Sæby Museumsforening indbyder til byvandring i Sæby

Billede fra flygtningelejr Sæby Øst set op mod Kurhotellet.

Sæby Museumsforening indbyder til byvandring i Sæby

17. august 2022 - kl. 7:01 - af

Påskelørdag den 31. marts 1945 gav den tyske kommandant i Sæby besked til kommunen om at rømme skolen på Jernbanealle med kort varsel. Hermed blev det, som nogen kalder ”den anden tyske invasion af Danmark”, en realitet for indbyggerne i Sæby. Sæby Skole skulle huse de første af de tyske flygtninge, der mod slutningen af 2. verdenskrig endte i Sæby.

De tyske flygtninge blev i løbet af sommeren og efteråret 1945 placeret i to flygtningelejre langs Frederikshavnsvej. Den ene på den tidligere feriekolonis område, og den anden i en lejr lige overfor den daværende ”Pluto” maskinfabrik. Der var op til ca. 1.800 tyske flygtninge i de to lejre. Det var en hel lille tysk by. For nogle varede dette ophold i Sæby op til to lange år.

Den 10. september 2022 kl. 14:00 inviterer Sæby Museumsforening til en byvandring, hvor den spændende historie om de to flygtningelejre – og de tyske flygtninge – fortælles i det område, hvor de tyske flygtninge levede. De var placeret bag pigtrådshegn og under bevogtning. Hvem var de? Hvor kom de fra? Hvorfor kom de lige til Sæby? Hvad lavede de bag pigtrådshegnet i to år? Hvem bevogtede lejrene? Disse og mange flere spørgsmål besvares under byvandringen.

De fleste flygtninge ankom til Sæby ved det trinbræt, som Sæbybanen havde ved Sæby Vandrehjem, der lå tæt ved hjørnet Kildemarken og Kildevej. Fra Trinbrættet gik flygtningene den korte vej til flygtningelejrene. Vi følger dem, og byvandringen går ad Kildemarken, P. Mønstedsvej, Meldahlsvej og Frederikshavnsvej til de bygninger, der i dag rummer Sæby Friskole. Undervejs hører vi om, hvordan de tyske flygtninge levede i de to baraklejre – lov og orden, forplejning, skolegang, beskæftigelse, ”underholdning” etc. Vi hører om styringen af det lille, selvstændige samfund i lejrene, der havde deres egen tyske ”borgmester”.

De bygninger og det område, som Friskolen nu anvender, var en del af den ene flygtningelejr (Sæby Øst). Her hører vi om danskernes holdning til de tyske flygtninge, og om forholdet til det omgivende danske samfund.

Byvandringen slutter på hjørnet af Frederikshavnsvej og Kildevej. Her fortælles om afslutningen af de tyske flygtninges ophold i Sæby – nogle af de tyske flygtninge kom først retur til hjemlandet efter fire år i Danmark.

Turen gennemføres af Henning Sørensen, der bl.a. har været med til at lave en udstilling i Retfærdigheden om samme emne.

Tilmelding senest den 5. september 2022 pr. mail til: henningsoren@stofanet.dk eller på tlf.: 26 13 72 55.

Mødested: Ved det gamle Kurhotel, Kildevej 26, Sæby
Varighed: Turen er på ca. 2 km og tager ca. 90 minutter.
Byvandringen er åben for alle. Pris: 50, – kr. (betales ved start). Deltagelse er gratis for Sæby Museums-forenings medlemmer.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Museumsforening indbyder til byvandring i Sæby' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER