Rejsegilde på Servicebygningen i Nellemanns Have

SONY DSC

Rejsegilde på Servicebygningen i Nellemanns Have

6. september 2018 - kl. 15:33 - af

I flot solskin blev der i dag holdt rejsegilde på Servicebygningen i Nellemanns Have.

Både de mange frivillige, håndværkerne og repræsentanter fra de firmaer, der har stået for byggeriet, var mødt op for at fejre denne milepæl i Havens historie.

Formanden for Nellemanns Haves Venner, Hans Rødsgaard-Mathiesen bød velkommen til rejsegilde og sagde:

”En milepæl er i dag nået i Nellemanns Haves historie. For godt 12 år siden var haven i fare for at blive udstykket til parcelhus-kvarter. Men et samarbejde mellem Frederikshavn kommune, Nic. Nellemanns Fond og Foreningen Nellemanns Haves Venner udviklede sig så forbilledligt, at det blev forhindret.

Ved Havens 90 års fødselsdag i 2015 kunne vi konstatere, at haven var reddet. Nu var opgaven ”blot” at bevare Haven for eftertiden.

Fond og havevenner er heldigvis enige om, at for at bevare haven, må den udvikles. Dette for dels at fastholde de oprindelige brugere og gæster og dels for at tiltrække nye – for eksempel børn og børnefamilier.

Udviklingen tog for alvor fart i efteråret 2015. Her blev Havens Venner kontaktet af lærer Anne Bak Rasmussen fra Sæbygaardskolen. Hun havde et ønske om skolehaver til eleverne i 5. klasse, som var kommet med i et meget spændende, landsdækkende projekt: Fra Haver til Maver.

Fond og havevenner var straks med på idéen, og efter en kort overvejelse besluttede vi at rydde Jens Hvass’ Skov og indrette skolehaver dér i stedet. Dette var begyndelsen til det projekt, vi nu har nået en milepæl i.

Udover skolehaver kom projektet også til at omfatte et redskabsskur, en servicebygning med toilet, grovkøkken og opholdspladser under tag, en bålhytte med shelter til ca. 25 personer samt en mindre udgave af Jens Hvass´ skov, hvor repræsentanter af de oprindelige træer nu genplantes solitært i stedet for på række og geled.

Projektet var så stort og omfattende, at det krævede en lokalplan for Nellemanns Have. Lokalplanen er blevet udarbejdet gennem det sidste års tid, og igen i et snævert, konstruktivt samarbejde mellem kommune, fond og havevenner. Lokalplanen var klar i slutningen af maj i år. Skolehaverne blev færdige i forsommeren. Fondsmidler til bygning af servicebygning og bålhytte/shelters var da allerede på plads. Så det var bare om at komme i gang med byggeriet.

Her står vi så nu ved milepælen og holder rejsegilde.

Jeg vil godt benytte lejligheden til at takke Nic. Nellemanns Fond for et godt og konstruktivt samarbejde. Der har været knaster undervejs. Det skal der være, når projekter udvikles og meninger brydes. Men vi har fået alle høvlet væk og har konsensusbeslutninger i alle forhold. Det er – som formand for Havens Venner – en fornøjelse at arbejde i og med fonden.

Ligeledes tak til alle Havens aktive Venner og bestyrelsen i Havens Venner. Tak fordi I positivt og konstruktivt gik ind i projektet med forslag, diskussioner og med en masse arbejdstid. Jeg tør ikke tælle timer. Det er helt utroligt at være en del af et sådant fællesskab med en sådan tro, vilje og evne. Frivillighed lever – som bekendt – af lyst og dør af pligt. Det er utroligt, ja nærmest skræmmende, hvad I har lyst til.

Tak til vores sponsorer, som har virkeliggjort byggeriet af denne servicebygning. Realdania/Underværker er hovedsponsor, men også Forsyningen i Frederikshavn kommune har medvirket ligesom de gode firmaer, der står for byggeriet:
Entreprenør Bo Andersen, Bette Bo

Sæbyg ved Claus Jensen

Nordjysk VVS ved Tom Møller

Søren Jensens Eftr. ved Bjarne Nedergaard

I har alle medvirket til, at dette har kunnet lade sig gøre. Jeres personlige tilgang med at tro på og støtte op, ændre på priser, lave alternative løsninger, donere materialer og arbejdskraft er helt imponerende. I er skyld i, at vi er nået hertil, hvor vi er i dag. Tak for jeres uvurderlige støtte.

Tak til Carsten Kirkegaard for en god og meget kompetent ledelse af byggeriet. Det er noget af en opgave, du har påtaget dig. Fra dit tidligere virke var du selvfølgelig vant til samarbejde med kommunale myndigheder og professionelle firmaer. Her kobler vi så bare lige en flok glade, ustyrlige amatører på – alle med vilde idéer og planer. Det klarer du forbilledligt!

Tak til alle håndværkerne fra de før nævnte byggefirmaer. Det er en fornøjelse at følge byggeriet, se det gode og smukke håndværk I laver og opleve, at I virkelig tager stilling til, hvad det er, I arbejder med. Kommer med konstruktive ændringsforslag, kæler for detaljerne og ikke bare får arbejdet overstået i en fart. Jeg er meget tryg ved, at det er jer, der bygger for os. Tak skal I have.

Tak til Henrik Click og Tommy Thomsen fordi I vil være med i dag. Det er dejligt at have pressen med og at kunne give lidt pay-back til jer for den gode, hurtige og altid meget sobre behandling netop I to giver Nellemanns Have. Det betyder virkelig meget for os med en så god presseomtale, som I formidler. Den sælger jo billetter til haven. Det har vi brug for!

Det er vi meget glade for. Tak!

Nu har vi så rejsegilde på Servicebygningen. Vi forventer, den står klar til uge 42, hvis vejrguderne og håndværkerne vil. Herpå følger bygningen af bålhytten med shelters. Det sker i uge 46-48. Så mangler vi ”kun” flytning af redskabsskur, bygning af tag henover, vintertoilet og brændeskjul samt opholdsplads her foran.

Jeg håber og tror, alt dette vil lykkes for os i løbet af efterår, vinter og forår.

Hvornår vi bliver færdige og skal have officiel indvielse af det samlede projekt, har vi endnu ikke aftalt. Men måske inden skolernes sommerferie i 2019.

Så følger projekt ”Aktivitetsplads – et sted for børn i alle aldre”. Men det er en helt anden historie, som I får en anden gang! Nu ikke mere snak. Hvis nogen ønsker ordet, så er det nu – lige efter, jeg slutter af.

Jeg vil slutte med, at vi alle råber et trefoldigt leve for Nellemanns Have”.

Udover formandens flotte tale, bad Carsten Kirkegaard om ordet og han benyttede lejligheden til at fortælle lidt om traditionerne ved rejsegilde og de myter, der i gamle dage fulgte med et sådan gilde. Herudover takkede han håndværkerne for det gode samarbejde i forbindelse med opførelsen af Servicebygningen.

Slutteligt takkede Ole Rørbæk på vegne af fonden for det flotte arbejde og den indsats, der er gjort for at få et så stort stykke arbejde til at lykkedes.

”Meget kunne for år tilbage være gået galt, men heldigvis står vi her i dag”, lød det fra en tydelig glad og stolt Ole Rørbæk.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Rejsegilde på Servicebygningen i Nellemanns Have' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER