Regeringen bør droppe sin mistillid til danske fiskere

Regeringen bør droppe sin mistillid til danske fiskere

28. april 2022 - kl. 6:25 - af

Fiskeriminister Rasmus Prehns (S) egenhændige beslutning om at indføre tvungen kameraovervågning på fiskekutterne i Kattegat udstiller først og fremmest ministerens egen mistillid til fiskerierhvervet i Danmark. Fiskeriet er nu – som det eneste land i EU – tvunget til at installere kameraovervågning. Det, vel at mærke, oven i alt den anden overvågning fiskerne udsættes for, rimeligt eller urimeligt.

Det er ikke intentionen at mistænkeliggøre, har ministeren udtalt, men hvad er intentionen så? Hvorfor skal fiskere så filmes og overvåges på deres fartøjer?
Det er kun fiskene og fiskernes hænder, der filmes påstår ministeren. Sandheden er, at der opsættes fire kamera på fartøjerne. Et der monteres på masten, et der peger mod lugen, hvor fiskene kommer ind på fartøjet, et der peger på det område, hvor fiskerne sorterer fiskene og et der filmer, hvad der udsættes igen.

Red torsken, skriver Rasmus Prehn i et indlæg og fortsætter ” Torsken er på mange måder den nye Panda”.
Det lader vi lige stå et øjeblik.

Ministeren argumenterer for, at over- fiskeri og fiskernes udsmid af bifangst af torsk er årsag til at torskebestanden i Østersøen og Kattegat er reduceret.
Men er det nu også fiskerne, der er årsagen til nedgangen af torskebestanden i Kattegat og Østersøen?

Sæler elsker torsk, og for hver gang der havner to torsk i fiskernes net, æder sælerne ifølge DTU Aqua fem torsk. Men at sælerne mæsker sig i torsk, er måske ikke det største problem, for sælerne smitter også torskene med parasitter, og sælorm er i voldsom stigning og har været det længe.

”I starten af 80erne fandt man næsten ingen Østersø torsk med sælorm. Dengang var det måske en torsk ud af tusinde, som var inficeret med sælorm. Nu ser vi sælorm i måske 20 procent af torskene og antallet er stigende i den enkelte fisk” sagde professor i fiskesygdomme Kurt Buchmann, Institut for veterinære Sygdomsbiologi, Københavns Universitet, allerede i 2013 til Berlingske.

I og med at antallet af sæler er steget voldsomt siden 2013, er problemet bestemt ikke blevet mindre. Sælerne blev fredet i 1967 og har gennem tiden kun måtte bortskydes i et begrænset antal, hvis de var til gene for fiskerne. Nu, hvor kvoten på torsk i Vestlige Østersø er reduceret med 88 pct. er kvoten blevet så mikroskopisk, at miljøministeriet vurderer, at sælerne ikke er til gene for torskefangsten. Altså må der ikke skydes flere sæler samtidig med, at fiskerne må nøjes med 12 pct. af deres torskekvote.

Også skarven, der er totalfredet, mæsker sig i fisk. En skarv æder typisk et halvt kilo fisk om dagen. Skarven er i Danmark hele året, men størst er bestanden i sensommeren hvor der anslås, at være mellem 250.000 og 300.000 skarver i de danske farvande. Det summer sig op og de fredede skarve æder op til 150 tons fisk dagligt, når skarv bestanden er størst.

Dertil kommer, at havtemperaturen er stigende. Torsk er som bekendt koldt vands fisk og det er helt naturligt, at torsken søger mod koldere farvande. På en workshop, som DTU var vært for den 9-10 marts 2010 med 75 af verdens førende forskere i klimaforandringernes effekt på havmiljøet, var der ryster fremme om, at torsken antagelig ville forsvinde fra Østersøen bl.a. på grund af stigende vandtemperaturer.

Ud over at sæler, skarve og stigende havtemperatur fortrænger torsken, er der også problemer med forurening af havene. Spildevandet i Danmark renses jo ikke i tilstrækkeligt omfang for næringsstoffer og kemikalier sammenlignet med andre lande, som vi normalt sammenligner os med. Dertil udledes urenset spildevand i store mængder. Mindst 3.000 tons kvælstof tilbageholdes ikke fra danske rensningsanlæg og dertil kommer godt 700 tons kvælstof fra overløb, når det regner meget og man på rensningsanlægene bare pumper det urensede spildevand ud i havet. Vi renser ej heller for fosfor i Danmark og der udledes meget større mængder fra danske rensningsanlæg end f.eks. de tyske, hvor man renser mere effektivt for fosfor. Dertil store problemer med kemi, både kendt og ukendt. Seneste opdagede problem er PFAS og PFOS. Der findes altså rigtig mange årsager til, at torsken er truet.

Minister Prehn kaster hele skylden og ansvaret på fiskerne, der fremover skal overvåges med fire kameraer på hvert fartøj mod deres vilje. Spørgsmålet er, hvor mange færre torsk, der kommer i nettet, fordi fiskerne bliver kameraovervåget? Og et endnu større spørgsmål er, hvad det gør for vores betydelige fiskeri og fiskeindustrien her i Nordjylland?

Jeg synes, at regeringen skal droppe mistilliden til fiskerne. Nu.

Per Larsen, Konservative Folkeparti 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Regeringen bør droppe sin mistillid til danske fiskere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger