Bogudgivelse: <br>Frederikshavn. En smuglerrede

Bogudgivelse:
Frederikshavn. En smuglerrede

6. marts 2020 - kl. 8:50 - af

Så udkom Kurt Lundholms tiende bog der denne gang er en krønik om spritsmugleriets kulturhistorie i Nordjylland, som dengang var en folkesport og vendelboernes, vej til ros, magt og lettjente penge i forbudstiden.

Titlen stammer fra en stort opsat artikel i 1926, der under titlen Smuglerliv i Norden, udnævner Frederikshavn til nordens største smuglerrede. Krøniken omhandler spritsmuglerne til søs, og deres bagmænd og medhjælpere på land, der i perioden 1918 til 1960, fra Frederikshavn, Sæby, Skagen og Læsø smuglede sprit til det tørstende folk i Danmark, Sverige, og ikke mindst Norge, hvor tørsten var stor.

Fra bogen en lille historie fra Sæby:” Retssagen, der blev holdt i Retfærdigheden som den gamle retsbygning i Sæby blev kaldt. Det fandt sted fra den 7 til 14.januar og blev bagefter detaljeret omtalt i både lokale og landsdækkende aviser. Alle dagene medens den stod på var den lille retssal fyldt med journalister og nysgerrige sæbynitter, og mange måtte gå forgæves. Dommeren startede med at redegøre for baggrunden for sagen: ”Forfatteren Harald Bergstedt har den 28.september 1925 i bladet Snapsen skrevet følgende:” Jeg kan forsikre Hr. Merchant, at hjemme hos mig i Sæby går vi alle og er tilpas vidende om, at vor lille by huser Nordens største og mest effektive spritsmugler. Vi er bekendt med hans smuglerbil, når den om natten vækker os af blunde. Hverken politi eller toldmyndigheder er heller ikke uvidende om mandens virksomhed.”.

Bogsignering i dag fredag hos Kon- tur Sæby, kl. 1500- 1700.

Billede1

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bogudgivelse:
Frederikshavn. En smuglerrede'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER