Ungeklimarådet skal inspirere verdens klimaindsats

Ungeklimarådet skal inspirere verdens klimaindsats

4. marts 2019 - kl. 8:35 - af

En international konference for bæredygtighed, der begynder i Bremen i dag, har unge frederikshavnere på talerstolen. Medlemmer af Danmarks første kommunale Ungeklimaråd er inviteret til at holde oplæg for deltagere fra hele verden på konferencen, International Conference of Sustainability. FN’s 17 Verdensmål er på dagsordenen, og hvordan engagerer man unge i at udbredelsen af dem? Det kan Malene Munk og Sofie Nielsen svare på. De har været medlemmer af Ungeklimarådet i Frederikshavn Kommune siden det blev oprettet, og har allerede sat bæredygtighed på agendaen hos lokale unge:

”Det betyder meget for os at blive inviteret til Bremen for at repræsentere Frederikshavn og fortælle andre om alt det, vi gør i Energibyen og i Frederikshavn for klimaet. Vi ser også frem til at tale med andre om, hvilke muligheder unge har for at få indflydelse og få en stemme i klimadebatten, og hvordan verdensmålene bliver omsat til konkrete tiltag i hverdagen. I Frederikshavn fokuserer vi mere på projekter og tiltag, end på protester,” siger Malene Munk.

Det er Energibyen Frederikshavn Kommune, der står bag Ungeklimarådet, og projektchef Poul Rask Nielsen, er med på turen til Bremen. Han er ikke i tvivl om, at de unge er meget mere end en stemme. De er en bevægelse:

”Engagementet hos medlemmerne af Ungeklimarådet i Frederikshavn i top. Og de har noget at byde ind med i Bremen. Unge har fat i hinanden, og accepterer at klimaet har behov for deres hjælp. Rigtig mange unge er bevidste om, hvor stort et klima aftryk de afsætter, det såkaldte carbon footprint, og det bidrager til deres handlekraft. I Ungeklimarådet i Frederikshavn forsøger vi at omsætte handlekraften til konkrete tiltag, og den metode kan bruges, hvad enten det er lokalt eller globalt,” siger Poul Rask Nielsen.

De to ungeklimaråds-medlemmer vil på konferencen tale om den grønne omstilling i Frederikshavn by, om alt fra solceller på diverse offentlige bygninger, til overskudsvarmen fra test af motorer på MAN Energy Solutions, som hjælper med at varme vand til fjernvarmen, og Ungeklimarådets projekter, hvor blandt andet et brugt tøjs salg i slutningen af marts er på programmet.

”Vi forventer også at have fået ny læring og inspiration med hjem fra Bremen, og måske nye idéer som Ungeklimarådet kan tage fat på lokalt. Vi mener, der er et stort potentiale i at informere unge mere om klima, og det glæder vi os til at gøre, både i Bremen og hjemme i Frederikshavn,” siger Sofie Nielsen.

Fakta:
Ungeklimarådet i Frederikshavn Kommune har 12 medlemmer mellem 15 og 25 år. De står bag klima aktiviteter, som blandt andet en tøjsalgsdage, hvor unge, der vil gøre en forskel for miljøet, mødes og køber/sælger brugt tøj. Og hvad gør medlemmerne selv for klimaet i hverdagen? Malene: Hjemme ved os tænker vi meget på forbrug af vand og strøm og på madspil, samt genbrug af tøj. Sofie: Jeg har været vegetar i snart 4 år pga. miljøet. Og så går jeg op i affaldssortering, og diverse fødevares carbon footprint.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ungeklimarådet skal inspirere verdens klimaindsats' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER