
Svar vedrørende akutberedskabet i Sæby
19. december 2023 - kl. 7:46 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Kære gruppeformænd og -kvinde i Frederikshavn Byråd.
I spørger her i avisen om vi regionsrådsmedlemmer vil kæmpe for at rette op på antallet af ambulanceberedskaber? – JA selvfølgelig vil vi det – men vi vil først og fremmest kæmpe for at ALLE nordjyder sikres en hurtig og kvalificeret hjælp når de har behov for det! – for det er det som er det vigtigste – at den rigtige hjælp er til stede på det rigtige tidspunkt, uanset hvor man bor.
Betyder antallet af ambulanceberedskaber noget i den sammenhæng? – helt bestemt! Men kombinationen af beredskabstyper – ambulancer, paramedicinerbiler, akutbiler, lægebiler og lægehelikoptere – betyder også noget, for de supplerer hinanden. Det er kombinationen som skal sikre den rette hjælp på det rette tidspunkt.
Som I godt ved så står vi i Region Nordjylland lige nu overfor 2 store udfordringer:
- Vi mangler ambulancebehandlere – og uanset hvor gerne vi end ville, så kan vi ikke bare knipse med fingrene og løse det problem. Det tager 3 år og 8 måneder at blive uddannet til ambulancebehandler og vi er i gang. Alene i 2023 er der startet 20 nye ambulancebehandlerelever hos Region Nordjylland og PreMed, og det tal forventes at blive øget i de kommende år. Men også på uddannelsesområdet mødes vi af udfordringer. Pt. er der kun 2 uddannelsesinstitutioner i Danmark, som må uddanne ambulancebehandlere, Rybners i Esbjerg og U/NORD i Hillerød, og selvom SOSU Nord har alle forudsætningerne for at kunne uddanne ambulancebehandlere og både i 2022 og 2023 har søgt Børne- og Undervisningsministeriet om lov til at starte uddannelsen op i Hjørring – med Regionens fulde opbakning – så er det endnu ikke lykkes at få det faglige udvalg og ministeriet til at nikke ja til at vi må uddanne ambulancereddere her i Nordjylland. Hvis I vil hjælpe, så tag kontakt til jeres respektive partiers uddannelsesordfører på Christiansborg og gør dem opmærksomme på dette problem.
- Vi mangler penge – og selvom statskassen ifølge finansministeren bugner af penge, så sendes der ikke flere midler til hverken det regionale sundhedsvæsen eller den nære velfærd i kommunerne – de skal i stedet bruges på skattelettelser! Vores sundhedspersonale har i 2023 knoklet for at nedbringe ventelisterne efter Corona og sygeplejerskestrejke, på opfordring fra regeringen, men da der skulle afregnes for indsatsen, var statskassen lukket – ingen penge i dag, men i morgen (2030). Oven i det kommer stigende udgifter til især slankemedicin og øget betaling til de privatpraktiserende læger. De voldsomme tilpasninger som vi ser i sundhedsvæsenet og akutberedskabet lige nu, er et forsøg på at få bragt vores udgifter ned til det budget som vi er blevet givet af staten, vi får ikke dækket de ekstra udgifter, og derfor kan vi heller ikke bare løse vores bemandingsudfordringer med vikarer og overarbejde.
Lige nu er vores opgave at få bragt balance i den regionale økonomi OG at sikre den bedst mulige akut-dækning til borgerne i øst-vendsyssel indenfor den personalemæssige og økonomiske ramme som vi har til rådighed. Det gør at vi må rykke rundt på nogle beredskaber for at kompensere for dem som vi ikke har mandskab til at bemande. Men vær ikke i tvivl – lige så snart vi har personale til det, så vil vores fokus være på at få genetableret ambulanceberedskabet i Sæby og få flyttet akutbilen til Østervrå, så vi også får styrket dækningen i midt-vendsyssel som det oprindeligt var planen.
Hvad kan vi så sammen gøre på den lange bane?
Vi må sætte øget fokus på at sikre den fremtidige arbejdskraft. Antallet af unge falder i de kommende år, og det rammer særligt her i vores kommune og i de omkringliggende kommuner. Samtidig er antallet af medarbejdere, som kan gå på efterløn eller pension i de kommende år, stort. Det giver en meget stor risiko for at vi kommer til at se flere flaskehalse og øget mangel på arbejdskraft indenfor rigtig mange områder i de kommende år – herunder bl.a. indenfor sundhedsvæsenet og hjemmeplejen. Vi er i Frederikshavn kommune gode til at få vores unge i gang med en erhvervsuddannelse, det er godt for dem får vi brug for, men vi har desværre også rigtig mange unge her i vores kommune som IKKE kommer i gang med hverken arbejde eller uddannelse efter folkeskolen – det er vi nødt til at tage alvorligt og handle på.
Vi må styrke forebyggelsesindsatsen, så sygdom hos især ældre medborgere opdages og behandles i opløbet, og flere borgere dermed forhåbentlig undgår unødige indlæggelser på sygehuset. Det er bedre for borgerne, og det vil aflaste både akutberedskabet og sygehusene. Lige nu bliver vores ældre borgere mere syge end de behøver, og de samlede offentlige udgifter øges – en styrket forebyggelse og tidlig opsporing vil være med til at afhjælpe dette.
Vi må også øge vores fokus på at nedbringe den sociale og personlige mistrivsel blandt vores børn og unge. Flere og flere børn og unge føler sig stresset og alene med deres problemer, og når det får lov til at udvikle sig, så medfører det et stort pres på børne- og unge psykiatrien, med lange ventetider til følge. Siden 2012 har vi har i Nordjylland set en stigning på 81% i antallet af børn og unge som henvises til psykiatrien, og på landsplan er der i dag over 73.000 børn og unge, som lever med en eller flere psykiatriske diagnoser – det højeste niveau i de seneste 10 år! Vigtigheden af at få styrket det forebyggende arbejde indenfor dette område kan ikke fremhæves nok.
Så kære gruppeformænd og -kvinde, der er masser af områder hvor vi politisk bør styrke samarbejdet og presse på for at sikre en endnu bedre koordinering og dermed opnå bedre samlede løsninger, til gavn for os alle her i Nordjylland.
Med venlig hilsen
Kirsten Morild Vincent Andersen (A)
Jørgen Rørbæk Henriksen (A)
Peder Key Kristiansen (A)
Medlemmer af Regionsrådet i Region Nordjylland, bosat og valgt i Frederikshavn Kommune.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Svar vedrørende akutberedskabet i Sæby' til en bekendt