Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark

Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark

23. marts 2021 - kl. 9:43 - af

Alle Folketingets partier – minus Nye Borgerlige – har nu indgået en rammeaftale om en gradvis genåbning af Danmark i takt med, at udbredelsen af Corona-virus (forhåbentlig) reduceres. I aftalen vil et coronapas komme til at få stor betydning.

Når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik, vil det være en milepæl i epidemihåndteringen i Danmark. Dog vil der forventeligt stadig gælde restriktioner.

Aftalepartierne er enige om at fortsætte en ansvarlig, gradvis og fleksibel udfasning af restriktionerne frem mod, at vaccine-milepælen er nået. Der tages udgangspunkt i 14 dages intervaller mellem genåbningsfaserne.

Sundhedsmyndighederne har omlagt vaccinationskalenderen. Som led heri indsnævres og afsluttes målgruppe 4, 5 og 6. Borgere med meget alvorlig sygdom, flere samtidige sygdomme, omfattende medicinforbrug eller meget nedsat funktionsevne vil fortsat være omfattet af gruppe 5 og dermed blive rykket frem.

Coronapas
Aftalepartierne er enige om, at et coronapas vil bidrage til epidemikontrollen, så store dele af erhvervslivet og kulturlivet kan genåbne tidligere end ellers. Coronapasset skal vise, om borgeren er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer (både PCR- og antigen-test). Børn under 15 år vil være undtaget.

Fra ultimo marts vil appen ”MinSundhed” fungere som et funktionelt, men simpelt coronapas. Ultimo maj forventes en mere avanceret og brugervenlig app at blive lanceret. Der skal i den forbindelse tages højde for fælles europæiske standarder mv.

Aftalepartierne er enige om, at færdig-vaccinerede borgere, der ikke anvender de digitale løsninger, skal have en let og ubureaukratisk adgang til at dokumentere deres vaccination. Det kan f.eks. sikres ved, at vaccinationspasset tilsendes med fysisk post efter gennemført vaccinationsforløb. Ligeledes skal borgere, der ikke anvender de digitale løsninger, kunne anvende fysisk dokumentation for en negativ test.

Aftalepartierne er endvidere enige om en ”solnedgangsklausul” på anvendelsen af coronapasset til andre aktiviteter end turisme og rejser. Aftalepartierne vil desuden i maj og juni 2021 drøfte erfaringerne med anvendelsen af coronapasset og tage stilling til dets fortsatte omfang og brug.

Link til Statsministeriets rammeaftale (i aftalens sidste halvdel beskrives, hvad der åbner hvornår):
https://www.stm.dk/media/10258/rammeaftale-om-plan-for-genaabning-af-danmark.pdf

Link til DR’s oversigt over de forskellige åbninger:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/fra-frisoerer-til-coronapas-det-betyder-aftalen-dig

Link til TV2’s omtale af, hvad der åbner hvornår:
https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-03-23-saadan-genaabner-danmark-her-er-datoerne 

(Kilder: Statsministeriet, DR og TV2)

Tekst: Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER