Sidste faser for lokalplan for Nellemanns Have

Sidste faser for lokalplan for Nellemanns Have

5. maj 2018 - kl. 10:27 - af

Plan- og Miljøudvalget skal på dets møde den 8. maj se på, hvorvidt en lokalplan for Nellemanns Have skal vedtages.

Forud for mødet indstiller kommunaldirektøren, at Plan og Miljøudvalget anbefaler Økonomiudvalget at vedtage kommuneplantillæg og lokalplan Nellemanns Have i Sæby med nærmere beskrevne ændringer.

Økonomiudvalget besluttede på mødet i december 2017 at sende forslag til lokalplan og kommuneplantillæg i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget har derefter været i offentlig høring fra den 22. december til den 16. februar i år. Der blev udsendt 82 høringsbreve til naboer og virksomheder i nærområdet. Derudover er offentlige myndigheder og interesseorganisationer hørt.

Bag forslaget står Nic. Nellemanns Fond, som ønsker at bevare Nellemanns Have som paradishave, samtidig med at understørre havens rekreative værdi.

Lokalplanen har til formål at sikre bevarelse af den eksisterende paradisæblehave samt sikre lokalplanområdets anvendelse til grønt område med faciliteter til fysisk udfoldelse samt kulturelle, undervisnings og rekreative formål. Nellemanns Have kan ligeledes benyttes til arrangementer af kortere varighed. Lokalplanen har yderligere det formål at sikre mulighed for permanente anlæg og byggeri, som understøtter Nellemanns Haves anvendelse som rekreativt område. Der kan i området opstilles borde, bænke, bålsteder og lignende. Der kan ikke etableres boliger i området.

Forvaltningens bemærkninger
I høringsperioden er der indkommet 17 høringssvar. Blandt høringssvarene var et ønske om ændring af lokalplanforslaget fra Nic. Nellemanns Fonds bestyrelse. De resterende 16 høringssvar omfatter 9 høringssvar imod mulighed for overnatning og etablering af faciliteter i haven og 7 høringssvar med positive tilkendegivelser for de øgede muligheder.

6 af de indkomne høringssvar er uden afsenderadresse. Dette omhandler 3 høringssvar imod planforslaget og 3 for planforslaget.

Indsigelser
Indkomne høringssvar imod planforslaget kommer især fra nærmeste naboer til haven, men der er også positive indstillinger over for forslaget fra andre borgere i Sæby samt ansatte ved Sæbygårdskolen, der benytter skolehaverne til undervisning.

En beboer gør indsigelse mod, at der gives mulighed for bebyggelse i haven. Bebyggelse opleves at ville begrænse havens skønhed og rekreative værdier. Der gøres endvidere indsigelse mod shelters, bålhytte, teltplads og servicebygning på grund af, at pågældende faciliteter opfordrer til natophold. Natophold i haven forbindes med stor utryghed. Det frygtes, at havens faciliteter vil blive benyttet som opholds- og feststed samt salgssted for lyssky forretninger. Ydermere påpeges det, at bålhytte med sheltere er placeret tæt på naboer.

Kommunens kommentar lyder, at der ikke lægges op til langtidsophold, men ophold for familier og unge mennesker, som ønsker oplevelser. Bålhytte med shelters er beliggende ca. 60 m fra nærmeste bebyggelse og kan opleves som tæt på nærmeste nabo. For at minimere områdets udnyttelse til overnatning, foreslår Center for Teknik og Miljø, at teltpladsen udgår af planen.

En anden indsigers bekymringer går på, at overnatningsmuligheder medfører øget larm og postyr, og at området bliver det nye ”festlokale”, da der også er toiletfaciliteter. Yderligere er der stor bekymring for, at shelteren vil tiltrække hjemløse personer, der vil bruge stedet som tilholdssted, mens deres kriminelle aktiviteter foregår.

En tredje beboer gør indsigelse mod etablering af faciliteter i Nellemanns Have, så haven bliver lavet om til et Tivoli.

Omvendt er der positive bemærkninger om etablering af overnatningsmuligheder og servicebygning i Nellemanns Have, da dette vil give haven en ny dimension til glæde for mange. Det vil gøre haven mere attraktiv, og den bynære placering og øgede brug vil medvirke til, at området ikke påvirkes af øget hærværk.

I en anden indsigelse henvises der til, at det i processen omkring Masterplan Sæby flere gange fremkom, at der mangler et samlingssted for børn og børnefamilier i Sæby. Indsiger mener, at overnatningsmuligheder vil have en bred målgruppe, og her nævnes familier, foreninger, børnehave og skole, samt at det kan være et alternativ for hoteller og campingplads for gennemrejsende. Den pågældende finder, at overnatningsmuligheder vil berige oplevelserne i Nellemanns Have og være et aktiv til sikring af liv i haven.

Sæbygårdskolen har afgivet positive tilkendegivelser af oplevelser for børn og understøttelse af ejerskab til Nellemanns Have og være med til at skabe fællesskab. Det pointeres, at Nellemanns Have har stor værdi i undervisningen af børn omkring natur, dyrkning og madkundskab. Skolehaverne har et stort potentiale, hvor bevægelse og læring foregår samtidigt.

Desuden pointeres det, at shelters og bålhytte understøtter brugen af området til undervisning, da der vil være overdækning i dårligt vejr og mulighed for overnatning med skoleklasser. Øget brug af Nellemanns Have vil være med til at fremtidssikre havens overlevelse, idet der skabes ejerskab til haven og naturen.

Fondsbestyrelse bedt om at kommentere
Bestyrelsen for Nic. Nellemanns Fond blev bedt om at kommentere de indkomne bemærkninger.

Dette resulterede i 3 skrivelser fra bestyrelsesmedlemmer med divergerende holdninger til planforslaget og de indkomne bemærkninger.

Da det fremgik af fondsbestyrelsens bemærkninger, at der var stor uenighed om, hvad der ønskes for planlægningen af Nellemanns Have, blev de bedt om at indsende en ny samlet skrivelse. Den 6. marts modtog kommunen en samlet skrivelse fra Fondsbestyrelsen, hvor det bl.a. fremgår, at tidligere bemærkninger fra Fondsbestyrelsen trækkes tilbage. Nic. Nellemanns Fondsbestyrelse imødekommer flere af borgernes høringssvar.

Ændringer af planforslaget
De indkomne høringssvar har givet anledning til forslag til flere ændringer i lokalplanforslaget:

  • Bålhytte med overnatningsmulighed flyttes længere mod vest og dermed ca. 120 m længere væk fra nærmeste beboelse (flyttes til byggefelt B6)
  • Mulighed for etablering af scene og siddepladser i havens østlige del udgår
  • Teltplads udgår
  • Byggefelt og bygningshøjden sænkes i byggefelterne B4 og B5
  • Bestemmelser for belysning strammes op.

Ved de foreslåede ændringer af lokalplanforslaget imødekommes alle indsigelser helt eller delvist. Dette kan ses i indsigelsesnotat.

Trods ønske fra fondsbestyrelsen er der bibeholdt udlæg til parkeringsområde for at sikre, at der i fremtiden er parkeringsmulighed indenfor lokalplanområdet. Der er ikke foretaget ændringer i forslaget til kommuneplantillægget.

Henvisning til planen
Vil man se nærmere på tegninger, lokalplanbestemmelser, høringssvar og beskrivelse af projektet, kan dette link benyttes og derefter scrolle frem til side 104 og mange efterfølgende sider:

https://frederikshavn.dk/media/2348/080518_dagsorden-med-bilag_pmu.pdf

 

 

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sidste faser for lokalplan for Nellemanns Have' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER