Betaler regionen overpris for kræftbehandling af børn?

23. november 2019 - kl. 1:30 - af

Sundhedsområdet inden for Region Nordjylland er fortsat under stort økonomisk pres. En kvartalsrapport beskrev bl.a. en række usikkerheder og forværringer inden for ”samhandelsområdet”, og det blev derfor besluttet at nedsætte en task force.

Denne task force er nu kommet med et større notat, hvor fokus er på at skabe et overblik over samhandelsområdet og de handlemuligheder, der er for at forbedre rammerne omkring samhandelsområdet og nogle konkrete udfordringer i 2019. Behandling på tværs af regions- og sektorgrænser omtales som ”samhandel”.

Regionernes finansiering fordeles sådan, at det er patientens bopælsregion, som har den økonomiske forpligtigelse til at afholde udgiften til behandlingen. Størstedelen af hospitalsbehandlingen sker på regionens egne hospitaler og finansieres igennem hospitalernes budgetter. Når en nordjyde behandles på andre hospitaler – f.eks. i andre regioner eller privat regi – betales der for den konkrete behandling. På samme måde følger betaling med, når de nordjyske hospitaler behandler patienter fra andre regioner eller udlandet.

Mere end 80 % af de somatiske hospitalers udgifter på samhandelsområdet opgøres med udgangspunkt i DRG-taksterne (DRG = Diagnose-Relaterede Grupper). DRG-grupperne og taksterne justeres og genberegnes årligt af Sundhedsdatastyrelsen med deltagelse af regionerne.

Det betyder derfor også, at ”prisskiltet” på de forskellige behandlinger, der ”handles” på tværs af regionsgrænserne skifter hvert år, og derved kan udgifterne og indtægterne på samhandelsområdet blive påvirket, selvom der ”handles” de samme behandlinger.

Overkompensation for enkelte cancerbehandlinger på børneområdet på Aarhus Universitetshospital
Region Nordjylland har rettet henvendelse til Region Midtjylland vedrørende afregningen for nogle få børn, som behandles på Aarhus Universitetshospital.

Børnene er i behandling for kræft og har mange besøg og indlæggelser på Aarhus Universitetshospital. Region Nordjylland har kunnet konstatere, at der sker en uforholdsmæssig høj afregning af en andel af besøgene, som regionen finder langt fra står i relation til de omkostninger, der har været til patientbehandling.

Notatet peger på, at vurderingen derfor er, at afregningen er så høj, at den bryder med det gængse princip om, at der ved afregning med DRG-takster er tale om ”gynger og karruseller”.

Den høje afregning skyldes en uhensigtsmæssig gruppering i det såkaldte DRG-system. Uhensigtsmæssigheden består i, at patienterne grupperer til to relativt dyre DRG-grupper – også ved besøg, der foregår ambulant eller på meget korte indlæggelser.

Den udløsende faktor for den høje afregning er, at der er registreret behandling med to forskellige medicinske præparater.

Der er ikke opnået enighed med Region Midtjylland om hverken en tilbagebetaling vedrørende 2018 eller rabataftale i 2019. Region Midtjylland har fremsendt tilbud om at afstå fra at tillægge ”markup” på behandlingerne foretaget i 2018, svarende til en rabat på ca. 4,5 mio. kr.

Regionsrådet har sagen til behandling på møde den 26. november.

Link til Tack force-rapportens 41 sider: https://edocfiler.rn.dk/Regionsr%C3%A5det/2019-11-26%2013.00/Dagsorden/Dagsorden/Internet/2019-11-20%2013.41.18/Attachments/4219978-6542831-1.pdf

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Betaler regionen overpris for kræftbehandling af børn?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger