Leder i Fontænehuset svarer på indlæg fra Ole Rørbæk Jensen (S)

Leder i Fontænehuset svarer på indlæg fra Ole Rørbæk Jensen (S)

4. oktober 2023 - kl. 10:32 - af

Kære Ole udvalgsformand

Jeg er blevet bedt om at kommentere på dit seneste indlæg i pressen ”At ville være sig selv, kommer med en pris” hvilket jeg hermed gør.
Ole du vælger at præsentere et ret unuanceret billede af virkeligheden – eller i hvert fald et, for os i Fontænehuset, unuanceret billede. I stedet for at mod argumentere på hvert enkelt postulat i din beskrivelse af virkeligheden vil jeg prøve at beskrive hvordan jeg(vi) oplever den.

Jeg oplever Fontænehuset Frederikshavn (FF) som et tilbud til psykisk sårbare – der aktivt opsøger samarbejde med alle relevante spillere på banen (kommunale instanser, frivillige organisationer, regionale sundhedstilbud)
Af konkrete tiltag kan nævnes at: huset var aktivt i verdensmålsugen, var repræsenteret på ungefestivalen, -socialmødet i de frivilliges hus, – Olympiske lege i socialpsykiatrien, kontinuerlig tilstedeværelse på psykiatrisk sengeafsnit (for at bygge bro mellem indlæggelse og hverdagsliv), – medarrangør af March mod ensomhed, støtter op om sport i idrætsforeningen Mob Din Krop, er aktivt deltagende i samarbejdet i ”Psykiatrifællesskabet i Frederikshavn kommune”, samarbejder med ungeindsatsen og jobcentret i kommunen og mange mange flere tiltag der er med til at gøre Fontænehuset tilgængeligt for alle dem der måtte have brug for at komme her – og for at støtte medlemmer i at kunne leve så meningsfulde liv som muligt.

Ole – Jeg tænker at ovenstående indikerer det modsatte af kun at have øje for sig selv!

I lørdags deltog FF i det store årlige psykiatritopmøde i København hvor temaet var ”Menneske før system”.
Ligesom støttecentrene holder vi også den faglige kniv skarp og relevant samt deltager aktivt i samfundsdebatten – en af forskellene mellem den traditionelle socialpsykiatri og Fontænehuset er at vi deltager i sådanne arrangementer med både medlemmer og medarbejdere – så der var 5 medlemmer og 1 medarbejder afsted. Som afrunding på topmødet blev en af landets mere respekterede statsmænd (Poul Nyrup) bedt om at opsummere hvad der havde været i spil i løbet af dagen. Han sagde bl.a. at en af pointerne fra dagen var: ”Man skal være nogen før man kan noget”. Oversat for dem der ikke var med på dagen, betyder det at vi som individer har brug for at definere os med en identitet (værdier, evner etc.) inden vi overhovedet kan foretage os noget.  Fontænehuset er NOGEN (eller har sin identitet og faglighed i det at være et Fontænehus) derfor kan det NOGET (Altså støtte mennesker med en psykisk sårbarhed i at opnå en social- uddannelsesmæssig- og beskæftigelsesmæssig rehabilitering).

I forbindelse med forhandlingerne omkring kommunal bevilling for år tilbage – var den kommunale administrations oplæg at omdanne Fontænehuset til et folkekøkken/kulturhus (ideen var at medlemmerne i FF skulle servicere dem der nu måtte komme og frekventere et sådant folkekøkken) – hvilket fuldstændig ville fjerne den føromtalte identitet og faglighed – som så igen ville medføre at der ikke ville være den samme grad af rehabilitering!
Fontænehuset lænede sig dengang ind mod opgaven, som du så smukt formulerer det, og tilbød sin arbejdskraft bl.a. ift. øget mentor arbejde hos jobcentret, inddragelse i efterværn for psykisk sårbare efter at være kommet ud af misbrug, øget samarbejde med ungeindsatsen – for det var her vores faglighed og identitet kunne bruges!!

Da det nærværende administrative budgetoplæg var under opsejling, blev jeg indkaldt til dialogmøde med den kommunale ledelse (uden konkret dagsorden! og da jeg forsøgte at høre hvordan jeg kunne forberede mig – fik jeg at vide at det behøvede jeg ikke). Til mødet fik jeg spørgsmålet om jeg havde ideer til hvordan de kommunale budgetudfordringer skulle tackles – jeg kunne ikke umiddelbart komme med en løsning – det er jo et ret komplekst og sammensat budget.
Jeg foreslog dog at FF kunne drives efter Fontænehusmodellen som et kommunalt §104 tilbud – med alt hvad der hører til af kommunal ledelse osv. – hvilket centerchefen for psykiatri og handicap afslog med: Det ønsker vi ikke!

FF har i denne budgetproces været opsøgt af flere nordjyske medier der gerne ville belyse de problemstillinger vi står overfor og portrættere nogle af de mennesker der har/har haft deres daglige gang i Fontænehuset så den almene borger har kunnet få en fornemmelse af den rehabiliteringsmodel vi arbejder ud fra og nogle af de samfundsmæssige effekter der følger med FF’s indsats – så i den forbindelse har den massive strategi Ole omtaler været at åbne døren.
Historien medierne forsøger at fortælle er at Fontænehuset er et andet tilbud end de socialpsykiatriske centre – noget der kan noget andet!! Ikke bedre, ikke dårligere – men noget andet!!

Så for at nævne nogle af de meget kvantitative resultater medlemmer i FF har opnået – bare i 2023!
5 medlemmer er bevilget fleksjob – hvoraf 4 er i job, 1 er startet i skånejob og endnu 1 er startet i ordinær beskæftigelse.
Her er Fontænehuset ofte det faste anker – da man efter et langt ressourceforløb, med tæt kontakt til sagsbehandler, mentor, jobformidler pludselig står på egne ben og skal efterleve de krav der er til alle ledige på arbejdsmarkedet – hvilket kan være svært for man bliver ikke nødvendigvis rask af at være blevet bevilget et fleksjob.

Med baggrund i ovenstående og nu mere nuancerede fælles virkelighed vil Fontænehuset, dets ledelse og bestyrelse – gentage sin invitation fra foråret om at komme og opleve Fontænehuset – det er jo en del år siden vi har set Ole Rørbæk Jensen i huset.

Bestyrelsen vil yderligere også gerne åbne døren til et bestyrelsesmøde da der er ret stor nysgerrighed omkring hvad du egentlig vil med dit indlæg i pressen og hvad dine udsagn betyder??

Mikael Sandst Jensen
Leder i Fontænehuset Frederikshavn

Ps.
Fontænehuset bliver i udvalgsformandens/udsatterådsformandens indlæg beskyldt for at lukke sig om sig selv og ikke ville række ud mod andre – Vi har desværre bl.a. oplevet at det har været særdeles svært at få Social- og sundhedsudvalget i tale:
Fontænehuset forsøgte i foråret (23. marts) på vegne af psykiatrifællesskabet at få lov til at tale med Social-og sundhedsudvalget så vi (os i psykiatrifællesskabet) kunne belyse de udfordringer det administrative budgetoplæg ville afstedkomme – d. 25. maj fik vi afslag på det – og at vi i stedet måtte benytte et af de høringsberettigede råd. Derfor forespurgte psykiatrifællesskabets medlem i udsatterådet om ikke emnet kunne komme på dagsordenen der d. 30. maj – han bliver henvist til at bruge ”de rette kanaler”. og forespørger derfor skriftligt – hvad de rette kanaler er?? Hvilket vi får svar på d. 18/8 om at vi kan rejse vores punkt igennem handicaprådet.

Fontænehuset har tidligere inviteret hele udvalget til at komme og opleve huset og få formidlet de resultater der opnås – også her uden held.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Leder i Fontænehuset svarer på indlæg fra Ole Rørbæk Jensen (S)' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger