Kystbeskyttelse for mange millioner syd for Sæby
28. februar 2019 - kl. 1:35 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Teknisk Udvalg besluttede i november 2017 at igangsætte forundersøgelser af muligheden for at etablere kystbeskyttelse langs en ca. 2,4 km lang strækning syd for Sæby Havn.
Forundersøgelsen er nu afsluttet, og initiativgruppen fra området samt administrationen har afholdt et møde for at afklare det videre forløb. Forundersøgelsen anbefaler en løsning med bølgebrydere. Løsningen har været forelagt initiativgruppen, som også ind for denne løsning.
Sagen er sat på dagsordenen for næste møde i Teknisk Udvalg den 4. marts.
Initiativgruppen har også været forelagt administrationens oplæg til bidragsydere, som alene omfatter de ejendomme, som grænser op til stranden. Kommunen vil også skulle bidrage til projektet som lodsejer i området. Den samlede pris på anlægget er af rådgiveren anslået til at koste 17 mio. kr. Heraf udgør reparation og forbedring af de eksisterende anlæg ca. 2.840.000 kr.
Teknisk Udvalg skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med projektet, som er udarbejdet af A1 Consults. Det vil i så fald betyde, at der indhentes en udtalelse fra Kystdirektoratet og de berørte lodsejere og evt. lejere.
Hvis udvalget beslutter at indhente udtalelser fra de berørte lodsejere, vil sagen igen blive forelagt udvalget, hvor der skal tages stilling til de indkomne udtalelser og til, om sagen skal fremmes.
Langsigtet beskyttelse 30-50 år frem
Af projektbeskrivelse fremgår det, af formålet med kystsikringen er en langsigtet beskyttelse af ejendomme samt en sikring af Frederikshavn Forsynings nedgravede trykledning langs kysten.
Der er udarbejdet anlægsoverslag for henholdsvis en ny kystsikring med bølgebrydere og strandfodring samt for reparationer af eksisterende kystsikring ved den nordlige del af strækningen (høfder og stenskråning). Endvidere er der udarbejdet et separat anlægsoverslag for klimasikring bestående af en højvandsmur samt et tilbagetrukket havdige på en delstrækning mod nord.
De udarbejdede anlægsoverslag kan tilpasses og justeres til kommunens samt grundejernes budget, og kystsikringen kan eksempelvis udføres i etaper.
Gamle og nye luftfotos viser, at der sker indhug i kysten på den berørte strækning.
Den vigtigste type af strøm med hensyn til indflydelse på kystændringerne er den langsgående bølgestrøm, som dannes af bølger, der løber skråt ind mod kysten. Ved kysten syd for Sæby Havn vil den største bølgestrøm forekomme i brydningszonen ved yderste revler, men bølgestrømszonen er et bredt bælte, som foregår imellem yderste bølgebrydningszone og kystlinjen. Det er i bølgestrømszonen – og særligt ved den yderste brydningszone – at sedimenttransporten foregår.
Kystsikringsanlæg designes typisk for levetider på 30-50 år, da kystsikringskonstruktioner typisk skal vedligeholdes efter en sådan årrække og skal tilpasses de nye og mere ekstreme klimaforhold.
Store mængder sediment med bølgestrømmen
Sedimentet er primært finkornet marint sand med skaller. At sedimentet er meget finkornet betyder, at der kan ophvirvles store mængder sediment i vandsøjlen i forbindelse med brydning af stormflodsbølger, og store mængder sediment kan således transporteres med bølgestrømmen.
Der forefindes en del grøn bevoksning tæt på kystlinjen, hvilket kan hænge sammen med udsivende grundvand.
Den 1. september 2018 overtog kommunerne forvaltningen af kystbeskyttelsesloven. Ansøgning om kystbeskyttelse syd for Sæby Havn skal således sagsbehandles hos Frederikshavn Kommune.
Ved kystbeskyttelsesforanstaltninger forstås eksempelvis sandfodring, bølgebrydere, høfder, skråningsbeskyttelse, diger og højvandsmure. De skitserede kystbeskyttelsesforanstaltninger kræver ikke en dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, da der ikke er tale om ændringer på huse eller grunde indenfor strandbeskyttelseszonen.
Østlig storm og ekstremt højvande
Ved kysten syd for Sæby Havn vil den største kysterosion foregå i forbindelse med storme fra østlige retninger i kombination med ekstremt højvande. Denne situation kan opstå efter en periode med kraftige vinde fra vestlig retning, som har medført ”opstuvning” i Kattegat og en efterfølgende ændring af vindretningen til østlig, inden vandstanden har nået at sænke sig.
Den kystparallelle bølgestrøm vil finde sted i et bredt bælte imellem yderste bølgebrydningszone ved yderste revler og ind til kystlinjen. Det betyder, at bølgebrydningen under storme starter relativt langt fra kysten, og den såkaldte litoraltransport sker i et bredt bælte uden for kystlinjen, samtidig med at strand og kystskrænt eroderes ved kraftig bølgepåvirkning.
Link til beskrivelse af sagen samt udførlig beskrivelse af hele projektet side 6 og igen fra side 21. Her er også beskrevet, hvorledes mulighederne for forskellige beskyttelser kan indtænkes:
Tekst: Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Kystbeskyttelse for mange millioner syd for Sæby' til en bekendt