Forberedelser til Sæbys købstadsjubilæum i fuld gang

Forberedelser til Sæbys købstadsjubilæum i fuld gang

2. februar 2024 - kl. 11:06 - af

Torsdag aften var der indbudt til stormøde om aktiviteter i tilknytning til Sæbys 500 års købstadsjubilæum i starten af august. Der blev fremlagt forslag og idéer samt begivenheder, som allerede er klar eller i støbeskeen.

Mødet efterlod ingen tvivl om, at købstadsjubilæet vil blive fejret godt og grundigt, og mange ildsjæle er klar til at lægge rigtig mange kræfter i at få aktiviteterne godt på plads.

Allerede nu og i de kommende måneder vil mange aktiviteter indgå som led i jubilæet, som vil kulminere på selve festdagen den 10. august. På denne dag i 1524 underskrev den daværende konge, Frederik den 1., Sæbys købstadsbrev.

Ud over en projektgruppe, som lægger mange kræfter i at få aktiviteter i kalenderen, er der nedsat en styregruppe bestående af kommunaldirektør Thomas Eriksen, formand for Sæby Handelsstandsforening Jette Johansen, formand for Sæby Erhvervsforening Kim Müller, direktør i Destination Nord Tonny Skovsted Thorup, chef for Erhvervshus Nord Niels Bay Christensen samt som sekretær for gruppen Lene Høgh.

Kongehuset indbudt

Allerede for længe siden blev der sendt invitation til kongehuset. Siden er Dronning Margrethe abdiceret, og ”man” har sammen med borgmester og biskop for Nordjyllands Stift, Thomas Reinholdt Rasmussen, været i ny dialog med kongehuset, og der er afsendt fornyet invitation, nu til kong Frederik X og dronning Mary. Kommunaldirektør Thomas Eriksen udtrykte på mødet store forhåbninger om, at kongeparret vil give tilsagn om deltagelse.

Folkefest

Den 9. august vil der for de unge blive en stor alkoholfri fest i Nordjyllandshallen, formentlig med DJ og anden underholdning.

På jubeldagen den 10. august skal der være fest i Sæby Spektrum med en gigantisk folkefest med mulighed for både spisning, dans og masser af hyggeligt samvær for alle grupper af voksne i Sæby.

Bl.a. arbejdes der på, at man kan købe gallamenu, og der vil være flagallé, og den røde løber vil være rullet ud. Desuden medvirker bl.a. Sæbygarden og Musikkorps Sæby. Endvidere er der velkomst ved borgmesteren, og der bliver billedshow i form af en Sæby-tidsrejse gennem perioden fra 1524 frem til i dag.

Kim Müller udtrykte det således: ”Der skal være noget for alle – også beboere på plejehjemmene – og vi skal have et brag af en fest.” Han blev suppleret af Tonny Skovsted: ”Vi vil gøre det til en fantastisk oplevelse for befolkningen, og det må også gerne være med til efterfølgende at trække mange mennesker til Sæby.”

Fokus på festlighederne vil blive koncentreret om dagene 7.-10. august, og styregruppen og projektgruppen er allerede i dialog med en lang række kommunale institutioner. Især områderne ved havnen, Algade, Torvet, Spektrum og Sæbygaard vil komme i fokus. Om torsdagen vil der blive et særligt fokus på børnehaverne.

Der arbejdes også på sammen med musikskolen at få skrevet og sunget en ny ”Sæby-sang”, og handelsstanden vil sørge for vimpler i gadebilledet, en country-festival, og så vil man i høj grad benytte sig af brug af QR-koder, hvor folk med smartphones kan søge yderligere oplysninger undervejs.

Hvis der er ældre sæbynitter, som har lyst at fortælle ungdommen om deres liv i Sæby, hører arbejdsgrupperne meget gerne fra disse personer.

Byens hoteller og restauranter er selvfølgelig også i høj grad inddraget i forberedelserne til jubilæet.

Træskibe og kunsthåndværk

Der arbejdes på at få en række træskibe til at anløbe Sæby Havn, og hvad angår havnen indgår også et forslag om, at man ikke bare spiller solen ned, men i anledning af jubilæet også spiller solen op i jubilæumsdagene.

Sæby Kirke stiller sig til rådighed med festgudstjeneste, og på Sæbygaard Slot bliver der forskellige optrædener med udgangspunkt i Stygge Krumpen.

Der er ligeledes tanker om, at dele af Algade kan omdannes til en form for arbejdende kreativt værksted med en række lokale kunsthåndværkere, og på Paradisjordene kan lave ”Historiske dage”.

Til jubilæet er udformet to særlige logoer, et i guldfarve og et i blå farve, og der udformes spændende plancher og oversigter over købstadens udvikling, ligesom der arbejdes på produktion af en særlig Sæby-bog om byens historie.

Plante allé af træer

Der fremkom også konstruktive forslag fra flere af mødets tilhørere. En foreslog, at man i samarbejde med planteskoler kunne plante en stor allé af træer ved indkørslen til Sæby. Det vil med årene blive en rigtig flot indkørsel til Sæby.

Et andet forslag gik på at lave aktiviteter med udgangspunkt i statuen ”Fruen fra Havet”, og et tredje forslag ville bringe en masse sportsvogne til Torvet og havnefronten i Sæby.

Hjemmeside

Allerede nu er udarbejdet en hjemmeside – en slags kalender – som fortløbende vil blive opdateret, og folk og foreninger, som måtte have aktiviteter og idéer er meget velkomne til at kontakte de nævnte arbejdsgrupper.

Hjemmesiden kan bl.a. tilgå via dette link: https://9300-saeby.dk/featured/saeby-500-aar/ og på dette link kan der læses mere om jubilæet: https://www.frederikshavn.dk/om-kommunen/nyheder/nyheder-og-pressekontakt/nyhedsarkiv-2022/saeby-fylder-500-ar-i-2024-det-skal-fejres/

Tekst og foto: Per Rye

En kommentar til “Forberedelser til Sæbys købstadsjubilæum i fuld gang” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Forberedelser til Sæbys købstadsjubilæum i fuld gang”

  • Hej jeg vil måske gerne holde noget ifb. Jubilæet,måske børnekræmmere,og jeg har tlf.nr.til nogle der kører med modelbiler(store biler i små modeller). Dem kan jeg kontakte hvis det har interresse. Mvh.Hobby og Retro.aalborgvej 90B.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forberedelser til Sæbys købstadsjubilæum i fuld gang' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger