
Booking af flybilletter kan byde på overraskelser
7. juni 2023 - kl. 5:49 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Feriesæsonen er lige rundt om hjørnet. Men det danske vejr kan være lunefuldt, og derfor vælger mange at hoppe på et fly og drage sydpå. Når du skal bestille rejsen, er der stor sandsynlighed for, at du bruger en af de hjemmesider, der samler en masse flyafgange, så du kan sammenligne priser og mulige afgange. Men her er det en god idé at være opmærksom:
”Mange rejsende tror, at billetformidleren skal hjælpe dem, hvis der opstår problemer, men ofte er formidleren ikke direkte aftalepart. Derfor er det en god idé, at du selv er opmærksom på, hvem der er ansvarlig for din rejse, og endnu vigtigere sætter dig ind i de vilkår, der gælder, inden du booker billetter. Så undgår du at blive ubehageligt overrasket og er bedre rustet, hvis du får brug for hjælp,” siger leder af Forbruger Europa, Lars Arent.
Undgå turbulens
Der kan være flere aftaleparter i spil, når du booker dine billetter, og det er afgørende for, hvem du skal henvende dig til, hvis der opstår problemer:
”Forbruger Europa har mange eksempler, hvor passagerer ender som kastebold mellem flyselskab og formidler, når rejsen ikke går som planlagt. Flyselskabet sender ansvaret videre til formidleren eller omvendt,” siger Lars Arent.
Hvis du kun ønsker én aftalepart, kan du overveje at booke billetten fra flyselskabets egen hjemmeside i stedet for hos billetformidleren. Det kan være en fordel, at der kun er én aftalepart at gå i dialog med.
Tør du sidde i cockpittet?
Når rejsen kræver mellemlandinger, er det ikke alle, der er opmærksomme på, om de via billetformidleren booker billetter, der karakteriseres som ’egentransfer’, ’selftransfer’ eller ’non-protected transfers’. Det betyder, at du køber separate enkeltbilletter til hver afgang, og derfor selv er ansvarlig for din rejse. Det kan blive dyrt:
”Udfordringen med såkaldte ’egentransfer’-billetter opstår, hvis et fly bliver aflyst eller forsinket. Så er det dit problem, at du ikke når det næste fly. Du risikerer derfor at hænge på udgiften til den flyrejse, du missede, og du skal også selv betale for en ny billet og andre udgifter, fx hotelovernatning.”
Booker du via en billetformidler, så vær ekstra opmærksom på, om du bliver præsenteret for ruteforslag med mellemlandinger og oplysning om fx ”egentransfer”. Så er du ved at købe flere enkeltrejser. Du kan også se på, om billetterne har det samme reservationsnummer – også kaldet PNR-nummer. Har de det, er det én samlet rejse og flyselskabernes ansvar, hvis der opstår forsinkelser undervejs.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Booking af flybilletter kan byde på overraskelser' til en bekendt