Made to last – sådan mixer man kemi og design

Fra venstre Ida Pepping og Freja Møller foran deres designarbejde, hvor der indgår mood board, image board, en procesbeskrivelse og selvfølgeligt de 4 ringe de har designet.

Made to last – sådan mixer man kemi og design

14. september 2023 - kl. 1:31 - af

Sidste efterår i november præsenterede designlærer på HTX Frederikshavn, Lone Elversted, og kemilærer, Troels Stausbo, 2.g-elever for et nyt projekt, som de havde udviklet. På HTX er man vant til at kombinere fagene i projekter, men kemi og design er ikke tidligere set i et tværfagligt samspil. Helt konkret skulle eleverne designe et produkt i sølv, jern eller kobber, og derfor skulle de i kemi lære om stoffernes egenskaber og hvordan man kan forarbejde dem i arbejdet med formgivning, udtryksformer og signalværdier.

I onsdags skulle eleverne så præsentere de produkter de har arbejdet på gennem 8 måneder og man må sige, at det var vidt forskellige løsninger de kom op med og alle metallerne i opgaven blev brugt. Flere havde lavet smykker, nogle lamper eller tøj og en enkelt gruppe havde lavet et bord med jernstel. Eleverne Ida Pepping og Freja Møller havde lavet flere smykker ud af en gammel sølvske, og de synes projektet var rigtig godt – også den kemiske del.

– Vi har lavet 4 ringe i sølv ud af en gammel tretårnet sølvske. Én ring er bare blevet bukket og poleret, men de tre andre har vi støbt og forarbejdet kemisk, så de har fået et andet udtryk. Vi har brugt syre og ultralyd til at ændre på sølvet og det har været supersjovt. Det er fedt at kombinere to fag på den måde – man får et meget bedre kendskab til metallerne og kan lave ting vi slet ikke kendte til før vi startede.

Også designlærer, Lone Elversted, er tilfreds med forløbet. Hun var nysgerrig hvordan eleverne ville møde det nye tværfaglige samarbejde, men på resultatet kan man se, at det har de taget godt imod.

– I designfaget kommer vi gerne langt omkring – også mht. materialevalg. På den måde opstår der nye idéer til produkter, formgivning eller designudtryk. Eleverne går på studieretningen Teknologi & Design og de bliver hurtig vant til designprocessen, så jeg synes de var klar til en at opkvalificere deres kompetencer. Og de har taget godt imod det, og været kreative, ihærdige og dygtige til at udvikle noget helt nyt og spændende. Ved dagens fremvisning havde jeg inviteret en tidligere elev, Kasper Berg, som i dag går på Industrielt Design på AAU. Han skulle give eleverne feedback på deres arbejde, og jeg kunne mærke på ham, at han også synes de havde været dygtige.

De to lærer har brugt flere måneder på at udvikle, opbygge og tilrettelægge det tværfaglige projekt. For kemilærer, Troels Stausbo, har forløbet givet gode perspektiver for den fremtidige undervisning.

– Kemi er et komplekst fag, der indeholder mange snitflader, derfor er det vigtigt, at eleverne kan se en mening og aktualitet i faget. Eksempelvis, at materialekendskab er afgørende i designprocessen. Vi har forsøgt at åbne fagene op og gjort dem tilgængelige for eleverne. En disciplin der er svær at mestre i en travl hverdag, men må siges at være lykkedes. Af den grund har vores tætte samarbejde med LabSTEM Nord på AAU være værdifuldt, hvor eleverne har haft mulighed for at træne deres formidlings- og præsentationskompetencer. Vi glæder os til at præsentere projektet og dets resultater på en stor national konference senere på efteråret.

Fakta om design på HTX

Faget Design B og studieretningen Teknologi & Design findes kun på HTX. Elever som drømmer om at blive fx arkitekt, tekstildesigner, grafiker eller industriel designer går på studieretningen Teknologi & Design. Faget er kendetegnet ved både at have designteori samt masser af hands-on design af produkter i alverdens materialer.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Made to last – sådan mixer man kemi og design' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER