
Elever skaber nye mødesteder på Sæby Havn
24. april 2023 - kl. 10:18 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Det næste halvandet år skal unge sæbynitter være med til præge den nye havn i Sæby. De skal nemlig skabe nye mødesteder og aktiviteter i byrummet mellem den nye havn og Sæbys bymidte.
Projektet er netop blevet til virkelighed, efter at Villum Fonden har givet 1.657.425 kr. i økonomisk støtte som en del af fondens særopslag kaldet ”Dagslys og frisk luft 2022”.
– Pengene gør, at vi nu kan sætte gang i projektet, der både er med til at skabe sammenhæng mellem den nye havn og bymidten, men også skabe nye mødesteder for unge og voksne i den friske luft, siger formanden for Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune, Karsten Thomsen.
Formålet med projektet er at etablere 3 udendørs opholdsrum i området mellem den nye havn og Sæbys bymidte. Opholdsrummene skal være mødesteder for alle, og ikke kun for de unge. Formålet er desuden at skabe nye opholdsrum for både unge, turister og sæbynitter, at skabe mulighed for undervisning udendørs på stederne samt at skabe rammer for events.
Projektet har fået navnet ”Flokken på Dokken”, og der er indvielse af første del den 4. maj.
Elever fra 7.-9. klasse på Sæbygårdskolen og elever fra Ungdomsskolen får mulighed for at byde ind med, hvordan de gerne vil have opholdsrummene udformet. De bliver dermed både en del af design- og byggefasen sammen med en landskabsarkitekt og andre fagfolk.
– Det er vigtigt, at de unge bliver inddraget i hele processen, så de føler stolthed og ejerskab over mødestederne. På den måde vil de værne om opholdsstederne og være med til at skabe liv og aktiviteter på havnen, siger formand for Børne- og Ungeudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke Eriksen.
Projektet er et samarbejde mellem flere parter
Projektet er et samarbejde mellem kommunen, Skoledistrikt Syd, Sæby Havn og undervisningsvirksomheden By Rum Skole, som bl.a. underviser børn og unge i landskabsarkitektur. Både Sæby Handel og Sæby Erhvervsforening bakker desuden op om projektet, der kører frem til oktober 2024, oplyser direktør for teknik og miljø i Frederikshavn Kommune, Boie Skov Frederiksen.
Elever fra Sæbygårdskolen og Tranåsskolen
Det er fire 7. klasser fra Sæbygårdsskolen, der har været med til at designe det første projekt, som bliver placeret på den nye havn.
Det første, eleverne gjorde, var at lave en stedsanalyse sammen med deres lærere. Efterfølgende er eleverne på en designdag med landskabsarkitekter fra By, Rum og Skole kommet med deres bud på, hvad de ønsker sig i området, og hvordan møblerne skulle se ud.
Eleverne skal nu selv være med til at bygge møbler til det nye opholdsareal, og de starter med at bygge fra onsdag den 26. april til og med onsdag den 3. maj. De bliver guidet af to landskabsarkitekter fra By, Rum og Skole. Eleverne arbejder på havnen – hvis der er godt vejr udenfor – og hvis vejret er dårligt rykker de indendørs i en lagerbygning.
Udover de fire 7. klasser er der også elever fra Tranåsskolen med i projektet. De bygger blomsterkasser, men det foregår på skolens eget værksted.
Som en del af designdagen deltog en smed fra Vestergaard Marineservice, der dels fortalte om smedefaget og om, hvordan der kan tænkes beslag ind i designet.
Der er også nedsat et reporterteam blandt eleverne, som skal være med til at formidle projektet. 8 elever har meldt sig på banen, og de får kyndig bistand fra kommunikationskonsulent Karin Rasmussen, Frederikshavn Kommune.
Færdigt til købstadsjubilæet
Indvielsen den 4. maj er primært en indvielse for de 80 elever, som har deltaget i projektet. Selve indvielsen starter kl. 12 med taler af udvalgsformand Christina Lykke og udvalgsformand Karsten
Thomsen. Derefter er der tale fra en fra By, Rum og Skole, og efter talerne vil eleverne få mulighed for at dyrke forskellige vandsportsaktiviteter.
Det næste projekt går i gang efter sommerferien, og her er det 9. klasser fra Sæbygårdskolen og Tranåsskolen, der skal i arbejdstøjet.
De tre projekter forventes alle at være færdige i maj 2024, og der bliver holdt en ”rigtig indvielse” i forbindelse med Sæbys købstadsjubilæum i august 2024.
Projektets ambition
- at styrke unges demokratiske deltagelse og dannelse gennem praksisnære projekter
- at give unge redskaber til at indgå i en kritisk og konstruktiv debat om deres omgivelser/
lokalområde - at inspirere unge i deres vej videre ud i uddannelse og beskæftigelse
- at give unge i udsatte positioner mulighed for at bidrage til et fælles projekt i byen
- at give unge stolthed og glæde som med-skabere af et offentligt tilgængeligt område
Styregruppe
Det er fondsmidler fra Villumfonden, der betaler for de tre nye opholdssteder i Sæby, og Frederikshavn Kommune bidrager med ”mandetimer”.
Der er nedsat en styregruppe, som har til opgave at sikre koordinering på tværs af kommunen i forhold til øvrige projekter samt understøtte implementeringen af projektet.
Styregruppen består af projektleder Tove Varmløse Malmberg, skoledistriktsleder Jesper Koldtoft, ungdomsskolesouschef Christian Nonbo Mikkelsen, afdelingsleder i Center for Ejendomme, Park og Vej
Peter Nielsen, arkitekt Center for Ejendomme, Park og Vej Marie Staal, erhvervsplaymaker Tommy Lund Christensen, direktør og projektleder BY RUM SKOLE Anette Schjødt Thorsen, landskabsarkitekt og byggeleder BY RUM SKOLE Anders Damkjær Grysbæk samt kommunikationsansvarlig Karin Rasmussen.
Tekst: Per Rye
2 kommentarer til “Elever skaber nye mødesteder på Sæby Havn” under annoncerne.
Det fremgår ikke af artiklen hvor området præcist er.
Det er midt på havnen nær det kommende Vandsportens Hus