmer.

” I Nordjylland følger vi den landsdækkende tendens, hvor der er kommet mange flere nordjyder ind i foreningslivets sunde fællesskaber”, siger Benny Henrik Hansen, der er formand i DGI Nordjylland og fortsætter;
” Når vi dykker lidt ned i tallene, kan vi se at aldersgruppen over 60 år er steget markant, mens vi fortsat skal have opmærksomhed på et få endnu flere piger ind i foreningerne”.

Også hos DIF og formand Hans Natorp er der glæde over den nationale udvikling i medlemstallene:

”Vi er selvsagt stolte over udviklingen og den nye rekord. De mange gode tilbud i idrætsforeninger appellerer bredt, og vi må igen bare kippe med hatten og sende en særlig tak til de mange frivillige. Det er dem, der får det hele til at glide ude i foreningerne,” siger Hans Natorp.

Fælles idrætsvision har gjort en forskel
Siden 2015 har DIF og DGI arbejdet sammen om ’Bevæg dig for livet-visionen’ med støtte fra Nordea-fonden og TrygFonden. Målet er at få flest mulige borgere til at bevæge sig, og visionen er at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation.

I de første år af visionsarbejdet blev der udviklet og implementeret en lang række indsatser og nye idrætskoncepter. Mange af dem bidrager til den samlede medlemsvækst i idrætsforeningerne og er nu så forankrede, at de vil leve videre efter 2024, når den oprindelige visionsperiode i ’Bevæg dig for livet’ udløber.

Den fælles interesse i DIF og DGI er at få endnu flere aktive borgere og medlemmer i idrætsfællesskaberne. Derfor vil de to organisationer fortsætte samarbejdet i ’Bevæg dig for livet’ i de kommende år på udvalgte områder og sætte endnu mere fokus på vigtigheden af frivillighed i idrætsforeningerne.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nye idrætstal: Færre medlemmer i Frederikshavn Kommune' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger