Overgangen til MitID er nu i fuld gang

Overgangen til MitID er nu i fuld gang

23. august 2021 - kl. 5:04 - af

De første skridt på slutbrugernes vej mod en mere sikker, digital infrastruktur i Danmark bliver nu taget.
Digitaliseringsstyrelsen melder nu ud, at fra nu af vil NemID-brugerne så småt kunne se de første tegn på, at MitID kommer til at overtage NemID’s rolle som nationalt, digitalt ID.
Både NemID og MitID er sikre løsninger, men MitID skal blive ved med at være sikker i mange år frem. Der er derfor skærpede krav til sikkerheden i det kommende MitID.
I praksis betyder det nye processer for, hvordan man kan få et digitalt ID. Brugernes identitet skal bekræftes ud fra nye regler, som går spadestikket dybere, end hvad der hidtil har været behov for.
Årsagen er, at kravene til sikkerhed på it-området har ændret sig meget, siden NemID blev lanceret i 2010.
For nogle borgere vil de skærpede krav få betydning for overgangen til MitID. Der er nemlig behov for, at de ID-oplysninger, som er knyttet til deres NemID, opdateres, før de kan få MitID. I praksis er der tale om, at borgerne bekræfter deres NemID-identitet. Det gælder primært for de borgere, som har fået udstedt NemID online, samt nogle af dem, der har fået NemID via deres bank.

Identiteten bekræftes digitalt
Digitaliseringsstyrelsen har udviklet en digital proces, som skal gøre det muligt for borgerne at opdatere deres oplysninger selv.
Med den seneste opdatering af NemID nøgleapp er det nu muligt at scanne sit pas og dermed bekræfte sin identitet.
Processen minder om den proces, der er kendt fra oprettelsen af et digitalt kørekort. Ved at scanne sit pas online hæves sikkerhedsniveauet i NemID automatisk, og borgerne vil leve op til kravene for at få MitID.

Brugerne bliver kontaktet
Fra august 2021 vil de brugere, der skal opdatere deres oplysninger, blive kontaktet direkte af Digitaliseringsstyrelsen. Alle brugere af NemID nøgleappen vil dog allerede nu kunne opleve at se muligheden i appen, hvis de henter den nyeste opdatering.
Brugere, der skal opdatere deres ID-oplysninger, men ikke har mulighed for at gennemføre processen i NemID-nøgleappen, vil få stillet andre muligheder til rådighed for at få MitID. Det vil ske efter, MitID er blevet lanceret.

Det skal du bruge
NemID-nøgleapp kan hentes i App Store eller i Google Play. For at ID-oplysningerne kan opdateres, er det nødvendigt, at man har en telefon, der kan aflæse chippen i ens pas. Det kan de fleste androidtelefoner og modellerne iPhone 7 og opefter. Man skal også have et gyldigt dansk pas, og det skal være udstedt efter 1. januar 2012, da pas før denne dato ikke indeholder en chip.
Bemærk, at NemID og NemID nøgleapp stadig virker fuldstændig, som det plejer. Den seneste opdatering af nøgleappen betyder ikke noget for dit brug af NemID eller for NemID nøgleappens grundlæggende funktion.

Digitaliseringspagten
Digitaliseringspagten er en aftale indgået mellem den tidligere regering, KL og Danske Regioner i marts 2019 om at fastholde og nytænke det fællesoffentlige samarbejde om digitalisering. Regeringen, KL og Danske Regioner bekræftede ved økonomiaftalerne for 2020 aftalen om digitaliseringspagten. Aftalen skal bl.a. skabe forbedringer af den digitale service til borgere og virksomheder.
Digitaliseringspagten sigter mod at fastholde og nytænke det nuværende samarbejde om digitalisering af den offentlige sektor. Med digitaliseringspagten vil parterne sikre, at der fortsat leveres velfærd af høj kvalitet ved brug af tidssvarende digitale services. Digitaliseringspagten vil sikre et styrket fokus på sammenhængende digitalisering på tværs af den offentlige sektor.
Digitaliseringsstyrelsen udvikler netop nu en ny Digital Post-løsning i samarbejde med kommuner og regioner for at sikre, at sikkerheden og brugervenligheden fortsat er i top. Den ny Digital Post-løsning tages i brug den 30. november 2021.

Er du klar vedr. orkestreringskomponenten?
Orkestreringskomponenten bliver den komponent, der understøtter overbliksvisninger for borgere. Dette sker gennem indsamling af relevante standardiserbare data fra datakilder hos myndigheder og videreformidling af disse data til visningsklienter. I første omgang skal komponenten understøtte visning af blandt andet sager og ydelser i Mit Overblik på borger.dk.

Og hvad med din eID-gateway?
eID-gateway er udviklet for at give borgere adgang til selvbetjeningsløsninger på tværs af landene i EU. Det er den IT-infrastruktur, som sikrer sammenhængskraft og fri bevægelighed digitalt i EU. Løsningen gør det muligt for EU-borgere at logge på selvbetjeningsløsninger i andre lande med deres nationale elektroniske ID (eID).
For at bistå de danske myndigheder i at kunne håndtere udenlandske eID i deres selvbetjeningsløsninger, har Digitaliseringsstyrelsen udviklet den nationale eID-gateway, som myndighederne kan integrere deres selvbetjeningsløsninger til.
eID-gateway kommunikerer med de andre europæiske gateways og håndterer udveksling af personoplysninger om borgere med et udenlandsk eID. eID-gateway gik live i 2018, og det er Digitaliseringsstyrelsen, der står for driften. Digitaliseringsstyrelsen samarbejder tæt med de øvrige EU-lande om videreudvikling og gensidig godkendelse af eID’er landene imellem.
I løbet af 2021 vil danske borgere kunne logge på selvbetjeningsløsninger i andre EU-lande med deres NemID, hvilket understøttes af eID-gateway.

Link, hvor der kan læses mere om MitID:
https://digst.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2021/august/overgangen-til-mitid-er-i-gang/

Læs mere om identitetssikringen på www.borger.dk/ID

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Overgangen til MitID er nu i fuld gang' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER