Ole Rørbæk Jensen(S): At ville være sig selv, kommer med en pris

Ole Rørbæk Jensen(S): At ville være sig selv, kommer med en pris

2. oktober 2023 - kl. 10:39 - af

Der er god stemning, når, man træder ind i det socialpsykiatriske  støttecenter i Clasens Gård  i Sæby med udsigt til Clasens Have ved Sæby Å.
Det er det socialpsykiatriske støttecenter, jeg kender bedst, fordi jeg bor i Sæby.
Men jeg oplever det samme, når jeg har besøgt støttecentrene i Frederikshavn på Kalkværksvej og i det gamle sygehus i Skagen.

Støttecentrene har gennemgået forandringer de senere år, fordi økonomien er blevet mindre. Der skulle tænkes alternative løsninger, så vi fortsat kan have kvalitet for vores borgere med psykisk sårbarhed.’
En borger spurgte på det seneste byrådsmøde , om vi arbejder med konsekvens. Det gør vi. For borgere med psykisk sårbarhed betyder nærhed og tilgængelighed meget. Både fagligt og politisk er det vigtigt, at vi har vores tilbud geografisk spredt. Derfor har vi socialpsykiatriske støttecentre i Sæby, Frederikshavn og Skagen. Det prioriterer vi som udvalg.

Vores medarbejdere arbejder med afsæt i aktuelt bedste viden, altså hvilke faglige metoder(anbefalet af Socialstyrelsen), der bedst  hjælper og understøtter mennesker med psykisk sårbarhed og lidelser for, at de kan have et godt liv  og for at forebygge indlæggelser.
Det gør medarbejderne kompetent, dygtigt og engageret.
Hvert år er det en bunden opgave for fagudvalgene at reducere deres budgetter med 1 %.
Social-og Sundhedsudvalgets opgave var at finde besparelser for 11,8 mill. kr. til budget .2024.

Det mindre budget stiller vedvarende krav til ledelsen og medarbejderne om at nytænke indsatser, så vi hele tiden har fokus på, hvordan vi opnår størst værdi for borgerne med det budget, vi har. Det er svært og til tider frustrerende. Medarbejderne læner sig ind i opgaven. Med deres faglighed findes løsninger. Det har jeg den største respekt for.

Bådes borgere og medarbejdere oplever, at vi ikke kan gøre det samme år efter år, men at vi må gøre noget andet. Det gør vi bedst, når vi gør det sammen. Jeg kan godt forstå, at brugerne af Fontænehuset føler sig ramte. For her er det også meningsfuldt at komme og være en del af et fællesskab. Helt bestemt.

Desværre oplever jeg, at Fontænehuset bestyrelse og ledelse mest af alt har øje for sig selv. Jeg er ked af at sige det, men den massive  strategi op mod budgettes vedtagelse kræver altså lidt modspil nu for at få balancerne på plads.
Det handler om den kommunale bevilling.
Fontænehuset vil kæmpe for sin egen bevilling og ikke om, hvad vi kan gøre i fællesskab med fokus på sårbare borgeres behov for fællesskab. År tilbage da der også var fokus på den kommunale bevilling til Fontænehuset, var der en dialog med Fontænehusets leder og bestyrelsen om vejen til et tættere samarbejde, ex. ved at reducere på ledelse og administration i Fontænehuset. I praksis ville det betyde, at Huset kom under samme ledelse som socialpsykiatrien. Dette ville stadig skabe rum for, at huset på Skansevej kunne bruges som et hus, hvor borgerne kan indgå i et arbejdsfællesskab. Det blev afvist af Fontænehuset og bestyrelsens repræsentant.

I forbindelse med udarbejdelsen af det administrative budget har ledelsen i Frederikshavn Kommune haft et møde med lederen af Fontænehuset for at fortælle om baggrunden for reduktionsforslaget, men også for at have en dialog om, hvad der kunne være af alternativer.
Lederen blev opfordret til at tænke over alternativer og til at komme tilbage. Dette er ikke sket !

Mit budskab til Fontænehusets bestyrelse er, at når man vil så meget selv og slå hegn om et princip om at være et Fontænehus, så kommer det med en pris. Så må man selv finde finansiering. Jeg tror på, at samarbejde og nytænkning fremfor et princip om at være sig selv er kimen til de gode løsninger for borgerne. Det er nødvendigt at læne sig ind i løsninger. Det har vi altså ikke set.

4 kommentarer til “Ole Rørbæk Jensen(S): At ville være sig selv, kommer med en pris” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

4 kommentarer til “Ole Rørbæk Jensen(S): At ville være sig selv, kommer med en pris”

 • Thomas Christensen

  Kære Ole
  Jeg føler mig nødsaget til at komme med en kommentar til artiklen!
  Min opfattelse af Fontænehuset er netop at de samarbejder med alle de andre sociale og psykiatriske tilbud (kommunale og frivillige) og er med til at bygge bro imellem dem…. bl.a. I forhold til Idrætsforeningen Mob Din Krop – der i realiteten kun har overlevet ved den kæmpe støtte vi har fået fra Fontænehuset

 • Anita Brix Lambæk

  til Udvalgsformand Ole Rørbæk Jensen

  Som tidligere leder på Fontænehuset Frederikshavn kan jeg ikke sidde dit passiv-aggressive indlæg mod Fontænehuset Frederikshavn overhørig !

  Fontænehuset Frederikshavn åbnede dørene for medlemmer i Frederikshavn Kommune i efteråret 2010. Fontænehuset var (og er) et målrettet tilbud, med fokus på at støtte medlemmer mod et aktivt arbejdsliv, som man for 13 år siden valgte at implementere som en del af de tilbud, psykisk sårbare i Frederikshavn Kommune kan benytte.

  Det var en arbejdsgruppe med deltagelse fra de politiske udvalg, repræsentanter fra et af de lokale Støttecenter og brugerrepræsentanter, som efter grundig undersøgelse var med til at fremsætte forslag om at bringe et Fontænehus til Frederikshavn Kommune. Præmissen var at Fontænehuset skulle være en selvejende institution med 3 års finansiel støtte fra Socialstyrelsen og en driftsaftale med Frederikshavn Kommune efterfølgende.

  Fontænehusene bygger på en lang række principper, som er gennemprøvede over mere end 70 år, i mere end 35 lande, indenfor socialpsykiatrien. Disse principper er grundpillerne for at drifte et Fontænehus, og de kan ikke fraviges, hvis man vil beholde sin identitet som et certificeret Fontænehuse, med alle de beviselige positive resultater dette medfører.

  Jeg ser det ualmindeligt uheldigt at Udvalgsformanden synes at forstå, hvad der ligger til grund for at drifte et Fontænehuse, når han bl.a skyder på at “ man vil så meget selv og slå hegn om et princip om at være et Fontænehus,” !
  Fontænehusene vinder indpas i vores nabolande, hvor man bl.a i Norge er gået fra 8 til 22 i løbet 8 år, alle disse 22 er selvejende Fontænehuse med både kommunal og statslig støtte til drift. I Sverige har man 14 Fontænehuse, og yderligere 13 kommuner samarbejder med Sveriges Fontänhus Riksforbund om at åbne Fontænehuse i deres hjemkommuner. Også her er alle selvejende huse, -vel at mærke, -da dette er et grundprincip for at eksisterer som Fontænehus!
  Hvorfor mon denne vækst i vores nabolande?! Fordi Fontænehusene VIRKER! Såfremt man driver et akkrediteret Fontænehus med de unikke forhold der i disse rammer gør sig gældende for Fontænehusene. Der findes omfattende international forskning på, at Fontænehus modellen har en altomfattende indvirkning på recovery for mennesker med psykisk sygdom og psykisk sårbarhed. For at nævne statistik fra nyeste undersøgelser i vores naboland Norge kan det fremhæves at 45 af de psykisk sårbare som entrere et Fontænehuset kommer i job, studie eller arbejdspraktik* ( 63% af disse i lønnet arbejde) (* arbejds og studieundersøgelse Fontenehuset Norge 2021) og 86% rapporterer at Fontænehuset indvirker positivt på deres overordnede sundhed*. (*Trivselsundersøgelse Fontenehus Norge 2017-2021).

  Har Udvalgsformanden mon inden for de seneste år været på besøg på Fontænehuset i Frederikshavn?, måske endda forsøgt at sætte sig ind i hvorfor Fontænehuset er forsigtig med at committe sig til det politiske pres om at afvige fra de særegne forhold der gør at man kan drifte som -og kalde sig et Fontænehus? Det er jeg nysgerrig på? For når jeg læser artiklen får jeg det indtryk at Udvalgsformanden mangler indsigt i hvad for et tilbud det var man fra bred politisk side ønskede at få til kommunerne med Fontænehuset tilbage i 2010!

  Fontænehuset har en drift på 1.2 mio kroner, kontakt til 150 borgere, 65 aktive medlemmer og et dagligt fremmøde på 18-25 mennesker.
  Til sammenligning så koster ÉN sengeplads i sygehuspsykiatrien årligt 438.000kr* (Sundhedsstyrelsen SDS rapport 2018)! Dette kommer ikke fra samme kasse som et kommunalt tilbud som Fontænehuset -men det er en samfundsudgift uanset hvilken kasse det kommer fra!

  Slutteligt vil jeg blot dele min ærgrelse over den beslutning Sundhedsudvalget har truffet, som synes at bero på forudindtagede holdninger om en meget ensidig belysning af omstændighederne.

  Mest af alt så knuser det mit hjerte at tænker på alle de fantastiske medlemmer der har Fontænehuset Frederikshavn som står til at miste deres anker!

  European Program Officer, Clubhouse International
  Anita Brix Lambæk

 • Kære Ole Rørbæk
  Udfra billedet vil jeg bedømme dig til at være fra en tid hvor det hed ”enten makker i ret, eller så får i straf”? den lader jeg stå lidt!. Det er kun en tanke! Jeg kan godt forstå at man som politiker,for at komme ud af disse budgetvedtagelser,med klapsalve fra den almene borger, har behov for at tegne en virkelighed hvor der er en diskrepans imellem den virkelighed der er i praksis, og den virkelighed du her tegner.

  Ole Rørbæk, medlemmerne i Fontænehuset er mennesker som du og jeg. Mennesker som i forvejen på nuværende står og vipper i stabilitet, efter det budgetforlig der er indgået, hvor glæden og gejsten i øjnene delvist blev slukket torsdags. I dag må de så læse en artikel med tekst der kun er en fornærmet teenager værdig, etisk og moralsk på et så lavt niveau at jeg kun kan sige, ”Ole Rørbæk du har haft din tid i politik, gå på pension, lad nogle af de unge innovative politiker tage ansvaret for en socialpsykiatri der kun kan blive bedre”.

  Du formåede i dag med dit indslag, at vi var vidne til at se rigtig mange medlemmer,hvor den sidst rest af optimisme i øjnene, blegnede.Men kun for en tid, Ole. Fordi,i vores kompetente arbejdsfællesskab har medlemmer udviklet deres kompetencer,så de har en styrket resiliens, fordi det er det vi kan sammen i Fontænehuset,Ole. Din artikel bærer nærmest præg af en ”hævnagt” mod Fontænehusets ledelse og bestyrelse? fordi de ikke ”makker ret”, uagtet at du rammer ca.125 psykisk sårbarer mennesker lige i deres psykiske sårbarhed! er det manglende indfølingsevne og empati der er årsagen? eller fornærmethed over at vi kæmper for vores medlemmers udviklingspotentiale? Som forældre bevarer vi altid roen når vores børn kæmper for deres rettigheder, vi responderer på en ordentlig måde moralsk og etisk, så de har det at spejle sig i, vi er forældre. Du Ole er en af mange ”forældre” vi har valgt som politiker i Frederikshavn kommune. Det vil klæde dig at bevarer en ”forældres” attitude, fremadrettet.

 • Det var dog det mest usympatiske indlæg, jeg længe har læst.

  Er det virkelig et indlæg kommunen vil ligge navn til ?

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ole Rørbæk Jensen(S): At ville være sig selv, kommer med en pris' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER