Nedlæggelse af de lokalhistoriske arkiver vil være en tragedie

Nedlæggelse af de lokalhistoriske arkiver vil være en tragedie

19. september 2022 - kl. 8:04 - af

Arkivar, cand.mag. Jørgen Peder Clausager, som i årene 1981-96 var leder af det lokalhistoriske arkiv ved Sæby Museum, og som nu er medlem af bestyrelsen for Østervrå Lokalhistoriske Forening, der driver lokalarkiv i Østervrå, skriver:

At Nordjyllands Kystmuseums tre lokalhistoriske arkiver trues af lukning er intet mindre end en tragedie.

De lokalhistoriske arkiver er vore lokalsamfunds kollektive hukommelse – og når arkiverne lukkes, rammes vi af hukommelsestab.

Arkiverne udfører et umådelig vigtigt arbejde med at indsamle, opbevare og formidle kilderne til historien i Skagen, Frederikshavn og Sæby med omliggende landområder – altså hele kommunen.

De er det sted, hvor organisationer, foreninger, forretninger og privatpersoner kan aflevere deres protokoller, regnskaber, korrespondance, billeder og andet arkivmateriale; det har de efterhånden gjort gennem mange år: af de tre lukningstruede arkiver blev Frederikshavns oprettet i 1954, Sæbys i 1961 og Skagens i 1970.

Alle afleveringer sker/er sket frivilligt, og det er derfor uomgængelig nødvendigt, at arkiverne er profilerede i offentlighedens bevidsthed, så at folk ved, hvor de kan aflevere det historiske kildemateriale – med vished for, at det opbevares forsvarligt og gøres tilgængeligt for lokalhistorikerne. Det har vi som lokalarkivarer – med god samvittighed – lovet dem; nu må vi med skam se, at vort løfte ikke kan holdes.

At lokalarkiverne ikke – som de statsanerkendte museer – er omfattet af en lov, er forfærdelig trist, og skyldes i ikke ringe grad passivitet fra Rigsarkivets side, som ikke har villet blåstemple det store arbejde, som udføres i landets lokalhistoriske arkiver.

Ved kommunesammenlægningen i 2007 forudså man, at hver af de 98 kommuner skulle oprette et stadsarkiv, hvis opgave var at tage vare på det arkivstof, som kommunen selv frembragte, men som ikke havde forpligtelse til at modtage afleveringer andetsteds fra.

I nogle kommuner – men ikke Frederikshavn – valgte man at kombinere et stadsarkiv med et lokalhistorisk arkiv; det er ellers en fornuftig løsning som sikrer en forsvarlig arkivfaglig drift af et sådant kombineret arkiv.

Et andet tiltag var at sætte stadsarkivet i spidsen for et arkivsamvirke, der skulle koordinere aktiviteterne i kommunens stadsarkiv med aktiviteterne de lokalhistoriske arkiver i kommunen – i vort tilfælde altså Kystmuseets tre arkiver i Skagen, Frederikshavn og Sæby – men også med de mindre lokalhistoriske arkiver som på frivillig basis drives rundt omkring i kommunen.

I Brønderslev Kommune fungerer arkivsamvirket fint – men i Frederikshavn Kommune er et sådant arkivsamvirke aldrig kommet ud over fosterstadiet, nok ikke mindst på grund af den stedmoderlige behandling af stadsarkivet, der har haft adskillige udskiftninger i ledelsen og har måttet flytte rundt på flere steder i rådhuset og biblioteket.

Et problem, som i skyndingen givetvis er blevet overset, er, at mange af de små, frivillige lokalarkiver, som findes rundt omkring i kommunen, i deres vedtægter har indskrevet, at i tilfælde af arkivets nedlæggelse skal samlingerne overdrages til et af kystmuseets arkiver. Hvordan mon museets ledelse har tænkt sig at tackle den problematik?

Det bebudes nu, at arkiverne i Skagen, Frederikshavn og Sæby skal lægges i mølpose. Det vil være til ubodelig skade for den store viden som arkivernes medarbejdere gennem årtier har opsamlet, og den kontinuitet som er så uundværlig for det lokalhistoriske arkivarbejde. Hvor længe mon den dvale kommer til at vare?

 

2 kommentarer til “Nedlæggelse af de lokalhistoriske arkiver vil være en tragedie” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Nedlæggelse af de lokalhistoriske arkiver vil være en tragedie”

 • Kurt Kirkedal Jensen

  Tak for dette indspark i denne vigtige sag. Vi må og skal finde en fremadrettet løsning for disse arkiver. Jeg deler til fulde din bekymring og vil gøre mit til arkivernes fortsatte eksistens.
  Hvis vi skal forme fremtiden sker det kun hvis vi kender fortiden, og en forudsætning for dette er at vi fortsat har materiale at forske i.
  Vi får nu, muligheden for at revurdere hvorledes dette vigtige arbejde skal organiseres fremadrettet.
  Jeg har drøftet hvad vi gør med formanden for KFU, Peter Laigaard og vi er enige om at tage fat i problemstillingen snarest muligt. Vi er opsatte på at finde en, for vor alles skyld, løsning der er arkiverne og de lokalhistoriske foreninger værdig.
  Mvh
  Kurt Kirkedal Jensen
  Næstformand KFU

 • Knud E. Thingholm Kristoffersen

  Flittig bruger af Lokalhistorisk Arkiv i Algade, Sæby

  Gennem flere årtier har man kunnet besøge arkivet, hvor der i personmapper er gemt udklip fra aviser eller foreningslivets historier.
  Efterladte har afleveret familiebilleder/historier fra virksomheder for at interesserede kan få et indblik i dagliglivet i vores by.
  Leder man efter lokalhistorie – avisudklip – gamle telefonbøger – skattebøger – postkort, så er der et bredt udvalg på hylderne.
  Ikke bare bøger om Sæby, men også omegnen – f.eks en omfattende beskrivelse af gårde i de omkring liggende sogne.
  Alt i alt – synd og skam , hvis den slags oplysninger kun bliver tilgængelig for erfarne slægtsforskere.
  Digitalisering af arkivalier er spændende og alt kan “næsten” klares hjemmefra.
  Detaljer, som man somme tider støder på, når man kigger i gemmerne – klares bare ikke med din bærbare.
  Et besøg på arkivet kan give svaret, hvem der f.eks. boede i Strandgade nr xxx i 1890. Eller lede i de kopierede kirkebøger fra Sæby og sognene omkring.
  Sådan kan man blive ved, og er interessen til stede, så fandt du sikkert noget, som du ku´ bruge, måske krydret med en hyggesnak med en anden gæst eller en medarbejder.

  BEVAR DEN MULIGHED FOR BYENS BORGERE, og da også for dem, der nogle gange er rejst langt fra en anden by i landet til Sæby, – for kun at lede efter familiens historie.
  De gæster har ofte brug for overnatning og mad på bordet til gavn for erhvervslivet.

  Med venlig hilsen
  Knud Kristoffersen

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nedlæggelse af de lokalhistoriske arkiver vil være en tragedie' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER