Kommunen vil udfase Round-Up som bekæmpelsesmiddel

Kommunen vil udfase Round-Up som bekæmpelsesmiddel

18. august 2018 - kl. 0:06 - af

Teknisk Udvalg har på udvalgets seneste møde besluttet sig for, at ukrudtsbekæmpelsen inden for Frederikshavn Kommune hovedsageligt overgår til sviemiddel, og at merudgiften i denne forbindelse afholdes inden for driftsbudgettet. Dette kan betyde, at serviceniveauet nedjusteres. Der vil nu blive udarbejdet en driftsplan.

Sagen tager sit udspring i, at Christina Lykke Eriksen (SF) i oktober 2016 stillede forslag til Byrådet om, at Frederikshavn Kommune skulle stoppe med at anvende Round-Up. Byrådet vedtog at bakke op om, at der skulle arbejdes henimod en udfasning af dette ukrudtsmiddel.

I forbindelse med denne beslutning er der en bemærkning om, at ”De nærmere omstændigheder vedrørende tidsperspektiv og alternative ukrudtsbekæmpelsesmetoder skal defineres af Teknisk Udvalg”.

Center for Park & Vej har i den efterfølgende periode arbejdet med at indhente erfaringer fra andre kommuner og deres anvendelse af alternative metoder til ukrudtsbekæmpelse. Der er flere alternative metoder, de mest udbredte er enten at anvende sviemidler, gasbrænding eller damp. Teknisk Udvalg har nu set nærmere herpå.

Den billigste metode er stadig at anvende glyphosat-baserede midler. De alternative metoder er mellem 4 og 16 gange så dyre, som den nuværende praksis.

Det billigste alternativ er at anvende et såkaldt sviemiddel. Denne type middel kan anvendes med det udstyr, kommunen anvender i dag. Der vil derfor ikke skulle investeres større summer i nye maskiner ved hovedsageligt at overgå til denne metode.

Det betyder, at ukrudtsbekæmpelsen fortsat kan foretages som selektiv pletbehandling på de steder, hvor sprøjtens sensorer registrerer tilstedeværelse af ukrudt.

”Dette er fornuftigt både ud fra et miljømæssigt og et økonomisk synspunkt, uanset hvilket aktivmiddel der anvendes,” lyder den kommunale vurdering.

De primære faktorer, som er afgørende for meromkostningen ved anvendelse af alternative metoder, kan tilskrives enten en eller flere af følgende faktorer: en meromkostning til selve midlet, arbejdshastighed for den enkelte metode og ikke mindst frekvensen af behandlinger. Arealer skal behandles 2-5 gange så hyppigt i løbet af en vækstsæson, som ved anvendelse af glyphosat-basserede midler. For fremover at skifte til hovedsageligt at anvende sviemidler er der en årlig meromkostning på mindst 500.000 kr.

Tekst: Per Rye

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunen vil udfase Round-Up som bekæmpelsesmiddel' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER