Kæmpesten i Sæbygård Skov<br>…

SONY DSC

Kæmpesten i Sæbygård Skov

22. september 2018 - kl. 10:19 - af

Der er 91 kæmpesten i Danmark, og Sæbygård Skov har sin helt egen. Den er et fortidsminde, en såkaldt sagnsten, og den er fredet.

Det er indlandsisen, der har bragt kæmpestenen fra det skandinaviske grundfjeld til Sæbygård Skov. Den kom fra Oslotragten eller Vänern og Vättern i Sverige.

Stenen har ligget her siden det yngste is-fremstød. der skete for 100.000 år siden, men det var “kun” i de sidste 30.000 år af den istid, at isen dækkede dele af Danmark. Istiden sluttede for 10.000 år siden. Så kæmpestenen i Sæbygård Skov har ligget her i måske 40.000 år.

Granat fra GEUS er ved at kortlægge kæmpestenene i Danmark, og han oplyser, at Sæbygård Skovs kæmpesten er 4 meter lang, 3½ meter bred og højere end 1½ meter. Den er bredest ved basen, har to dybe revner, en i vest og en i nord, og nogle mindre revner og sprækker.

Kæmpestenen er underligger for Genforeningsstenen. Den ligger 100 meter vest for tennisbanen. Oprindeligt var ideen at bruge kæmpestenen som genforeningssten, men det var ikke muligt at lave en indskription i den. Man valgte i stedet at bruge en anden sten fra skoven og så lægge den ovenpå kæmpestenen.

Ifølge et sagn vender stenen sig, når der bages i Memhavegård, og ifølge et andet sagn var det trolden i Gedebjerg, der en søndag morgen blev vred over kirkeklokkernes larm. Måske havde de vækket trolden. I sin vrede kastede trolden en sten mod kirken, men stenen faldt i åen tæt på kirken. Det gjorde trolden rasende, så han fandt en endnu større sten og slyngede den afsted mod kirken. Den landede i Sæbygård Skov.

Frederikshavn har “Dynen”. Den vejer 270 tons og er den tredjestørste kæmpesten i Jylland. Oprindeligt lå “Dynen” i havet, men den blev bjærget i 1975 og ligger nu tæt på Krudttårnet og banegården.

Dronninglund Storskov har “Troldstenen”. Både “Dynen” og “Troldstenen” er synlige. Det vil være dejligt, hvis man her i Sæby kunne gør kæmpesten i Sæbygård Skov mere synlig, og måske giver den et navn, så den rigtigt kan komme til ære og værdighed.

Man kan se mere om Danmarks kæmpesten på hjemmesiden http://kæmpesten.dk. Her kan man bl.a. se et kort over kæmpestenene og læse om stenenes geologi, sagn og historie. I en kort animationsfilm kan man også se, hvornår isen dækkede landet.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kæmpesten i Sæbygård Skov
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER