
Kæmpe underskud i NT påvirker buskørslen i Sæby
7. februar 2023 - kl. 7:54 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Underskud i den kollektive trafik tvinger politikerne til besparelser.
Et stort underskud i den kollektive trafik bliver ikke dækket af staten, som regionens politikere håbede. Derfor skal der nedlægges afgange og enkelte sommerruter. Udvalg for Regional Udvikling og Innovation har netop sat navn på de ruter, hvor der som konsekvens foreslås reduktioner i 2023 og frem.
Færre busser
Der kommer ændringer – herunder færre afgange – på 25 forskellige regionale busruter fra august 2023. De fleste af ruterne vil opleve færre afgange i aftentimerne og i weekenden. 2 sommerruter lukkes helt. Det drejer sig om sommerrute 99 mellem Blokhus og Skagen samt rute 92 mellem Aalborg og Fårup Sommerland.
Det er konsekvensen af stærkt øgede udgifter til brændstof, som har gjort driften af den kollektive trafik væsentligt dyrere. Regionsrådet i Region Nordjylland havde håbet, at staten ville kompensere for de øgede udgifter. Da det ikke skete, besluttede Regionsrådet i oktober, at tilpasse budgettet for kollektiv trafik i 2023-25. Samlet set er underskuddet i den treårige periode på 65 millioner kroner. Herefter forventes en normalisering af priserne.
– Beslutningen om besparelser på den regionale kollektive trafik er nødvendig på grund af den aktuelle økonomiske situation, som vi ikke bliver kompenseret for af staten. Vi har med NT lavet et forslag, der tager hensyn til, at man kan komme til og fra uddannelsesinstitutioner og vi har også haft fokus på at bevare natbusserne, siger Peder Key Kristiansen (S), formand for udvalg for Regional Udvikling og Innovation i Region Nordjylland.
Udvalget har taget stilling til forskellige scenarier for besparelser og har haft stort fokus på at undgå lukning af hele ruter, ligesom det har været vigtigt at sørge for god kollektiv trafik til og fra uddannelsesinstitutioner.
– 65 millioner kroner er et stort beløb. Vi har gjort hvad vi kan, for at reducere på andre områder af budgettet for regional udvikling i regionen, men tilbage står desværre, at vi skal spare 29 mio. kr. på driften af bus og tog for at få regnestykket til at gå op, siger Peder Key Kristiansen.
Regionsrådet skal i sidste ende tage endelig beslutning til besparelserne. Det sker efter planen på et regionsrådsmøde d 27. februar.
– Det her er ikke godt for den kollektive trafik eller for sammenhængskraften. Vi synes, at det er en rigtig utilfredsstillende situation, som vi gerne ville have været foruden, siger udvalgsformanden.
Besparelserne på driften skal først træde i kraft fra august 2023.
Lokalt får det konsekvenser for rute 73 og 74:
‘Rute 73 (Aalborg – Hjallerup – Sæby – Frederikshavn): Afgang fra Frederikshavn kl. 23.37 til Sæby foreslås iflg. chauffører nedlagt mandag – torsdag. (Afgange på lignende tidspunkt genindsættes med 973X i Fremtidens Kollektive Trafik)
Rute 74 (Aalborg – Hjallerup – Asaa – Sæby): Den regionale del af kørslen mellem Sæby og Dronninglund, som omfatter uddannelseskørsel, opretholdes uændret, dog således, at det påregnes at rationalisere en dubleringstur på rute 74 mellem Sæby, Klokkerholm og Dronninglund om morgenen, hvor passagererne kan være i de andre afgange på strækningen. På strækningen mellem Sæby og Dronninglund reduceres kørslen markant midt på dagen og i aftentimer pga. at Frederikshavn Kommune har ønsket væsentlige besparelser på sit budget. De pågældende afgange er meget svagt benyttet.
Hvis man vælger at udskyde indlemmelsen af rute 74 i rute 974X mellem Aalborg, Dronninglund og Aså, fordi det rent kontraktuelt er et meget dårligt tidspunkt at gøre det på, er der et par dobbeltture på strækningen på hverdage, som lægges op til rationaliseres væk. Det drejer sig om Aså – Aalborg kl. 7.41, der kører ”oveni” en rute 974X, Dronninglund – Aalborg kl. 10.36 samt Aalborg – Dronninglund kl. 11.40.
2 kommentarer til “Kæmpe underskud i NT påvirker buskørslen i Sæby” under annoncerne.
Hvorfor er der ikke nogen der prøver at skifte de store dyre busser ud med de små “ dolmusbusser” vi ser bl.a. i Tyrkiet. Det må måske være en løsning i de mere tyndt befolkede egne af landet. Til gavn for de som er afhængige af busdrift. Vi er jo nogle der bor udenfor storbyerne.
Helt enig. Jeg har haft “fornøjelsen” at køre til Sygehus Syd – ad motorvejen – ca. 25 gange i løbet af de sidste 9 måneder – i dagtimerne. I modsat retning ser man en stor linie 973X komme kørende med (selfølgelig) chaufføren, og så 2-4 passagerer. Der må da kunne spares en hel del, ved at indsætte mindre busser.