Er der læsere med kendskab til brand i 1944 på benzintank i Sæby?

Er der læsere med kendskab til brand i 1944 på benzintank i Sæby?

18. februar 2024 - kl. 9:14 - af

Sæby Avis har modtaget en henvendelse fra Karina Andersen i Tune på Sjælland. Hun er i fuld gang med at sammenstykke brikker omkring sin familie, men enkelte brikker mangler i puslespillet.

I den forbindelse skriver Karina Andersen, at hendes oldefar, arbejdsmand Karl Anton Jensen, som ifølge kirkebogen boede på Meldalsvej i Sæby og var gift med var gift med Helga Mikkelsen, omkom i en brand på et benzinanlæg i Sæby den 4. april 1944. Det drejer sig om Sæby Motor Compagni (Ford) på Frederikshavnsvej i Sæby.

Karina Andersen har forsøgt at finde ud af, hvad der rent faktisk skete. Hun har i den forbindelse fundet oplysninger om, at der på det pågældende tidspunkt var mange tyske soldater i Sæby.

”Min mormor (hans datter fra første ægteskab) har fortalt om branden, og jeg mener, at hun har læst det i en avis eller eventuelt set en dødsannonce, så jeg tænkte, om det måske er noget, Sæby Avis og dens læsere kan hjælpe med at fremskaffe oplysninger om?” lyder det fra Karina Andersen.

Oldefaren blev måske forvist

Hun fortsætter: ”Karl Anton Jensens første kone (min mormors mor) døde i barselsseng, da hun havde født min mormors lillebror. Vi har siden fået fortalt, at han familien måske forviste min oldefar, da den mente, han ikke var ”fin” nok.”

Det finder hun naturligt nok lyder som en temmelig barsk handling, så hun er gået i gang med at finde ud af, hvad der blev af oldefaren.

Hun har allerede fundet en masse, bl.a. at hans grav blev flyttet til Garnissons Kirkegård i København, hvor hans 2. kone, han selv og deres fælles børn ligger i en familiegrav. Oprindeligt er han blevet begravet i Sæby.

Fra kirkebøgerne ved Karina Andersen, at Karl Anton Jensen er født den 9. januar 1886. Hændelsen i vagtlokalet ved benzintanken er som allerede nævnt indtruffet den 4. april 1944.

Veneficium carboni monoxydi

”Alle puslebrikker er ved at falde på plads – lige på nær omstændighederne ved oldefars død. Var det et uheld på benzinanlægget? Var oldefar modstandsmand? Var det en eksplosion forårsaget af oldefar? Eller måske noget helt andet?” lyder spørgsmålene fra Karina Andersen, som håber, der er hjælp at hente blandt avisens læsere. På forhånd lyder der en tak fra Karina Andersen.

I kirkebogen for Sæby Sogn står som en ekstra note anført, at dødsfaldet er “veneficium carboni monoxydi”, som iflg. Lex.dk (nærmest) betyder giftmord pga. farligt, usynligt gasudslip, hvilket kirkebogen konkretiserer som et ulykkestilfælde.

Hvis nogen har kendskab til, hvad der skete hin aprildag i 1944, kan man enten benytte kommentarfeltet til artiklen, eller man kan kontakte Karina Andersen direkte pr. mail: karina.andersen@hotmail.dk

Tekst: Per Rye

En kommentar til “Er der læsere med kendskab til brand i 1944 på benzintank i Sæby?” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Er der læsere med kendskab til brand i 1944 på benzintank i Sæby?”

  • Vedr. brand i Sæby 1944. Der findes en artikel i Nordjyskes historiske arkiv fra Vendsyssel Tidende 4. april 1944.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Er der læsere med kendskab til brand i 1944 på benzintank i Sæby?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger