Jens Hedegaard (A): Fred være med det hele !

Jens Hedegaard (A): Fred være med det hele !

19. september 2018 - kl. 14:01 - af

Politisk har vi en tendens til, nok mest for husfredens skyld, at slå ud med armene hver gang vi støder på noget der er betegnet fredet, bevaringsværdigt eller bare noget der er af ældre dato. Det er der heller ikke noget forgjort i, bare vi husker på hvilken regning vi skriver ud til Staten, Kommunerne og private når vi lader alt skilte med fredet eller bevaringsværdig.

Jeg ved det er kættersk tale i museumskredse, at tale om prioritering, og vi har ikke nok til både at udstille og dokumentere den og den tidsalder. Vi har ca. 120 statsanerkendte museer og 7-800 mindre museer over hele landet. Hertil et utal af fredede og bevaringsværdige bygninger, samt private samlinger af alle hånde karakterer. Der opbevares stenalderredskaber nok til en fast forbindelse over Vejle Fjord. 82.000 gravhøje spredt over hele landet, heraf er de 22.000 fredede. Der må ikke pløjes i nærheden af gravhøjene, endsige bygges indenfor sigtelinjerne af gravhøjene.

Nationalmuseet og Det kongelige Bibliotek har lige vedtaget at bygge et fælles magasin på 24.000 m2 til 263 mill. Hertil skal lægges de tusinder og atter tusinder af m2, der i forvejen findes af museumsmagasiner over det ganske land. Magasiner, ikke fremvisninger, udelukkende opbevaringer.

Lokalt bliver vi i Kommunens Plan-og Miljøudvalg gang på gang bedt om, at tage stilling til den og den gamle forfaldne bygning eller dele af en landbrugsejendom, bør optages som bevaringsværdig. Ofte til stor gene og økonomisk belastning for ejeren. Det ville være en god ide, om vi i højere grad sigtede efter kvaliteten af det fredede og bevaringsværdige, frem for bare bevidstløs at køre på kvantitet. Ved den fremgangsmåde kunne vi måske ovenikøbet opnå en bedre vedligeholdelse og fremvisnings muligheder af vore gamle kultur værdier. Et eksempel. Jeg så hellere at Kommunen tog initiativ til at føre Ellinggaard tilbage i renoveret stand, end at vi i en uendelighed løb rundt satte skilte på gamle faldefærdige lader og huse i Kommunen med meget ringe bevaringsværdige værdier.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Jens Hedegaard (A): Fred være med det hele !' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER