Åben Klinik for screening for livmoderhalskræft

Åben Klinik for screening for livmoderhalskræft

14. maj 2018 - kl. 10:39 - af

Sig ja tak til screening for livmoderhalskræft. Sådan lyder den kampagne, Region Nordjylland sætter gang i for at få flere kvinder til at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft.

Forsøg i maj, juni og til efteråret
I dag tager 6 ud af 10 kvinder imod deres invitation til regelmæssig screening.

For at højne det tal starter Aalborg Universitetshospital, Nord nu Åben Klinik for livmoderhalskræftscreening. Det vil sige, at kvinder, der har modtaget en invitation til screening, uden henvisning eller tidsbestilling kan dukke op på sygehus Nord til Åben Klinik hver tirsdag og torsdag fra kl. 16-19 i hele maj og juni måned.

Her får de foretaget en lille celleprøve og modtager svar i e-boks efter 2-4 uger. Det er ikke muligt at blive undersøgt for andet. Det er ikke en konsultation, men en screeningsundersøgelse.

– Håbet er, at vi får fat på de kvinder, som ikke lige har fået bestilt tid. Som måske ikke har prioriteret at tage fri fra arbejde for at komme til lægen for noget, de ikke tror, de fejler, siger Henriette Strøm Kahr, 1. Reservelæge og Ph.D studerende på gynækologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

– Det har voldsomme omkostninger at få en kræftdiagnose. Formålet med screening er at opspore og behandle sygdommens forstadier, inden de udvikler sig til kræft. Der er ca. én kvinde om dagen, året rundt, der får diagnosen livmoderhalskræft, jeg kan kun anbefale, at man følger screeningsprogrammet og bliver screenet, når man modtager en invitation, siger hun.

Det er planlagt, at Åben Klinik skal gentages til efteråret, september til december.

Adgang for alle
Når blot man har modtaget en invitation, kan alle nordjyske kvinder benytte sig af tilbuddet. Man behøver ikke bo i Aalborg, selvom det foregår i Aalborg. Pendler man f.eks. til Aalborg for at arbejde, kan det være oplagt at svinge omkring hospitalet, inden turen går hjemad.

Kun i Nordjylland
Det er kun Region Nordjylland, der holder Åben Klinik. Alle regioner har fokus på at øge deltagelsen i screeningsprogrammet, og alle regionerne afprøver forskellige metoder til at øge deltagelsen. Projekterne evalueres efterfølgende.

Screening for livmoderhalskræft er fortsat primært en opgave, der ligger hos den praktiserende læge. Åben Klinik er et projekt i 2018, der skal forsøge at samle op på gruppen af kvinder, der ikke har fået foretaget testen i en årrække.

Yderligere informationer
Alle kvinder fra 23 til 65 år modtager en invitation. Fra 23-50 år er det hvert 3. år. Herefter er det hvert 5. år.

Se mere om screeningsprogrammet på www.rn.dk/livmoder

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Åben Klinik for screening for livmoderhalskræft' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER